Hripavost

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Hripavost – osnova zdravih sluznic (tudi na glasilkah) je njihova primerna vlažnost.

Le vlažne sluznice imajo optimalno možnost, da se lahko ob večjih naporih oz. govornih naprezanjih in morebitnih napadih mikrobov v mrzlih mesecih učinkovito in hitro regenerirajo. Zato je pitje 2 do 2,5 litra vode dnevno ob normalnem psiho-fizičnem stanju osnovna potreba tudi naših glasilk.

Hrana, ki vlaži sluznice

Tradicionalne medicine priporočajo uživanje hrane, ki med drugim pomaga navlažiti in regenerirati tudi sluznice dihal. Svetujejo npr. uživanje korenja, hrušk, breskev, belušev, banan, sladkega krompirja, fižola, medu, kokosove maščobe, oljčnega olja, alg, mandljev itd.

V ta namen je tudi Kneipp priporočal pitje napitka iz medu. Pripravite ga tako, da v pol litra vrele vode raztopite 2 žlici medu, počakate, da se ohladi toliko, da ga lahko pijete in dodate sok ene limone.

Hripavost in kopeli

Za obvladovanje težav z glasilkami so poznane tudi različne kopeli. Kopeli nog za pospeševanje znojenj je v svoji praksi uporabljal tudi poznani Kneipp. Te kopeli namreč v telesu pospešujejo regeneracijo oz. zdravljenje. V knjigi Veliki Kneippov priročnik avtorja J.H. Kaiserja je zapisano, da noge malo pod koleni namočimo v vodo temperature od 35 do 37 °C. V vodo nato v roku 25 minut dolivamo vročo vodo, tako da temperatura vode naraste na 40 do 45 °C. Na tej temperaturi jo vzdržujemo 5 minut. Po kopeli je pomembno, da noge čim prej osušimo in se uležemo v toplo posteljo ali z hitrim gibanjem poskrbimo, da noge ostanejo tople.

Vratni povoji

V starih časih so se pogosto ob težavah z glasilkami posluževali tudi Kneippovih hladnih povojev z kisom. Na splošno vsi povoji (hladni, topli, vroči) pomagajo pri razgradnji in izločanju strupnin. Hladne povoje pa naj bi uporabljali vedno ob pojavu vnetja. Z njimi namreč dosežemo še odvajanje toplote z vnetega predela, s čimer olajšamo okrevanje, težavo pa lažje prenašamo. Hladni ovoj (kot je zapisano v Velikem Kneippovem priročniku) pripravimo tako, da primerno široko tkanino namočimo v hladno vodo, kateri smo dodali vinski kis (na liter vode 6-10 žlic kisa). Tkanino ovijemo okrog vratu in jo pustimo tam, dokler se ne segreje (do 30 minut), nato postopek po potrebi ponovimo.

Prikazovanje 1–12 od 76 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave