Kihanje

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Nahod, zamašen nos, kihanje.

Ko nam pade odpornost in zbolimo denimo za prehladom, le tega običajno spremljajo tudi nahod, zamašen nos in kihanje. Prehlad se običajno razvije kot posledica infekcije z enim ali več od 200 vrst poznanih virusov prehlada.

Nahod, zamašen nos in kihanje so torej največkrat posledica virusnega, včasih pa tudi bakterijskega vnetja nosne sluznice. Lahko pa so nahod, zamašen nos in kihanje tudi odziv organizma na alergene kot je recimo cvetni prah. Takšnemu pojavu pravimo alergijski nahod oz. natančneje seneni nahod.

Ob nahodu torej zaradi različnih vzrokov pride do vzdraženosti nosne sluznice. Nosna sluznica zaradi tega nabrekne, kar kmalu zaznamo kot zamašen nos. Prizadeta sluznica prav tako poveča izločanje nosnega izcedka. Odziv organizma na takšno draženje nosne sluznice je tudi kihanje. Kihanje se običajno pojavi kot prvi znak, na osnovi katerega lahko posumimo, da se v telesu nekaj dogaja.

Naravna pomoč

Zelo pomembno je pitje zadosti vode (zlasti, če obolenje spremlja vročina), da med drugim telesu olajšamo razstrupljanje, pa tudi, da omogočimo nosni sluznici primerno vlažnost. Le primerno vlažna, hidrirana nosna sluznica, in ne zasušena, polna goste sluzi,… se lahko nemoteno vlaži in obnavlja. Ker so nosni izločki slani, lahko zaužijemo tudi malce več soli, saj jo telo ob takšnem obolenju potrebuje več.

Ko se pojavijo nahod, zamašen nos in kihanje, lahko nosni sluznici pomagamo tudi z izpiranjem nosu s slano vodo. Le to lahko pripravite sami, lahko pa za ta namen kupite fiziološko raztopino v obliki nosnega pršila.

Ko nas muči nahod, zamašen nos in kihanje, so v pomoč lahko tudi različne inhalacije. V ta namen lahko npr. inhalirate ne prevroče hlape slane vode, kamiličnega čaja, v ne prevroči vodi raztopljena eterična olja npr. evkalipta, poprove mete, čajevca, ali kombinacije eteričnih olj.

Prikazovanje 1–12 od 123 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave