Menstruacija

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Menstruacija.

Odsotnost menstruacije – amenoreja

Pri primarni amenoreji dekle do 16.tega leta še nima menstruacije, običajno so vzrok spremembe v razvoju ali delovanju jajčnikov.
Pri sekundarni amenoreji gre za pojav, ko menstruacija izostaja tri ali več mesecev pri ženskah, ki so že imele redno menstruacijo. Vzrok so lahko spremembe v delovanju hipotalamusa, hipofize, jajčnikov ali maternice.

Pri hipomenoreji gre za šibko menstruacijsko krvavitev, ki traja nekaj ur ali en do dva dni. Med motnje v pogostosti krvavitve sodi oligomenoreja, ko se cikel podaljša in je menstruacijska krvavitev po več kot 35 dnevih od prejšnje.

Test nosečnosti Clearblue.

Bolečine povezane z menstruacijo – dismenoreja

Lahko je primarna, od začetka menstrualnih ciklusov, in traja vse življenje. Običajno se izboljša po nosečnosti in v kasnejših letih. Bolečine nastanejo zaradi intenzivnega krčenja maternice. Vzrok je lahko neravnovesje med različnimi vrstami prostaglandinov, ki nadzirajo krčenje maternice.
Pri sekundarni dismenoreji, pa so bolečine lahko posledica bolezni: endometrioze, medenične vnetne bolezni, fibroidov, okužbe itd…

Občutek bolečine je kot krči v spodnjem delu trebuha, ki seva v hrbet in noge. Spremlja jo lahko slabost, driska in glavobol.

Predmenstrualni sindrom PMS

Motnje PMS ženske opažajo 7 do 10 dni pred menstruacijo in izginejo kmalu po začetku menstruacije. Simptomi PMS: zadrževanje tekočine, porast telesne mase, otekanje nog, glavobol, bolečine v hrbtu, občutljivost dojk, živčnost, razdražljivost, čustvena nestabilnost, depresija, utrujenost, napenjanje v trebuhu, slabost in bruhanje. O vzrokih Malo je znanega o vzrokih, ampak očitno so povezani z nihanjem estrogena in progesterona med menstrualnim ciklom.

Izdelki proti bolečinam PMS. 

Nenormalna krvavitev iz maternice

Lahko gre za spremembe v količini krvavitve ali v predolgem trajanju, prepogostih menstruacijah…
Hipermenoreja je obilna, nenormalno močna menstruacija, ki traja do 7 dni.
Menoragija je obilna in podaljšana menstruacijska krvavitev, ki traja od 7-14 dni.
Polimenoreja je pogosta menstruacija s skrajšanimi cikli, ko si krvavitve sledijo na 21 dni.
Metroragija so neredne krvavitve, ki niso povezane z menstrualnim ciklusom. Predvsem pri najstnicah ali v obdobju menopavze.

Nenormalne krvavitve iz maternice so najpogosteje posledica sprememb na povezavi hipotalamus-hipofiza. Pri manjšem odstotku so vzroki v nastanku miomov, polipov, tumorjev.

Prikazovanje 1–12 od 191 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave