Dodobra smo že zakorakali v barvito jesen, zaviti v toplejša oblačila, na popoldanskih sprehodih lovimo zadnje popoldansko sonce, za vsakim vogalom pa že diši po sveže pečenem kostanju.
Pa vemo, kaj dobrega z njim vnesemo v telo?
➡️Pravi ali domači kostanj (Castanea sativa) je bogat vir sestavljenih ogljikovih hidratov, vitamina C in nekaterih vitaminov iz skupine B, s čimer je po sestavi zelo podoben sladkemu krompirju.
➡️Visoke koncentracije omenjenih vitaminov C, B3, B6, B9 (folata) ter cinka, selena, mangana in železa v sledovih pripomorejo k delovanju imunskega sistema.
➡️Fosfor, kalij in magnezij upočasnijo morebiten nastanek starostnih motenj (ena takih je npr. osteoporoza).
➡️Vsebuje malo manj kot 6% beljakovih, vredosti maščob in s tem kalorij, ki jih vnesemo v telo, pa so praktično zanemarljive.
❗️Navadnega kostanja ne smemo zamenjati z navadnim divjim kostanjem (Aesculus hippocastanum L.), ki sicer ni primeren za uživanje. Njegova glavna aktivna spojina je escein, ki je prisotna v številnih izdelkih za lajšanje težav pri bolečih in oteklih nogah zaradi krčnih žil ter poškodb kapilar.