Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica – pogosta prepričanja, ki jih imamo pred uporabo skodelice. Se tudi vi soočate s predsodki glede uporabe menstrualnih skodelic in zato raje vztrajate pri klasičnih tamponih in vložkih? Brez skrbi, niste edini.

VODIČ PO VELIKOSTIH

Vsako telo je edinstveno. Ko gre za vprašanja glede velikosti menstrualne skodelice, ponavadi moramo upoštevati določene dejavnike. Na ta način boste najlažje ugotoviti, katera velikost menstrualne skodelice je najbolje zasnovana za vaše potrebe.

Ker želimo brezskrbno življenje omogočiti prav vsem, LaliCup menstrualno skodelico ponujamo kar v 4 različnih velikostih: S (majhna), M (srednja), L (velika) in XL (za visok maternični  vrat).

menstrualna skodelica

Kako torej izbrati pravo menstrualno skodelico Lalicup zase?

Zgoraj smo omenili, da na to vplivajo določeni dejavniki. Pa si jih poglejmo:

  • menstrualni toka: to je eden od ključnih faktorjev, ki določa velikost menstrualne skodelice – za močnejši tok je ponavadi potrebna skodelica z večjo kapaciteto
  • starost: vaginalne mišice z leti postanejo ohlapnejše, zato se ustrezna velikost menstrualne skodelice s starostjo povečuje
  • spolna aktivnost: dekletom, ki še niso imela spolnih odnosov, za lažje vstavljanje/odstranjevanje  priporočamo Lalicup model S
  • vaginalno rojstvo: vaginalni porod in nosečniški hormoni spremenijo zgradbo vaginalnih mišic, to se bo odražalo tudi pri velikosti menstrualne skodelica (ponavadi priporočamo večje velikosti)
  • lega materničnega vratu: če se maternični vrat nahaja visoko v nožnici in ga ne morate zatipati s prsti, vam priporočamo model XL, ki smo ga naredili ravno s tem namenom
  • aktiven način življenja: če se ukvarjate s športi kot so joga, plavanje itd. Torej s športi, ki krepijo osrednje mišice telesa vključno z mišicami medeničnega dna, vam priporočamo manjšo velikost skodelice,
  • morebitnih zdravstvenih težav: če imate ginekološke težave, se o uporabi skodelice najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Je vstavljanje menstrualne skodelice boleče?

Ne, menstrualne skodelice so zasnovane iz mehkega medicinskega silikona, da jih zlahka zložimo na manjšo obliko in vstavimo v nožnico brez neprijetnega občutka ali bolečin. Lahko si pomagamo tudi z lubrikantom.

Najpomembneje je, da skodelice ne potiskamo proti materničnemu vratu (kot tampon) ampak jo vstavimo tako, da jo spustimo že tik ob ustju, da zajame čim več zraka. Tako lažje vzpostavi podtlak in se popolnoma odpre v nožnici.

Bom imela med uporabo menstrualne skodelice neprijeten občutek?

Ne, med uporabo ni bolečin ali neprijetnega občutka. Ob pravilni namestitvi skodelice sploh ne čutimo, saj se ta s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo postavi na svoje mesto. Tako se lahko med uporabo udobno in varno posvetimo športnim aktivnostim, potovanju, spanju in celo plavanju.

Je morda prisoten neprijeten vonj?

Menstrualna kri je v maternici sterilna. Ob iztekanju iz nožnice v skodelico kri nima stika z zrakom – tako ohranja sterilnost in ne pridobi neprijetnega vonja, ki je posledica razkrajanja in razvoja bakterij. LaliCup je tako bolj higienična izbira, ki ne povzroča neprijetnega vonja. Tudi ko skodelico izpraznimo v javnih toaletah nas ni treba biti strah glede vonjav.

Me bo menstrualna skodelica motila pri gibanju?

Nikakor. Ob pravilni namestitvi se skodelice sploh ne čuti, posebna oblika skodelice in luknjice na vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, pa poskrbijo, da ostane varno in zanesljivo na mestu pri aktivnem preživljanju časa in spanju.

Kaj pa vakuum?

S pomočjo podtlaka in nožničnih mišic se skodelica sama namesti na stene in zbira tekočino.

Nožnica je zaprt sistem, kjer je že prisoten podtlak, ki poskrbi tudi zato, da zrak ne gre v nožnico. Podtlak je tlak, ki je manjši od zunanjega (zračnega) tlaka, tako da ne škoduje nožnici. Vakuum je pravzaprav absolutna praznina oz. podtlak ki nima več tlaka. Potrebno je samo paziti, da ne vlečemo samo za pecelj, ampak da stisnemo za dno skodelice.