alergija

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. Pri alergijski reakciji naše telo pretirano reagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo. Ko zrak in cvetni prah vdihnemo, pride z zrni v stik tudi sluznica nosu in žrela.

Na vlažni sluznici nosu se sprostijo alergeni, ki jih vsebuje zrno cvetnega prahu, in sprožijo alergijsko reakcijo. Zrna cvetnega prahu so tako velika, da se ustavijo v nosu in ne prodrejo globlje v dihala. V zraku pa so tudi majhni, submikronski delci različnega izvora, na katere so prilepljeni alergeni iz pelodnih zrn. Ti delci se z vdihanim zrakom prenesejo v spodnja dihala, kjer lahko sprožijo alergijsko reakcijo.

SEZONSKI ALERGIJSKI RINITIS ALI SENENI NAHOD

Sezonski alergijski rinitis je najpogostejša alergijska bolezen v sodobnem svetu. Največkrat se pojavlja med 8. do 20. letom. Ščemenje v očeh, nosu in žrelu je le eden od številnih neprijetnih simptomov. Običajno ga spremljajo močan izcedek iz nosu, kihanje, občasno suha koža ter pordele, boleče in solzne oči. Pri otrocih se pogosto pridruži tudi vnetje ušes, zlasti srednjega ušesa. Seneni nahod se vedno pojavi v istem obdobju leta in pri izpostavljenosti enakim zunanjim dejavnikom.

KAKŠNI SO VZROKI ZA ALERGIJE?

Alergijsko vnetje nosne sluznice je posledica vdihavanja alergena, torej snovi, ki povzroči alergijsko reakcijo. Imunski sistem se na tujo snov odzove s tvorbo protiteles in belih krvnih telesc, enako kot v boju proti virusom ali bakterijam. Najpogostejši alergeni so pelodi trav, dreves in plevelov.

KDO JE NAGNJEN K ALERGIJAM?

Zanimivo je, da so alergije pogosto povezane z dednostjo. Če je eden od staršev nagnjen k alergijam, je 50-odstotna verjetnost, da se bo alergija razvila tudi pri otroku, če pa sta k alergijam nagnjena oba, je ta verjetnost kar 75-odstotna. V povprečju je alergičnih od 10 do 20 % ljudi na svetu, vendar se ta odstotek med starostnimi skupinami spreminja in je odvisen tudi od pogostejših alergij pri otrocih.

Prikazovanje 1–12 od 291 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave