Afte v ustih so pogosta težava, s katero se srečuje veliko ljudi, lahko so zelo boleče in neprijetne. V tem članku raziščemo vzroke, simptome in možnosti zdravljenja aft, da lahko bolje razumemo, kako jih obvladovati.

Kaj so afte?

Afte so majhne boleče razjede, ki se pojavijo na mehkem tkivu ustne votline, na primer na notranji strani lic, dlesni, jeziku in ustnicah. Običajno so bele ali rumenkaste barve z rdečim robom. Afte niso nalezljive, vendar lahko povzročijo precejšnje nelagodje, še posebej med hranjenjem, pitjem ali govorjenjem. Posebej neprijetne so afte pri otrocih. Za otroka so lahko zelo boleče, pogosto se pojavljajo v stresnih obdobjih ali ob otroških boleznih. Otroku lahko onemogočijo hranjenje in pitje.

Afte delimo glede na velikost v tri skupine:

Vzroki za nastanek aft

Natančnega vzroka za nastanek aft še ne razumemo popolnoma, poznamo pa več dejavnikov, ki pripomorejo k njihovemu razvoju:

 1. Poškodbe ustne sluznice: mehanske poškodbe, kot so ugriz v lice, agresivno ščetkanje ali poškodbe sluznice zaradi nošenja zobnega aparata.
 2. Stres: prevelika obremenjenost in utrujenost lahko oslabita imunski sistem in povečata verjetnost za nastanek aft v ustih.
 3. Prehrana: pomanjkanje vitaminov in mineralov, zlasti železa, folne kisline in vitamina B12, lahko prispeva k pojavu aft; pri občutljivih posameznikih tudi uživanje kislih ali začinjenih živil lahko sproži razvoj aft.
 4. Hormonske spremembe: hormonska nihanja, zlasti pri ženskah med menstruacijo, lahko povečajo tveganje za nastanek aft.
 5. Alergije in občutljivost: nekateri ljudje so občutljivi za določene sestavine v hrani, kot so čokolada, kava, jagode, jajca, oreščki in sir, ki lahko povzročijo afte.
 6. Dednost: če so afte pogoste v vaši družini, je večja verjetnost, da jih boste imeli tudi vi.

Simptomi

Glavni simptom aft so boleče razjede v ustni votlini. Drugi simptomi so lahko:

 • pekoč občutek ali srbenje pred pojavom razjede,
 • bolečina, zlasti med jedjo, pitjem ali govorjenjem,
 • oteklina okrog prizadetega območja,
 • v redkih primerih je možna povišana telesna temperatura ali povečane bezgavke.

Preprečevanje nastanka aft

Ko se soočate z neprijetnimi aftami, je ključno, da najdete hitro in učinkovito rešitev. Da bi zmanjšali tveganje za nastanek aft, upoštevajte naslednje nasvete:

 • Skrbite za dobro ustno higieno in uporabljajte zobno pasto brez natrijevega lavrilsulfata (SLS), ki lahko draži ustno sluznico.
 • Uživajte uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.
 • Izogibajte se živilom, ki lahko povzročijo nastanek aft ali poškodujejo ustno sluznico.
 • Obvladujte stres z redno telesno aktivnostjo, sprostitvenimi tehnikami in drugimi načini.
 • Redno obiskujte zobozdravnika in poskrbite za morebitne dentalne težave.

Zdravilo za afte

Ali obstaja učinkovito zdravilo za afte pri odraslih in otrocih? Trenutno ne. Vendar ne obupajte, saj poznamo načine, kako ublažiti bolečino in pospešiti celjenje aft v ustih. Nekateri se zanašajo na domača sredstva, kot je nanašanje medu ali aloje na afto, saj naj bi ti dve naravni sredstvi imeli protivnetne in zdravilne lastnosti. Drugi se odločijo za izpiranje ust z raztopinami aktivnih učinkovin, ki pospešujejo celjenje in lajšajo bolečino. Poleg tega so na voljo posebni geli in kreme za lokalno uporabo, ki obljubljajo hitrejše celjenje razjed v ustni votlini.

Izbira izdelkov je velika, a kateri je resnično najboljši?

Za hitro odpravo bolečine in pospešeno celjenje aft je pomembno, da izdelek vsebuje kratke fragmente nukleinskih kislin (DNA).* Te učinkovine rastlinskega izvora aktivirajo in pospešijo lastne mehanizme telesa za obnovo tkiva ter zmanjšajo vnetni odziv. Poleg tega je ključno, da izdelek vsebuje naravno obliko hialuronske kisline, ki ni v obliki natrijevega hialuronata, saj ta ne prodre v prizadeto tkivo afte. Naravna hialuronska kislina bo zaščitila ter izdatno in globoko navlažila prizadeto mesto. Koristno je tudi, če formulacija vsebuje učinkovine naravnega izvora, ki preprečujejo bakterijsko okužbo in pomagajo poškodovanemu tkivu, da se čim prej zaceli.

Sklep

Afte so pogosta in nadležna težava, vendar z ustrezno nego in preventivnimi ukrepi lahko zmanjšate njihovo pojavnost in ublažite simptome. Če imate pogosto težave z aftami ali se razjede ne zacelijo v nekaj tednih, se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom za nadaljnje zdravljenje.

 

Članek sta pripravila:

Pika Vene Lipar, univ. dipl. prof. bio. in ped., in

Jure Ferlež, univ. dipl. kem.

 

Viri in literatura

Randall DA, Wilson Westmark NL, Neville BW. Common Oral Lesions. Am Fam Physician. 2022 Apr 1;105(4):369-376. PMID: 35426641.

www.nhs.uk/conditions/mouth-ulcers/

www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/mouth-ulcer

curasept.si/wikisept/afte/zdravilo-za-afte/

* Ionescu AC, Vezzoli E, Conte V, Sartori P, Procacci P, Brambilla E. Activity of Experimental Mouthwashes and Gels Containing DNA-RNA and Bioactive Molecules against the Oxidative Stress of Oral Soft Tissues: The Importance of Formulations. A Bioreactor-Based Reconstituted Human Oral Epithelium Model. Molecules. 2021 May 17;26(10):2976. doi: 10.3390/molecules26102976. PMID: 34067773; PMCID: PMC8155942.