Komarji in klopi

Komarji in klopi, večna nadloga? Topli poletni dnevi nas vabijo v naravo. Po mesecih, ki smo jih zaradi epidemije preživeli večinoma med štirimi stenami, nas sedaj narava vabi, da preživimo naš prosti čas aktivneje in da se zopet nadihamo svežega zraka in naužijemo užitkov, ki nam jih ponujajo travniki, gozdovi, planine, jezera in reke.

Aktivnosti v naravi pa so predvsem v toplejšem delu leta povezane z nekaterimi nadležnimi žuželkami. Komarji, klopi in drugi insekti lahko pokvarijo še tako prijeten piknik ob reki ali še tako uspešno gobarjenje.

Komarji, klopi in druge žuželke niso prisotni le v eksotičnih tropskih krajih, zato je učinkovita zaščita zelo pomembna. V večjih delih Afrike, Južne Amerike in Azije komarji prenašajo številne okužbe kot so malarija, virus Zika, rumena mrzlica, denga, zahodnonilski in japonski encefalitis in druge.

Tudi doma ali na potovanju po Evropi so komarji izredno nadležna bitja, njihov ugriz pa je neprijeten in lahko pokvari marsikateri izlet ali piknik na prostem.

Ali ste vedeli?

  • Komarji lahko živijo v skoraj vseh okoljih, razen v ekstremno hladnih. Obožujejo gozdove, grmičevje, visoko travo in območja stoječih voda, saj za razmnoževanje potrebujejo vodo. Ravno zaradi tega so jezera in gozdnata območja gosto naseljena s komarji.
  • Grizejo samo samice komarja, ki za razmnoževanje potrebujejo kri. Najbolj aktivne so od mraka pa vse do zore, še posebej takrat, ko je ozračje vroče in vlažno.
  • Komarji zaznajo ljudi zaradi telesnega vonja, telesne toplote ter ogljikovega dioksida, ki ga izdihavamo. Ti dejavniki se razlikujejo med ljudmi, zato so nekateri bolj in nekateri manj dovzetni za ugrize komarjev.
  • Na svetu obstaja več kot 3000 vrst komarjev, ki prenašajo več bolezni kot katerokoli drugo živo bitje.

KLOPI

Ugriz klopa pa ni samo nadležen, ampak ima lahko hude posledice, saj klopi prenašajo številne nevarne bolezni. Pri nas je najbolj razširjena bolezen lymska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis. Proti slednjemu nas učinkovito varuje cepljenje, za lymsko boreliozo pa cepiva ni, zato moramo poskrbeti za ustrezno zaščito proti klopom. Čeprav boreliozo v zgodnjih stadijih učinkovito zdravimo z antibiotiki, je v izogib dolgoročnim posledicam priporočljiva preventiva.

Ali ste vedeli?

  • Klopi so pajkovci in so tako sorodstveno bliže škorpijonom kot komarjem.
  • Klopi ne letijo ali padajo z dreves, so dobri plezalci – na svojo žrtev običajno splezajo iz travnih bilk ali grmovja.

Izdelki Jungle Formula

Izdelki Jungle Formula ponujajo širok spekter repelentov, ki zagotavljajo zaščito v raznolikih pogojih. Za tropske predele in območja, ki so poseljena s tigrastim komarjem, je idealna izbira Jungle Formula.

 Maximum Original. Odlikuje jo najvišja dovoljena koncentracija repelenta DEET na našem tržišču, ki znaša 50%. Omogoča zaščito do 9 ur. Uporablja se lahko za odrasle od 18 let naprej.

Jungle Formula Strong Original vsebuje 20% repelenta DEET, ki zadostuje za odganjanje komarjev, ki ne prenašajo eksotičnih bolezni. Omogoča zaščito do 6 ur. Primeren je za uporabo pri odraslih in otrocih od 13 let naprej.

Jungle Formula Kids losjon za otroke je primeren že za najmlajše otroke od enega leta naprej. Vsebuje 20% repelenta IR3535, ki je izjemno varen in hipoalergen. Omogoča zaščito do 3 ure med zunanjimi aktivnostmi oziroma do 6 ur v notranjih prostorih. Uporablja se lahko od 1 leta starosti naprej.

Jungle Formula Maximum, zaščita pred klopi, je učinkovit izdelek, ki varuje celotno družino. Vsebuje 25% ikaridina, ki zagotavlja dolgotrajno in varno zaščito pred klopi. Pred klopi vas ščiti do 8 ur, primeren je že za otroke od 3. leta starosti, popolnoma varen pri nanosu na kožo, na oblačilih ne pušča madežev, prijetnega vonja po citrusih.

Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno preberite oznako in informacije o proizvodu.

 

Viri:
1 RINGDAHL, E. (2001). Tick-borne diseases. American family physician, 64, 461-466.
http://www.nijz.si/sl/s-pomladjo-povecana-nevarnost-okuzbe-s-povzrocitelji-bolezni-ki-jih-prenasajo-klopi (datum dostopa: 21. 2. 2018)
Vir: https://www.petmd.com/dog/parasites/10-bizarre-flea-and-tick-facts-you-need-know