Prehlad

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihal. Zaradi prehlada je več odsotnosti z dela in od pouka kot zaradi vseh ostalih bolezni skupaj. Odrasli v povprečju zbolijo 2- do 4-krat na leto, otroci pa 6- do 8-krat.

Običajno se začne z bolečinami v grlu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki: izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in suh kašelj. Prehlad se običajno konča po tednu dni. Včasih traja tudi do 2 tedna, pri blagih okužbah pa samo 2 do 3 dni. Pri nekaterih bolnikih se lahko razvije vnetje obnosnih votlin ali srednjega ušesa. Vnetje srednjega ušesa je pogostejše pri otrocih.

SIMPTOMI PREHLADA

Prehladni simptomi nastanejo kot odgovor telesa na okužbo z virusi. Ko virus napade nosne celice, se aktivirajo posredniki vnetja (mediatorji), ki so sestavni del imunskega sistema in telo pomagajo zaščititi pred okužbami. Povzročajo razširitev krvnih žil in povečano izločanje sluzi v nosu, kar pripomore k večjemu izcedku. Aktivirajo tudi reflekse za kihanje in kašljanje. Posredniki vnetja pri prehladu so histamin, kinini, interlevkini in prostaglandini.

KAKO PRIDE DO OKUŽBE?

Nos prečisti približno 6 litrov zraka na minuto. Očiščevalni mehanizmi v nosu so zelo učinkoviti pri odstranjevanju različnih tujkov, ki pridejo v nos z vdihanim zrakom, žal pa niso učinkoviti pri odstranjevanju virusov. Že en sam virus lahko povzroči okužbo. Simptomi, ki spremljajo prehlad, se pojavijo po 10 do 12 urah. Najmočneje so izraženi po 36 do 72 urah.

KAKO SE PREHLAD PRENAŠA?

Prehlad povzroča več kot 200 virusov različnih vrst. Najpomembnejša skupina so rinovirusi, ki naj bi povzročili 30 do 50 % prehladnih obolenj. Prehlad običajno prinesejo otroci, potem pa družinski člani zbolevajo na 2 do 5 dni. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje z rokami prenesemo na nosno sluznico ali na očesno veznico in tako povzročimo obolenje. Na predmetih, npr. na svinčnikih, knjigah ali kavnih skodelicah, virusi preživijo celo nekaj ur. Osebe, ki so prebolele prehlad, izločajo viruse različno dolgo – od 4 dni do 3 tedne. Otroci jih izločajo dlje kot odrasli.

Izdelke Daleron najdete v naši lekarni in na spletni lekarni. 

Prikazovanje 1–12 od 477 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave