Članki

izpadanje las

Ali prekomerno izpadanje las vpliva na vašo samozavest?

Izpadanje las je običajen proces, saj las v svoji zadnji fazi rasti preprosto odmre in odpade. Pogosto pa se ljudje srečujejo s stanjem, ko je redčenje lasišča preveliko. Medicinski izraz za izpad las je alopecija. Gre za precej pogosto težavo.

Preberite več
Alergija

Alergija

Petje ptic, brstenje novega življenja, barve in vonj pomladnih cvetlic. Pomlad nas navdušuje in razveseli vsakokrat, ko potrka na naša vrata. Z njo pa na žalost prihajajo tudi sezonske alergije, ki marsikomu povzročajo številne nevšečnosti. Sezonski alergijski rinitis je najpogostejša alergijska bolezen v sodobnem svetu.

Preberite več
Lekarna Mačkovec skozi čas

Lekarna Mačkovec skozi čas

Lekarna Mačkovec praznuje 10 let delovanja. 10 let vsakodnevnega razvoja, z njo sva rasla in pridobivala neprecenljive izkušnje in spomine tudi njena ustanovitelja. Lekarna je bila odprta 10.3.2011. Nahaja se v Supernovi Novo mesto. Od začetkov delovanja lekarne smo od dveh zaposlenih prerasli v kolektiv enajstih zaposlenih.

Preberite več
Stres, največja zdravstvena grožnja 21. stoletja

Stres, največja zdravstvena grožnja 21. stoletja

Stres je pravzaprav čustveni, duševni, telesni ali vedenjski odziv posameznika na določen stresni dejavnik. Ti dejavniki so lahko razni neprijetni dogodki, novice ali osebe, pretirana duševna obremenitev ali obremenilna zahteva, časovna stiska, spori in podobno.

Preberite več
Posamezni vitamin B ali kar cel kompleks?

Posamezni vitamin B ali kar cel kompleks?

Vitamin B družino sestavlja osem vitaminov B. Vitamini B so v vodi topni vitamini, zaradi česar se težko shranjujejo v telesu. Najboljši naravni vir teh vitaminov so kvasni kosmiči in pivski kvas. Poleg tega jih najdemo v žitnih otrobih, nekaterih stročnicah in oreščkih. Vitamini in minerali igrajo ključno vlogo v vseh procesih organizma.

Preberite več
Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Do zdravja z rednim čiščenjem nosu. Zamašen nos je pogosta težava, zlasti v hladnejših dnevih. Če tudi vas pogosto muči ta nadloga, si verjetno želite pomoči, ki bi olajšala dihanje ter zaščitila in navlažila nosno sluznico. Med najučinkovitejše metode, ki povrhu še čisti sluznico in mehča nosno sluz, spada izpiranje s slano vodo.

Preberite več
Pomanjkanje vitamina D3 v koži

Pomanjkanje vitamina D3 v koži

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, kar pomeni da lahko pomaga pri nastajanju gubic. Poleg anti-age krem, ki delujejo na zunanji del kože, je pomembno kožo nahraniti tudi od znotraj za lep, sijoč, mlado  sten videz.

Preberite več

Vnetje mehurja

»Če boš sedela na hladnem ali  če si ne boš preoblačila kopalk, boš dobila vnetje mehurja.« Gotovo je marsikatera izmed nas slišala take ali drugačne nasvete s strani mame, babice. Dandanes pa vemo, da je za 70–95 % vnetje mehurja *pri ženskah in moških v večini primerov odgovorna bakterija Escherichia coli.

Preberite več
Akne pri odraslih

Akne pri odraslih

“Zakaj imam še vedno akne, čeprav nisem več najstnik ?!” To je vprašanje, ki ga dermatologi pogosto slišijo v svojih ambulantah in odrasli se pogosto počutijo kot osamljen primer, ki se sooča s takšnimi težavami. Ali smo res edini s takšnimi težavami in ali je normalno imeti akne tudi v odraslem obdobju preberite v našem novem članku.

Preberite več
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Izraz atopija se nanaša na gensko nagnjenost k razvoju alergijskih bolezni, kot so alergijski rinitis, astma in atopijski dermatitis. Ponavadi je atopija povezana s pretiranim imunskim odzivom na običajne alergene. Kakšna bolezen je atopijski dermatitis? Zakaj je nega kože pri njegovem zdravljenju tako zelo pomembna?

Preberite več
Prehranska dopolnila in obdobje nosečnosti

Prehranska dopolnila in obdobje nosečnosti

Obdobje nosečnosti bi za vsako žensko moralo biti nekaj posebnega, čas v katerem se vsakodnevno dogajajo spremembe. Vsaka nosečnost je unikatna zgodba z veliko lepega hkrati pa tudi velika neznanka. Ženske smo nonstop v hitenju in stresu. Posledično velikokrat pozabimo nase, na dovolj spanca, zdravo prehranjevanje in počitek.

Preberite več
Prehranska dopolnila za vsako starostno obdobje vašega psa

Prehranska dopolnila za vsako starostno obdobje vašega psa

Kvalitetno življenje in pričakovana življenjska doba psa je v veliki meri odvisna od uravnotežene prehrane. Obstajajo prehranska dopolnila primerna prav za ustrezne starostne skupine, od mladičkov do starejših, na primer dopolnila Flawitol dr. Seidel.

Preberite več
Vse stvari potrebujejo svoj čas - Hujšajmo zdravo!

Vse stvari potrebujejo svoj čas – Hujšajmo zdravo!

Je to sploh mogoče ali spet nova novoletna zaobljuba, ki bo šla v pozabo? Izguba kilogramov nima nobenega dolgoročnega smisla, če ni povezana s celovito spremembo življenjskega sloga in uvedbo zdravega načina življenja, skrajni čas, da se tega lotite pravilno.

Preberite več
Vas boli grlo? Preberite nekaj koristnih nasvetov

Vas boli grlo? Preberite nekaj koristnih nasvetov

Ali vas boli grlo ali žrelo? Grlo je začetni del sapnika, torej del dihalnih poti, žrelo pa je križišče dihalne in prebavne poti in se nadaljuje v požiralnik.
Ko v vsakdanjem pogovoru pravimo, da nas boli grlo, gre največkrat za vnetje žrela.

Preberite več

5 prigrizkov katerih se izogibajte pred spanjem

Prigrizki pred spanjem pašejo, še posebej, če se zvečer uležemo na kavč pred televizijo. Ko pa to postane stalnica lahko prehranske navade resnično vplivajo na kvaliteto spanca ter na pridobivanje telesne teže. Preberite si katerim živilom se je najbolje izogniti.

Preberite več

Kognitivna rezerva in ohranjanje miselne vitalnosti

Naše telo se z leti spreminja in enako se dogaja tudi z našimi možgani. Zaznavamo spremembe, ki v nas pogosto vzbujajo skrb in dvom. Zakaj se vse to dogaja, kako delujejo naši možgani, kaj lahko sami storimo za ohranjanje miselne vitalnosti?

Preberite več

Sonce naj nam bo prijatelj

Prihaja težko pričakovano poletje, ki nas bo ogrelo z božajočimi sončnimi žarki. Da bodo le-ti resnično napolnili naše telo z energijo in ne povzročili bolečih opeklin in dolgotrajnih poškodb kože si preberite nekaj zanimivosti. Sonce nam s svetlobo in toploto nudi veliko užitkov in je za številne življenje nujno potrebno.

Preberite več

Zaščitimo svojega ljubljenčka pred zajedavci

Lepo vreme in prijetne temperature nas vabijo k aktivnostim v naravi z našimi kosmatinci, vendar ne smemo pozabiti na zajedavce, ki so v tem delu leta na vrhuncu svoje aktivnosti. V mislih imamo predvsem klope in bolhe, torej težave, s katerimi se srečujemo vsi lastniki psov in mačk.

Preberite več

Skodelica čaja, skodelica zdravja

Na svetu vsako sekundo skuhamo in popijemo na tisoče skodelic čaja. Priprava in pitje čaja kot brezčasne niti povezuje tradicijo in obrede mnogih narodov sveta s sedanjostjo. In trenutkom, ko se ustavimo, ko se ob skodelici čaja razvijejo arome in pogovori. Čaj je vodni izvleček drog ali svežih rastlin.

Preberite več

Nega kože v hladnejših dneh

Zimski čas je obdobje, ko naša koža potrebuje več nege. Hladno ozračje, topli in suhi prostori zahtevajo od nas, da koži povrnemo vlago, jo nahranimo in zaščitimo pred dodatnim izhlapevanjem. Izbrati moramo izdelke, ki kožo primerno navlažijo in namastijo. Med najbolj izpostavljene dele telesa sodijo obraz in roke.

Preberite več

B-kompleks vitamini

Telo za opravljanje fizioloških procesov potrebuje vnos hranil, ki imajo primerno energetsko vrednost in vsebujejo zadostno količino vitaminov in mineralov. Ker je v današnjem času hrana prepogosto industrijsko predelana, lahko pride do pomanjkanja, kar ima za posledico slabo počutje in pogostejše obolevanje.

Preberite več