Zamašen nos

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Zamašen nos je lahko resnično nadležen. Ko govorite, zvenite nenavadno. In ko si želite obrisati in izprazniti nos, da bi končno spet lahko zadihali skozenj, nič ne pride iz njega.

Marsikdo misli, da je zamašen nos posledica prevelike količine sluzi v nosnih prehodih. Vendar zamašen nos povzročajo vnete sluznice v nosu in sinusih, čemur strokovno rečemo rinitis. Zamašen nos je običajno posledica okužbe pri prehladu ali gripi, lahko pa se pojavi tudi pri alergijah.

Kadar je nos zamašen posledica alergije, strokovno govorimo o alergijskem rinitisu, v splošnem pa o senem nahodu. Alergijo lahko sprožijo različne snovi, najpogosteje so to cvetni prah, hišne pršice ali dlaka domačih živali. Tukaj si lahko preberete več o alergiji.

Pogosto je nosna sluznica otečena in nos zamašen zaradi virusne ali (redkeje) bakterijske okužbe. Navadni prehlad je eno izmed najbolj pogostih obolenj, ki ga med drugim spremlja tudi zamašen nosek.

Nasveti:

1. Uporabite vlažilec zraka

Vlažilci zraka delujejo tako, da vsrkajo suh in segret zrak skozi napravo, ga navlažijo in razpršijo v prostor. Dihanje v vlažnejšem zraku lahko pomiri razdraženo sluznico v nosu in sinusih. Prav tako vlaga v zraku pripomore k redčenju sluzi v nosni votlini. Tako iz nosu odstranimo odvečno sluz in lažje zadihamo. Vlažilec zraka je posebno uporaben pozimi, ko je zaradi ogrevanja stanovanj in redkejšega zračenja zrak bolj suh kot poleti.

2. Pojdite pod vročo prho

Para iz prhe pomaga izločiti sluz iz nosu in zmanjšati vnetje. Ob vročem prhanju se lahko vsaj za nekaj časa vaše dihanje povrne v normalno stanje.

3. Skrbite za hidracijo

Poskrbite, da pijete dovolj tekočine (voda, čaj, sok, izotonični napitki, juha ipd.). Uživanje tekočine pomaga redčiti sluz v nosnih poteh, ki se tako lažje izloča iz nosu, pritisk v sinusih pa se zmanjša.

 

Prikazovanje 1–12 od 120 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X