mišice

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Mišice, bolečine v mišicah in sklepih. Bolečine v mišicah in sklepih so pogosta zdravstvena težava, s katero se sreča skoraj vsak.

Ko je govora o bolečinah v mišicah in sklepih, je zajeto zelo obširno področje, tudi simptomi so pogosto različni in lahko vključujejo telo kot celoto. Bolijo lahko mišice, kosti, vezi ter kite po celem telesu, lahko pa je bolečina prisotna samo na določenem delu telesa (npr. v križu, rami, kolenu …).

Mišice in vrste bolečin

Bolečina v mišicah

Bolečina v mišicah se lahko pojavi skorajda v vsaki telesni mišici (npr. v vratu, križu, nogi, roki …). Najpogosteje lahko nastane zaradi pretiranega mišičnega napora, ki ga povzročijo težja fizična dela, stres, šport ali lažje poškodbe. Spremljajo jo lahko tudi krči.

Bolečina v sklepih

Bolečina v sklepih se lahko pojavi v enem ali več sklepih hkrati (npr. v roki, prstu, kolenu, kolku …). Do bolečine v sklepih pogosto prihaja, ker tvorba novega hrustanca poteka počasneje kot njegova razgradnja. Posledično se pojavi posebna oblika bolečine, ki je posledica obrabe hrustanca, kar se imenuje osteoartroza.

Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza je najpogostejša bolezen sklepov, ki sodi v skupino t. i. degenerativnih bolezni sklepov in hrbtenice oz. bolezni, ki so povezane s staranjem. Loči se glede na starost bolnika, prizadetost sklepov ter napredovanje bolezni. Poznana je tudi pod imenom obraba sklepa ali kot sklepna revma. Osteoartroza je lahko asimptomatska (brez kakršnih koli znakov bolezni), ki jo naključno najdemo ob različnih preiskavah (rentgen) ali pa hitro napredujoča, kar lahko vodi v popolno uničenje sklepa.

Osteoartroza najpogosteje prizadene sklepe roke, koleno in kolk. Bolečina pri tej bolezenski težavi ni stalna in je pogosto močnejša zjutraj oz. po daljšem mirovanju ali sedenju. Bolečini se pogosto pridružijo otekanje in občutljivost sklepov, pokanje v sklepih in omejena gibljivost sklepa.

Glavno začetno bolezensko dogajanje poteka na sklepnem hrustancu. S staranjem se sklepni hrustanec postopoma spreminja, prej gladka površina postaja neravna, lahko razpoka, v njem se nabira večja količina vode. Zato je star hrustanec občutljivejši tudi za različne zunanje dražljaje, ki ga še dodatno spreminjajo, da postaja postopoma vse tanjši.

Vnetje sklepov se zdravi pod zdravniškim nadzorom – zdravnik predpiše zdravljenje z analgetiki (protibolečinska zdravila). Veliko pa lahko posameznik naredi sam, če vzdržuje zdravo telesno maso in se redno giba.

Najbolj razširjena revmatična bolezen

Zaradi staranja prebivalstva število obolelih za osteoartrozo narašča. Ocene kažejo, da ima osteoartrozo okrog 40 % ljudi, starih med 45 in 75 let, in več kot 80 % oseb, starejših od 75 let. Ni pa nujno, da se pri vseh bolnikih z osteoartrazo težave tudi pojavijo – težave ima po navadi prb. 30 % oseb z dokazano boleznijo. Osteoartroza se pogosteje pojavlja pri ženskah, pri osebah s prekomerno telesno maso, poškodbo sklepa v preteklosti, pri dvojčkih ter pri osebah, ki imajo sorodnike z osteoartrozo.

Prikazovanje 1–12 od 138 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X