migrena

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!

Migrena – kako lajšati bolečino. Slabost, občutljivost za svetlobo, agonija – ali vas mučijo migrenski glavoboli? Vsekakor niste edini. Migrena je ena najpogostejših bolečinskih motenj. Lahko se razvije v kateri koli starosti, vendar se običajno prvič pojavi med 20. in 40. letom. 

Preprečevanje migrene

Izogibanje ali zmanjšanje sprožilcev:

Za preprečevanje epizod migrene je nujno prepoznati in se izogniti osebnim vzrokom (sprožilcem) migrene. Pri nekaterih dejavnikih je to lažje in pri drugih zelo težko. Začnite s prepoznavanjem svojih sprožilcev.

To nalogo olajša dnevnik migrene, kamor zapisujete okoliščine vsake epizode migrene, da lahko sproti sledite pogostim dejavnikom in vzorcem. Čas pojava epizod in simptome lahko vnašate v pripravljene preglednice. To vam bo pomagalo, ko boste pozneje morali težavo z glavobolom opisati zdravniku. Zdravnik lahko iz poteka vaših epizod bolečine in narave bolečine razbere pomembne zaključke za nadaljnje zdravljenje, preden vam priporoči ukrepe za preprečevanje epizod migrene. Dnevnik migrene se pogosto imenuje tudi dnevnik glavobola.

Izogibanje negativnemu stresu in počitek:

Izogibanje stresu je eden bistvenih dejavnikov pri preprečevanju migrene. Duševni stres – ne glede na to, ali je zaradi družinskih ali poklicnih razlogov – povzroči, da se prizadeti posameznik počuti, kot da si nikoli ne more odpočiti. Počuti se vse bolj preobremenjenega. Stres pogosto sproži tenzijske glavobole ali migrene. Zavedajte se te težave: privoščite si odmore, ki jih uporabljate izključno za sprostitev in rekreacijo. Za to je na voljo nekaj koristnih tehnik, na primer postopno sproščanje mišic po Jacobsonu ali joga. Tudi redno ukvarjanje s športom sprosti telo in duha; še posebej so primerni vzdržljivostni športi, kot sta tek ali kolesarjenje.

Rutina umirja migreno:

Glava si želi rutine, kadar trpi za migreno. Spremembe običajne dnevne rutine jo lahko obremenijo in sprožijo epizodo. Zato je koristno, da jeste čim bolj redno in, če je le mogoče, vedno ob istem času. Živčni sistem lahko dodatno podprete z rednim ritmom spanja in budnosti, tudi ob vikendih in praznikih.

Prikazovanje 1–12 od 39 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X