Ostalo

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Čaj, eterična olja, veterinarski izdelki, razkužila in ostalo.

Skodelica čaja, skodelica zdravja

Na svetu vsako sekundo skuhamo in popijemo na tisoče skodelic čaja.

Priprava in pitje čaja kot brezčasne niti povezuje tradicijo in obrede mnogih narodov sveta s sedanjostjo. In trenutkom, ko se ustavimo, ko se ob skodelici čaja razvijejo arome in pogovori.

ČAJ JE VODNI IZVLEČEK DROG (POSUŠENA RASTLINA ALI DEL RASTLINE) ALI SVEŽIH RASTLIN.

Po sestavi jih delimo na:

 • prave čaje (zeleni ali črni),
 • sadne čaje,
 • zeliščne čaje,
 • zdravilne čaje.

Kakovost čaja je odvisna od:

 • kakovosti droge,
 • stopnje zdrobljenosti (običajno je predpisana na vrsto droge (list, cvet, korenina, plod, seme …),
 • topnosti učinkovin drog v vodi (lipofilne učinkovine so slabo topne, odvisno tudi od zdrobljenosti drog in njihove konsistence),
 • termostabilnosti učinkovin (pomembna za odločanje o načinu priprave…poparek, infuz ali dekokt).

ČAJI V FILTER VREČKAH:

Prednosti so hitrejša priprava, natančnejše odmerjanje, boljša ekstrakcija in preprečeno razmešavanje drog.

Slabosti pa, da je zaradi fine zdrobljenosti površina droge velika in prihaja do izgube učinkovin zaradi izhlapevanja (eterična olja) ali razpada (čreslovine, eterična olja), kar delno lahko omilimo s sekundarno ovojnino.

Razdelitev čajev po načinu priprave

 • poparek (infuz)
 • prevretek (dekokt)
 • hladni izvleček (macerat)

Zaščitimo svojega ljubljenčka pred zajedavci

Lepo vreme in prijetne temperature nas vabijo k aktivnostim v naravi z našimi kosmatinci, vendar ne smemo pozabiti na zajedavce, ki so v tem delu leta na vrhuncu svoje aktivnosti. V mislih imamo predvsem klope in bolhe, torej težave, s katerimi se srečujemo vsi lastniki psov in mačk.

KLOPI

Klope po negativnem vplivu na zdravje ljudi prekašajo samo še komarji in tudi pri psih ni nič drugače. Prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni, ki lahko resno ogrozijo zdravje naših ljubljenčkov. Večina klopov na gostitelja preži na izpostavljenih mestih, na primer na vrhu travnih bilk ali grmovja, in ga zazna z receptorji. Zato je zelo pomembno, da psa po vsakem sprehodu pregledamo in odstranimo klope.

Še neprisesani klopi na živali so nevarni tudi za ljudi, saj ista vrsta klopov (t. i. gozdni klop) zajeda tako pse in mačke kot ljudi. Klopa najlaže odstranimo s posebno pinceto, tako da ga primemo čim bližje glavi. Uporaba olja se odsvetuje, saj lahko klop refleksno izloči še več sline, kar poveča možnost za okužbo. Če želimo svojega ljubljenčka dobro zaščititi, moramo zaščito uporabljati vse leto, saj so klopi pri nas aktivni že pri 5 °C.

Prikazovanje 1–12 od 373 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave