Članki

Nega atopijske kože

Nega atopijske kože

Razširjenost atopijskega dermatitisa se je od leta 1960 do danes povečala za 2,5-krat. Poleg tega, da je AD vse pogostejši, opažajo tudi, da je bolj rezistenten, saj ga je težje zdraviti, še posebej njegove hujše oblike. Nega atopijske kože – spodaj preberite naše nasvete glede ustrezne nege.

Preberite več
Sestavimo imunski sistem iz naravnih gradnikov

Sestavimo imunski sistem

Imunski sistem je odlično organizirana obramba, ki nas ščiti pred napadalci. Ti se skušajo v organizem prikrasti na najbolj pritajene načine. Le redko lahko točno določimo kako ali kje smo se okužili. Obrambnih linj je ogromno najbolj občutljive meje pa so sluznice in telesne odprtine. Imunski sistem ni mišica.

Preberite več
aloe vera lekarna mačkovec

Aloe Vera

Glavne aktivne sestavine gela aloe vere delujejo blažilno, protivnetno in mehčajo povrhnjico kože. Koža dobi pomembna hranila za rast zdravega tkiva in se hitreje celi. Aloje vera ima še eno izjemno lastnost: uničuje bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani koži in povzročijo dodatno škodo.

Preberite več
Komarji in klopi

Komarji in klopi

Topli poletni dnevi nas vabijo v naravo. Aktivnosti v naravi pa so predvsem v toplejšem delu leta povezane z nekaterimi nadležnimi žuželkami. Komarji, klopi in drugi insekti lahko pokvarijo še tako prijeten piknik ob reki. Komarji, klopi in druge žuželke niso prisotni le v eksotičnih tropskih krajih, zato je učinkovita zaščita zelo pomembna.

Preberite več
Glivična okužba nohtov

Glivična okužba nohtov

Glivična okužba nohtov ali onihomikoza je trdovratna težava. Preventivno ravnanje je pomembno. Ko obiščemo javno kopališče, bazen ali savno, preventivno nosimo natikače. Skrbimo, da so stopala suha – po uporabi prhe, oziroma ko pridemo iz bazena ali savne, noge temeljito obrišemo in osušimo.

Preberite več
Magnezij in regeneracija po telesni aktivnosti

Magnezij in regeneracija po telesni aktivnosti

Magnezij. Ne glede na vrsto telesne aktivnosti – morda radi vrtnarite ali pa se ukvarjate s športom, ki zahteva vzdržljivost in moč: kdor je telesno aktiven, ima povečano potrebo po magneziju. Organizem porablja več mineralnih snovi prek mišične aktivnosti in med drugim izgublja magnezij z znojenjem.

Preberite več
Nespečnost ali insomnia

Nespečnost ali insomnia

Nespečnost ali insomnia je najpogostejša vrsta motenj spanja. Povzroča težave s spanjem in pogosto zbujanje. Prav tako pa lahko na dan privede kopico drugih težav, kot so kronična utrujenost, tesnobnost ali celo depresija. Študije kažejo, da se s simptomi motenj spanja na v življenju sreča približno tretjina vsega prebivalstva.

Preberite več
Kako zaščititi otroško kožo v toplih mesecih

Kako zaščititi otroško kožo v toplih mesecih?

Sončne opekline v otroštvu so močno povezane z razvojem melanoma v poznejših letih. Sonce ugodno vpliva na zdravje in počutje otrok. Med drugim omogoča nastanek vitamina D, pozitivni vpliv sončnih žarkov, ki ga omogoča zmerno sončenje, se kaže tudi v krepitvi obrambne sposobnosti proti nalezljivim boleznim.

Preberite več
Kaj je uroinfekt ali vnetje sečil?

Kaj je uroinfekt ali vnetje sečil?

Uroinfekt ali vnetje sečil sodi med najpogostejše bakterijske okužbe in velja za enega najpogostejših razlogov za obisk splošnega zdravnika. Razdelimo jih na akutna in kronična vnetja. Poleg bakterij jih lahko povzročijo tudi glive, virusi in paraziti. Najpogostejši povzročitelj je bakterija Escherichia coli (E. coli).

Preberite več
znojenje

Znojenje

Današnji hitri življenjski slog nam postavlja velike zahteve in pogosto potrebujemo dodatno zaščito pred neprijetnim vonjem. Ravno zato so deodoranti postali del našega vsakdana. Potenje je naravni pojav, ki je zelo pomemben za uravnavanje telesne temperature. Preberite več o naravnem pojavu znojenja in načinih nadzora tega procesa.

Preberite več
Občutljiva koža in ličenje

Občutljiva koža in ličenje

Občutljiva koža ljudem predstavlja več izzivov: njihova koža je reaktivna, zato ličenje ni priporočljivo. vsaj tako jim svetujejo. Vendar, ali je to resnica ali pa le zmotno prepričanje? Čeprav pogosto slišimo, da ličenje, predvsem pa uporaba pudrov, ni pametna odločitev, zlasti ko gre za občutljivo kožo, je resnica vendarle nekoliko drugačna.

Preberite več
izpadanje las

Ali prekomerno izpadanje las vpliva na vašo samozavest?

Izpadanje las je običajen proces, saj las v svoji zadnji fazi rasti preprosto odmre in odpade. Pogosto pa se ljudje srečujejo s stanjem, ko je redčenje lasišča preveliko. Medicinski izraz za izpad las je alopecija. Gre za precej pogosto težavo.

Preberite več
Alergija

Alergija

Petje ptic, brstenje novega življenja, barve in vonj pomladnih cvetlic. Pomlad nas navdušuje in razveseli vsakokrat, ko potrka na naša vrata. Z njo pa na žalost prihajajo tudi sezonske alergije, ki marsikomu povzročajo številne nevšečnosti. Sezonski alergijski rinitis je najpogostejša alergijska bolezen v sodobnem svetu.

Preberite več
Lekarna Mačkovec skozi čas

Lekarna Mačkovec skozi čas

Lekarna Mačkovec praznuje 10 let delovanja. 10 let vsakodnevnega razvoja, z njo sva rasla in pridobivala neprecenljive izkušnje in spomine tudi njena ustanovitelja. Lekarna je bila odprta 10.3.2011. Nahaja se v Supernovi Novo mesto. Od začetkov delovanja lekarne smo od dveh zaposlenih prerasli v kolektiv enajstih zaposlenih.

Preberite več
Stres, največja zdravstvena grožnja 21. stoletja

Stres, največja zdravstvena grožnja 21. stoletja

Stres je pravzaprav čustveni, duševni, telesni ali vedenjski odziv posameznika na določen stresni dejavnik. Ti dejavniki so lahko razni neprijetni dogodki, novice ali osebe, pretirana duševna obremenitev ali obremenilna zahteva, časovna stiska, spori in podobno.

Preberite več
Posamezni vitamin B ali kar cel kompleks?

Posamezni vitamin B ali kar cel kompleks?

Vitamin B družino sestavlja osem vitaminov B. Vitamini B so v vodi topni vitamini, zaradi česar se težko shranjujejo v telesu. Najboljši naravni vir teh vitaminov so kvasni kosmiči in pivski kvas. Poleg tega jih najdemo v žitnih otrobih, nekaterih stročnicah in oreščkih. Vitamini in minerali igrajo ključno vlogo v vseh procesih organizma.

Preberite več
Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Do zdravja z rednim čiščenjem nosu. Zamašen nos je pogosta težava, zlasti v hladnejših dnevih. Če tudi vas pogosto muči ta nadloga, si verjetno želite pomoči, ki bi olajšala dihanje ter zaščitila in navlažila nosno sluznico. Med najučinkovitejše metode, ki povrhu še čisti sluznico in mehča nosno sluz, spada izpiranje s slano vodo.

Preberite več
Pomanjkanje vitamina D3 v koži

Pomanjkanje vitamina D3 v koži

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zob ter pri delovanju imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, kar pomeni da lahko pomaga pri nastajanju gubic. Poleg anti-age krem, ki delujejo na zunanji del kože, je pomembno kožo nahraniti tudi od znotraj za lep, sijoč, mlado  sten videz.

Preberite več

Vnetje mehurja

»Če boš sedela na hladnem ali  če si ne boš preoblačila kopalk, boš dobila vnetje mehurja.« Gotovo je marsikatera izmed nas slišala take ali drugačne nasvete s strani mame, babice. Dandanes pa vemo, da je za 70–95 % vnetje mehurja *pri ženskah in moških v večini primerov odgovorna bakterija Escherichia coli.

Preberite več
Akne pri odraslih

Akne pri odraslih

“Zakaj imam še vedno akne, čeprav nisem več najstnik ?!” To je vprašanje, ki ga dermatologi pogosto slišijo v svojih ambulantah in odrasli se pogosto počutijo kot osamljen primer, ki se sooča s takšnimi težavami. Ali smo res edini s takšnimi težavami in ali je normalno imeti akne tudi v odraslem obdobju preberite v našem novem članku.

Preberite več
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Izraz atopija se nanaša na gensko nagnjenost k razvoju alergijskih bolezni, kot so alergijski rinitis, astma in atopijski dermatitis. Ponavadi je atopija povezana s pretiranim imunskim odzivom na običajne alergene. Kakšna bolezen je atopijski dermatitis? Zakaj je nega kože pri njegovem zdravljenju tako zelo pomembna?

Preberite več
Prehranska dopolnila in obdobje nosečnosti

Prehranska dopolnila in obdobje nosečnosti

Obdobje nosečnosti bi za vsako žensko moralo biti nekaj posebnega, čas v katerem se vsakodnevno dogajajo spremembe. Vsaka nosečnost je unikatna zgodba z veliko lepega hkrati pa tudi velika neznanka. Ženske smo nonstop v hitenju in stresu. Posledično velikokrat pozabimo nase, na dovolj spanca, zdravo prehranjevanje in počitek.

Preberite več