Zeliščna zdravila proti kašlju. Prehlad lahko spremljata dve vrsti okužb dihalnih poti:

  • Okužba zgornjih dihalnih poti, npr. rinitis ali sinusitis.
  • Okužba spodnjih dihalnih poti, npr. bronhitis.

V teh primerih je kašljanje pogosto simptom akutne okužbe zgornjih in/ali spodnjih dihalnih poti. Te okužbe povzročajo virusi in običajno trajajo nekaj dni oziroma do dva tedna.

Zeliščni pripravki izdelani na podlagi ekstraktov, kot sta na primer ekstrakt vrtne materine dušice in ekstrakt korenine navadnega sleza, imajo dolgoletno tradicijo v simptomatskem zdravljenju kašlja, ki nastaja zaradi tipičnega virusnega prehlada.

Timijan je rastlina, ki se že več sto let uporablja tudi v zdravilne namene. Uporabljal ga je že Hipokrat, zdravnik antične Grčije. Danes ima ta rastlina pomembno vlogo pri simptomatskem zdravljenju kašlja in bronhitisa.

VRTNA MATERINA DUŠICA ALI TIMIJAN

VRTNA MATERINA DUŠICA ALI TIMIJAN ima sekretoren učinek (olajša izkašljevanje) in bronhospazmolitičen učinek (sprošča gladke mišice bronhijev). Povečuje aktivnost migetalk (cilij) v bronhijih in tako lajša izkašljevanje.

Glavne sestavine timijana so eterična olja, čreslovine in flavonoidi.

Ekstrakti vrtne materine dušice pomagajo odstranjevati sluz iz dihalnih poti. Pri peroralni rabi eterična olja prodrejo globoko v bronhije, kjer je mesto okužbe in tam blagodejno delujejo.

Timijan pa se uporablja tudi pri okužbah ustne votline in žrela za grgranje. Pri lokalnem nanašanju na sluznico ustne votline in žrela pa deluje razkužilno.

NAVADNI SLEZ

NAVADNI SLEZ že od antičnih časov velja kot rastlina, ki pomirja kašelj.

Rastlinska sluz, ki jo vsebuje navadni slez, obda receptorje za kašelj v dihalnih poteh, blaži razdraženost zaradi kopičenja sluzi in tako zmanjšuje potrebo po kašljanju.

Na splošno kašelj lahko razdelimo v dve kategoriji: suh kašelj in produktiven kašelj. Ni vedno enostavno razlikovati suhega kašlja od produktivnega, v obdobjih pojavljanja obeh pa je razlikovanje še težje.

Zeliščna zdravila proti kašlju – Bronchostop

Kombinacija zeliščnih učinkovin kot sta timijan in slez v tradicionalnem zeliščnem zdravilu BRONCHOSTOP nam je v pomoč tekom celotnega poteka kašlja, ko je ta suh in ko preide v produktivno fazo. Pomaga nam podnevi in ponoči za lažji spanec. Timijan in slez Bronchostop zdravilo je na voljo v obliki sirupa in gumijev oziroma pastil za na pot.