slabost

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!

Slabost se pogosto pojavlja. Šolarji jo občutijo zaradi vznemirjenja pred testi, ženske tožijo zaradi nosečniške slabosti, na odru se pojavlja trema, marsikdo trepeta zaradi potovanja z letalom.

Slabost se pojavlja iz različnih razlogov:

  • potovalna slabost in morska bolezen (kinetoza)
  • vznemirjenje in nervoza
  • pokvarjen želodec / okužbe v predelu želodca in črevesja
  • migrena
  • preobčutljivost na nekatera živila
  • jemanje določenih zdravil ali stranski učinek anestezije ali kemoterapije
  • nosečnost

Neformalno bi lahko rekli, da se slabost zgodi v glavi. V možganskem deblu se nahaja t.i. „center za bruhanje“, ki je v nenehni povezavi z malimi možgani, želodčno-črevesnim traktom in organi ravnotežja. Informacije sprejema tudi preko čuta za vonj, krvi in celo preko psihe. Če nas preplavi občutek slabosti, to zaznamo povsem fizično: sproži se refleks bruhanja. Kar je tudi dobro, kajti ta vegetativni varovalni refleks organizma služi temu, da se najhitreje znebi neželenih snovi ali takšnih, ki jih ne prenaša dobro ali celo škodljivih substanc. Ko se želodec v primeru pokvarjenega želodca, po oporečni hrani ali pri preobremenjenosti najprej izprazni, občutimo olajšanje. Zato pa najtežje prenašamo tiste oblike slabosti, pri katerih sploh ne pride do bruhanja, ko se to pogosto zgodi pri potovalni ali nosečniški slabosti.

PREPREČITEV SLABOSTI

Zdravila proti slabosti delujejo tako, da zavirajo center za bruhanje. So sicer učinkovita, a se zaradi njih pogosto počutimo utrujene. V številnih primerih se nadležne slabosti lahko otresemo tudi z bolj nežnimi metodami – z njimi jo lahko celo preprečimo. V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj dragocene pomočnice iz sveta rastlin, ki pogamajo proti slabosti.

Vsi se na naštete rastline ne odzivamo enako, zato je potrebno nekaj preizkušanja. Medtem ko marsikdo prisega na svež ingver, spet drugim bolj pomaga nežna kamilica.

Prikazovanje 1–12 od 50 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X