nosečnost

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Nosečnost – Vsaka nosečnost je nekaj posebnega. In prav vsaka nosečnica jo bo doživljala drugače.

Prehrana v nosečnosti

Zdrava prehrana vpliva na naše zdravje in dobro počutje v vseh starostnih obdobjih, še posebej med nosečnostjo, ko poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili. Za nosečnico je zato izredno pomembno, da svojo prehrano prilagodi povečani potrebi po hranilih

Katere vitamine naj začnem jemati med nosečnostjo? 

Vitamin A

Vitamin A je znan po tem, da pozitivno vpliva na razvoj vida, imunskega sistema in kosti, pa tudi na kožo. Nepogrešljiv vir vitamina A so jajca, ki poleg tega vitamina vsebujejo tudi železo in esencialne beljakovine. Nekateri najbolj znani viri vitamina A so korenje, polnozrnate žitarice, artičoke, blitva, zelje, zelena solata, leča, čebula, redkev, grah … Zmernost je vedno pomembna, zlasti pri vitaminu A, saj ima vnos njegove sintetične oblike z dodatki lahko škodljive posledice. Po drugi strani pa vnos vitamina A v obliki beta karotena, ki ga najdemo v hrani, običajno nima takšnih posledic. Zato jemanje dodatkov vitamina A med nosečnostjo po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije v Evropi običajno ni potrebno, raje posezite po naravnih virih vitamina A.

Vitamii B

Vitamini B so velika družina vitaminov, ki jo sestavljajo vitamin B12, B6, folna kislina (vitamin B9), pa tudi vitamini B1, B2, B3, B5 in B7.

Folna kislina

Folna kislina spada v skupino vitaminov B in je zelo pomembna za nastanek in zapiranje nevralne cevi, kar je ključni proces pri popolnem razvoju otrokovih možganov in hrbtenjače. Ker vpliva na razvoj živčnega sistema, ki poteka v zgodnji fazi nosečnosti, je zelo pomembno, da začnemo pravočasno jemati folno kislino. Sodeluje pri nastajanju DNK, kar pomeni, da se brez ustrezne količine folne kisline celice ne morejo deliti in je rast posledično omejena. Med nosečnostjo se poveča rast celic in zato se poveča potreba po folni kislini. Odlični viri folne kisline so zelena listnata zelenjava, semena, oreščki, agrumi, jetra in žita.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant, ki poveča odpornost organizma. Potreben je pri tvorbi kolagena, kosti, hrustanca, mišic in krvnih žil. Vitamin C najdemo v vseh telesnih tkivih in ker v njih ne ostane dolgo, ga je treba vsakodnevno vnašati.Ustrezen vnos vitamina C omogoča tudi dobro absorpcijo železa. Koncentracija vitamina C v krvi ženske lahko med nosečnostjo drastično pade. Vitamin C v prehrani dobimo predvsem iz svežega sadja, zlasti iz agrumov (limone, pomaranče, grenivke), pa tudi iz paradižnika, kivija … Zimska nadomestitev svežega sadja kot odličen vir vitamina C je kislo zelje.

Vitamin D

Vitamin D pomaga organizmu pri absorpciji in ustrezni izrabi kalcija in fosforja, kar vpliva tudi na ustrezen razvoj kosti. V zadnjem času postaja vse pomembnejši njegov pomen pri pravilni delitvi celic in delovanju imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina D pri nosečnicah je pomemben dejavnik tveganja za razvoj osteoporoze pozneje v življenju, pri plodu pa lahko povzroči rahitis v otroštvu.

Načrtujte nosečnost z Novalac Prenatal kapsulami.

Prikazovanje 1–12 od 247 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave