vročina

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!

Vročina – Normalna telesna temperatura zdravih ljudi znaša od 36,5 do 37 stopinj Celzija. Če je višja, to imenujemo zvišana telesna temperatura ali vročina. Pri gripi je vročina običajno hujša kot pri prehladu. Zakaj se temperatura sploh zviša? Kaj pomaga pri zbijanju vročine?

Vročina je začasno zvišanje telesne temperature in je simptom številnih bolezni, vključno z virusnimi okužbami, kot je gripa. Višja telesna temperatura ni nujno nekaj slabega. Pravzaprav je del naravne imunske obrambe človeka. Organizem se na povzročitelje odziva s tvorbo protiteles, vključno s pirogeni, ki povzročajo vročino. To pomaga pri spoprijemanju z gripo ali prehladom na dva načina:

  • Del imunskega sistema deluje pri višjih temperaturah hitreje.
  • Zmanjša se širjenje povzročiteljev, npr. virusov.

Temperatura, ki doseže 39 stopinj Celzija, pa je za telo pogosto precej stresna. Še zlasti obremeni srce in ožilje. Vročina, kakršna se pojavi pri gripi, se zato lahko zbija.

Pravilno merjenje vročine

Najbolj natančno merjenje telesne temperature je v ustih/pod jezikom ali rektalno. Za mnoge je slednji način dokaj neprijeten. Čeprav so termometri za ušesa ali čelo zelo priročni ne zagotavljajo dovolj natančne meritve temperature.5 Temperaturo je potrebno meriti vedno na istem mestu, saj se vrednosti temperature glede na mesto merjenja med seboj razlikujejo. Najpogosteje temperaturo merimo pod pazduho.

Izmerjena telesna temperature, ki je višja od 37,8 °C pomeni, da gre za vročino.

Kako si lahko pomagamo pri zniževanju vročine?

Posežemo lahko po domačih ukrepih in/ali zdravilih za zniževanje vročine.
Med prve spadajo:

  • obilno uživanje tekočine,
  • Lahka oblačila in odeje
  • hladni obkladki, ki jih položimo na zapestja in čelo
  • kopeli z mlačno vodo
  • čaj, npr. lipovo cvetje (spodbuja potenje pri prehladnih obolenjih)
  • uživanje zelo lahko prebavljive hrane

Prednost zdravil za zniževanje vročine je, da so hkrati učinkovita proti večim simptomom viroznih obolenj, kot sta gripa in prehladAspirin Plus C je sredstvo, ki znižuje vročino, olajša bolečine, kot so glavobol in bolečine v mišicah in sklepih.
Če ima bolnik tudi zamašen nos, je lahko najbolj priporočljivo sredstvo Aspirin Complex.

Prikazovanje 1–12 od 151 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X