Do zdravja z rednim čiščenjem nosu

Zamašen nos je pogosta težava, zlasti v hladnejših dnevih. Če tudi vas pogosto muči ta nadloga, si verjetno želite pomoči, ki bi olajšala dihanje ter zaščitila in navlažila nosno sluznico. Med najstarejše in najučinkovitejše metode, ki povrhu še čisti sluznico in mehča nosno sluz, spada izpiranje s slano vodo. Vsi vemo, kako temeljito si prečistimo nos na morju, ko “vdihnemo” morsko vodo. K sreči je kristalno čisto morsko vodo, ki učinkovito lajša dihanje, mogoče dobiti tudi v obliki pršil.

Pa poglejmo, zakaj je nos tako pomemben?

Resda dihamo tudi skozi usta, vendar je nos naš glavni “zračni filter”. Nos je s svojo sluznico namreč prva obrambna črta naših dihal – vdihani zrak se segreje, očisti in navlaži. Nosna sluznica ima namreč odličen obrambni sistem, ki ga sestavljata dve vrsti celic. Prve so celice z izrastki, ki jim rečemo migetalke. Druga vrsta celic izloča sluz – mukus, ki se ujame na migetalke. Sluz zadrži tujke (trdne delce, alergene, viruse in bakterije), ki jih nato migetalke odstranijo iz nosne votline. Na ta način prepreči okužbe in njihovo širjenje.

Kadar pa je naša površina sluznice nosu suha ali polna sluzi in je nos zamašen, pa obramba  sluznice nosu ne deluje tako, kot bi morala.

Nos se zamaši, kadar sluznica oteče in se začne čezmerno izločati sluz, tekočina v nosu pa se kopiči in zastaja.

Dihanje je oteženo tudi v primeru, da je sluznica izsušena in razdražena. Razlogi za to so številni. Najpogosteje nam nos zamaši običajen prehlad, pogosta vzroka pa sta še vnetje obnosnih votlin, po domače vnetje sinusov, ter alergijski rinitis, ki ga povzročajo cvetni in hišni prah, pršice ter mačja in pasja dlaka. Nos se lahko zamaši tudi zaradi temperaturnih sprememb, še posebno na prehodu v hladnejše obdobje.

Dihanje skozi nos je ovirano tudi v primeru, če nosna sluznica izloča premalo sluzi, če je izsušena in razdražena, kar je pogosto posledica bivanja v prostorih z izrazito suhim zrakom (centralno ogrevanje) ali mraza. V takšnem primeru moramo sluznico vlažiti, saj je suha sluznica veliko dovzetnejša za okužbe.

Vnetje nosne sluznice in močnejše izločanje nosnega izcedka je zelo moteče tudi za dojenčke saj precej moti otrokovo počutje in razpoloženje. Poleg težav pri dihanju se lahko pojavijo še težave pri spanju in seveda vnetja srednjega ušesa. Čiščenje noskov je zato zelo  pomembno opravilo, ki lahko zmanjša posledice zamašenega noska (boljše počutje  otroka, povrnitev spanja, hitrejše okrevanje) ali celo prepreči nadaljnje večanje težav, kot je npr. vnetje srednjega ušesa. Z izpiranjem malih noskov  je staršem lahko privarčevana marsikatera »glasna« noč.

Sedaj pa imamo poleg rednih prehladov še novo težavo – CORONA virus.

Zakaj je vsakodnevno čiščenje, izpiranje nosu  v tem corona času tako pomembno?

Zato, ker so rezultati raziskav pokazali, da se corona virus  zadržuje in aktivno razmnožuje v sluznici nosu in žrela tudi do enega tedna preden se pojavijo simptomi. Vir*

« Rezultati zgoraj omenjene raziskave kažejo, da se virus aktivno pomnožuje v sluznici nosno-žrelnega prostora do enega tedna po začetku simptomov in znakov, pomnoževanje virusa in s tem kužnost je največja ob začetku kliničnih težav in nato upada.«

Se pravi, da če si mi vsako jutro in  popoldne, zvečer, ko pridemo iz službe ali stika z okolico, dobro speremo nos in nosno sluznico,  pomagamo našemu nosu, da se znebi  vseh virusov, ki se zadržujejo na nosni sluznici in pomagamo preprečiti razvoj bolezni.

Vsakodnevno izpiranje in čiščenje nosu je najboljši in najenostavnejši način, da sami pomagamo preprečiti okužbo.

Po mnenju specialistov za ušesa, nos in žrelo bi moralo redno čiščenje oziroma vlaženje nosne sluznice preiti v dnevno navado, tako kot ščetkanje zob …

Nosna pršila na osnovi raztopine morske vode (slanost 2,3%) so brez neželenih učinkov, mineralne snovi in elementi v sledovih pa imajo v raztopini morske vode naslednjo vlogo :

 • Sperejo vse tujke iz sluzi in druge nečistoče iz nosne sluznice.
 • razredčijo in odplaknejo povzročitelje vnetja (histamin, prostaglandine, leukotriene, alergene, viruse, bakterije)
 • Redčijo in izpirajo odvečno sluz.
 • Višja koncentracija soli potegne tekočino iz otekle membrane in jo skrči. To razbremeni in izboljša pretok zraka v vašo nos. Odpirajo izvodila sinusov.
 • Ščitijo pred okužbami.
 • vzdržujejo naravni pH nosne sluznice (pH 7,4).
 • Študije kažejo, da raztopina morske soli z višjo koncentracijo izboljša delovanje migetalk, potem bolj učinkovito odstranjujejo tujke iz nosne sluznice.

Poleg tega pa bomo poskrbeli, da bo naš nos vlažen, čist in v odlični kondiciji.

ZAKAJ UPORABLJATI SINOMARIN, RAZTOPINO MORSKE VODE?

 • Ker pomaga čistiti, vlažiti, odmaševati.
 • Res deluje.
 • Je varen za vse generacije.
 • Je naraven.
 • Je enostaven za uporabo.
 • Je klinično preizkušen.
Sinomarin ORL pršilo, 200 ml
Sinomarin dojenčki ampule, 18 x 5 ml
Sinomarin otroci pršilo, 100 ml
Sinomarin Mini pršilo, 30 ml
Sinomarin odrasli pršilo, 125 ml
Sinomarin ORL pršilo, 200 ml

 

*Epidemiološka priporočila glede oseb, ki so prebolele covid-19

Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med.1 , Asist. dr. Rajko Saletinger, dr. med.1 , Gabriele Turel, dr. med.1 , Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med.2 , Mario Fafangel, dr. med.3 , Acad. prof. dr. Tatjana Avšič Županc, dr. med.2 , Asist. dr. Tadeja Kotar, dr. med.1 , Prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med.2 , Prof. dr. Bojana Beović, dr. med.1 , Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med.1 , Prim. dr. Alenka Trop Skaza4 , dr. med., Dr. Milan Krek, dr. med. 3 , 1Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKCL, Medicinska fakulteta, UL, Japljeva 2, 1525 Ljubljana 2 Inštitut z mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta, UL, Zaloška 4, 1000 Ljubljana 3Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zaloška cesta 29, 1000 Ljubljana 4Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, 3000 Celje