Driska

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!

Driska je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja ali zmanjšanja trdote blata.

Ponavadi se pojavita obe spremembi hkrati. V blatu se poveča količina vode in mineralov, pojavijo se neprebavljeni ostanki hrane, lahko celo kri. Ko se v blatu znatno poveča količina neprebavljene hrane,  se zmanjša prehajanje hranljivih snovi v telo. V črevesju so aktivni predvsem dejavniki izločanja, vsrkavanje biomolekul, vode ter vitaminov in mineralov pa oslabi. To povzroči zmanjšano vsrkavanje za življenje potrebnih snovi. Človek prične hujšati, izgubi veliko telesnih tekočin in mineralov, zato pride do izsušitve ali dehidracije.

V telesu nastopi negativno energijsko ravnovesje. Če ga ne prepoznamo in ne zdravimo dovolj hitro, lahko v skrajnem primeru povzroči smrt. Otroci so zaradi majhnih energijskih zalog še posebej občutljivi za negativno ravnovesje hranil in tekočin.

Vzroki driske

Če hočemo drisko čim prej in čim bolj učinkovito pozdraviti, moramo najprej ugotoviti njen vzrok.

Vzroki so lahko različni. To so lahko okužbe s patogenimi mikroorganizmi (rotavirusi, salmonelami, paraziti), preobčutljivosti za sestavine živil (mleko, gluten), avtoimunske bolezni črevesja (ulcerozni kolitis, Chronova bolezen), potovanja v oddaljene kraje z nižjim življenjskim standardom (potovalna driska), nepravilno delovanje trebušne slinavke, stranski učinki nekaterih zdravil (antibiotiki), zloraba odvajal, sistemske bolezni (npr. cistična fibroza) in nekatere druge.

Bistvene preiskave za določanje vzroka driske so: merjenje telesne temperature bolnika, ugotavljanje prisotnosti mikroorganizmov ali ostankov hrane v blatu, določanje aktivnosti vnetnih kazalcev v krvi (povečano število belih krvničk, večja sedimentacije, …) in endoskopska ali rentgenska preiskava črevesja.

Zdravljenje

Vzroki drisk so zelo različni, zato se tudi zdravljenje precej razlikuje. Pri vseh načinih zdravljenja najprej poskušamo nadomestiti izgubljeno tekočino in minerale, ponavadi v obliki infuzij, odpraviti bolečino, znižati povišano telesno temperaturo in preprečiti nadaljnje krvavitve.

Prikazovanje 1–12 od 74 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X