Blog

Zeliščna zdravila proti kašlju

Zeliščna zdravila proti kašlju

Zeliščna zdravila proti kašlju. Prehlad lahko spremljata dve vrsti okužb dihalnih poti: okužba zgornjih dihalnih poti, npr. rinitis ali sinusitis IN okužba spodnjih dihalnih poti, npr. bronhitis. V teh primerih je kašljanje pogosto simptom akutne okužbe zgornjih in/ali spodnjih dihalnih poti.

Preberite več
Luskavica

Luskavica

Z luskavico se spopada 2 do 4 % svetovnega prebivalstva. Luskavica je imunsko posredovana bolezen, torej bolezen, ki nima povsem jasnega vzroka in za katero je značilno vnetje, ki ga povzroča moteno delovanje imunskega sistema.

Preberite več
Atopija 7 mitov

Atopija: 7 mitov

Atopija: 7 mitov. Atopična koža je stanje, ki prizadene več kot 50 milijonov ljudi po vsej Evropi. Atopično kožo ima kar vsak peti otrok. To zelo razširjeno stanje pa skriva veliko mitov. Nekaj jih bomo razkrili v tem članku. Berite dalje! Resnice in miti.

Preberite več
Kako za vedno odpraviti prhljaj

Kako za vedno odpraviti prhljaj?

Prhljaj je realnost: več kot 50 % prebivalstva trpi zaradi prhljaja. Kdo ne pozna koga s prhljajem? Če menite, da gre za osamljeno težavo, vas bo morda presenetilo, da prhljaj sodi med 10 najpogostejših dnevnih dermatoloških posvetov.

Preberite več
Resnice in miti o čiščenju obraza

Resnice in miti o čiščenju obraza

Resnice in miti o čiščenju obraza. To je nekaj, kar počnemo instinktivno. Toda ali res vemo, zakaj je tekstura bistvenega pomena? In kaj naredi tonik? … Leonor Prieto, znanstvena direktorica pri La Roche-Posayju, razkriva 10 resnic in neresnic o čiščenju obraza.

Preberite več
Imunost in črevesje

Imunost in črevesje

V pogovornem jeziku mnogi imunost enačijo z zdravjem. To je povsem razumljivo,  saj sta ta dva pojma povezana  – dobra imunost pomeni zdravje, medtem ko padec imunosti lahko pomeni bolezen. Kaj pravzaprav je imuniteta? Ali nas obdaja nek neviden ščit in kako vplivamo na njegovo moč?

Preberite več
Sodobni pristopi pri celjenju ran

Sodobni pristopi pri celjenju ran

Rana je odprta poškodba kože in globljega tkiva ali sluznic zaradi delovanja različnih dejavnikov. Dejavniki so lahko bodisi mehanski, toplotni, kemični, sevalni in biološki bodisi njihova kombinacija. Odrgnine, ureznine, vbodne rane, ugrizi, zmečkanine, raztrganine, strelne rane, …

Preberite več

Zastrupitev s hrano

Ste vedeli, da se kar do 60% popotnikov in dopustnikov, sploh v poletnih mesecih, bori s potovalno zastrupitvijo hrane? Zastrupitve s hrano se najpogosteje kažejo kot slabost, bruhanje in driska. Virusna zastrupitev se kaže kot bruhanje, driska, trebušni krči, glavobol, vročina in mrzlica.

Preberite več
5 izdelkov za 5 destinacij

5 izdelkov za 5 destinacij

Plaža, mesto, gore, podeželje … ne glede na to, kam se odpravite na počitnice, se ne morete izogniti pakiranju. Razkrili vam bomo 5 nepogrešljivih izdelkov za vašo potovalno torbo. Vzemite pisalo in papir ter naredite seznam!

Preberite več
Razlogi za rutinsko dnevno nego obraza

Razlogi za rutinsko dnevno nego obraza

Kaj je prva stvar, ki jo naredite zjutraj, ko vstanete, in zadnja stvar, ki jo naredite zvečer? Ali imate dnevno rutino za nego obraza? Če želite, da bo vaša koža videti brezhibna, zdrava in mlada, mora biti vsakodnevna nega kože ena od vaših prednostnih nalog.

Preberite več
10 nasvetov za izbiro popolne kreme za sončenje

10 nasvetov za izbiro popolne kreme za sončenje

Vsako leto pride čas, ko moramo izbrati kremo za sončenje, ki bo šla z nami na počitnice. Izbira prave kreme pa ob tako veliki izbiri ni ravno preprosta. Tukaj je 10 nasvetov, ki jih upoštevajte pri izbiri najboljše zaščite za svojo kožo.

Preberite več
Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica – pogosta prepričanja, ki jih imamo pred uporabo skodelice. Se tudi vi soočate s predsodki glede uporabe menstrualnih skodelic in zato raje vztrajate pri klasičnih tamponih in vložkih? Brez skrbi, niste edini. Na voljo v 4 različnih velikostih: S (majhna), M (srednja), L (velika) in XL (za visok maternični  vrat).

Preberite več
Kolagen lekarna mačkovec

Kolagen

Kolagen – zakaj je pomemben in kako ga ohraniti? Kolagen je bistvena podporna beljakovina, ki koži zagotavlja gladkost in prožnost. Vendar se njena naravna proizvodnja z leti zmanjšuje, zato je iskanje načina za njeno spodbuditev in ohranitev kakovosti kolagena izjemno pomembno.

Preberite več
Nega atopijske kože

Nega atopijske kože

Razširjenost atopijskega dermatitisa se je od leta 1960 do danes povečala za 2,5-krat. Poleg tega, da je AD vse pogostejši, opažajo tudi, da je bolj rezistenten, saj ga je težje zdraviti, še posebej njegove hujše oblike. Nega atopijske kože – spodaj preberite naše nasvete glede ustrezne nege.

Preberite več
Sestavimo imunski sistem iz naravnih gradnikov

Sestavimo imunski sistem

Imunski sistem je odlično organizirana obramba, ki nas ščiti pred napadalci. Ti se skušajo v organizem prikrasti na najbolj pritajene načine. Le redko lahko točno določimo kako ali kje smo se okužili. Obrambnih linj je ogromno najbolj občutljive meje pa so sluznice in telesne odprtine. Imunski sistem ni mišica.

Preberite več
aloe vera lekarna mačkovec

Aloe Vera

Glavne aktivne sestavine gela aloe vere delujejo blažilno, protivnetno in mehčajo povrhnjico kože. Koža dobi pomembna hranila za rast zdravega tkiva in se hitreje celi. Aloje vera ima še eno izjemno lastnost: uničuje bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani koži in povzročijo dodatno škodo.

Preberite več
Komarji in klopi

Komarji in klopi

Topli poletni dnevi nas vabijo v naravo. Aktivnosti v naravi pa so predvsem v toplejšem delu leta povezane z nekaterimi nadležnimi žuželkami. Komarji, klopi in drugi insekti lahko pokvarijo še tako prijeten piknik ob reki. Komarji, klopi in druge žuželke niso prisotni le v eksotičnih tropskih krajih, zato je učinkovita zaščita zelo pomembna.

Preberite več
Glivična okužba nohtov

Glivična okužba nohtov

Glivična okužba nohtov ali onihomikoza je trdovratna težava. Preventivno ravnanje je pomembno. Ko obiščemo javno kopališče, bazen ali savno, preventivno nosimo natikače. Skrbimo, da so stopala suha – po uporabi prhe, oziroma ko pridemo iz bazena ali savne, noge temeljito obrišemo in osušimo.

Preberite več
Magnezij in regeneracija po telesni aktivnosti

Magnezij in regeneracija po telesni aktivnosti

Magnezij. Ne glede na vrsto telesne aktivnosti – morda radi vrtnarite ali pa se ukvarjate s športom, ki zahteva vzdržljivost in moč: kdor je telesno aktiven, ima povečano potrebo po magneziju. Organizem porablja več mineralnih snovi prek mišične aktivnosti in med drugim izgublja magnezij z znojenjem.

Preberite več