Znojenje

Današnji hitri življenjski slog nam postavlja velike zahteve in pogosto potrebujemo dodatno zaščito pred neprijetnim vonjem. Ravno zato so deodoranti postali del našega vsakdana. Preberite več o naravnem pojavu znojenja in načinih nadzora tega procesa.

IZVEDITE VEČ O ZNOJENJU 

Pravijo, da je čistoča pol zdravja, zato je osebna higiena eden ključnih elementov. Različni pripravki za tuširanje in kopanje so v obliki mil, gelov in sindetov in so del našega vsakdana. Vendar pa zaradi današnjega hitrega načina življenja večina od nas potrebuje dodatno zaščito pred neprijetnim vonjem. Zato so različni deodoranti in parfumi postali nepogrešljiv del naše rutine.

KAJ JE POTENJE?

Potenje je naravni pojav, ki je zelo pomemben za uravnavanje telesne temperature. Znoj je večinoma voda, vsebuje pa tudi soli in elektrolite, od katerih nekatere ponovno absorbirajo kožne celice, nekatere pa ostanejo na površini kože. Potenje se pojavi tudi kot odziv na čustveni oz. fizični stres. Znoj proizvajajo dve vrsti znojnih žlez: apokrine in ekrine.

Obstaja med 2 in 5 milijonov ekrinih žlez in so razporejene po celotni površini telesa. Večina pa jih je v pazduhah, dlaneh, stopalih in na čelu. Te žleze proizvajajo hipotonični znoj (98% vode in malo soli), ki je brez vonja, brez barve, tekoč in ima kisel pH. Aktivirajo se zaradi potrebe po termoregulaciji ali pa jo sprožijo psihološki dejavniki (stres, strah, nelagodje, bolečina). Proizvedejo lahko od nekaj mililitrov do nekaj litrov znoja na dan.

Po drugi strani apokrine žleze proizvajajo viskozen znoj, bogat z lipidi (75% holesterola, 20% maščobnih kislin in trigliceridov, skvalena, beljakovin), vendar ne na površini kože, temveč neposredno v dlačnem mešičku, ki nato postane nekakšen difuzor tega znoja, katerega pH vrednost se giblje med 6,2 in 6,9. Ta znoj preoblikujejo bakterije in so najbolj odgovorne za pojav neprijetnega vonja. Apokrine znojne žleze so najpogostejše na področjih pazduh, bradavic in spodnjega dela trebuha, na dan pa proizvedejo le nekaj mikrolitrov znoja.

Najpogosteje imamo težavo z neprijetnim vonjem v predelu aksil (pazduh), ker je zelo aktivno območje znojenja in ima specifično anatomijo, visoko gostoto dlačnih mešičkov, pa tudi nenehno vlažno okolje, ki je ugodno za razvoj bakterij. Izločeni znoj metabolizirajo še bakterije (Corinebacterium in Staphylococcus) s svojimi encimi, kar povzroči sproščanje majhnih, lahko hlapnih molekul z neprijetnim vonjem.

DODATNI VPLIVI NA ZNOJENJE

Na intenzivnost potenje lahko vpliva tudi nekatera hrana. Na primer, zelo začinjena hrana lahko znatno vpliva na povečano potenje in lahko celo poveča intenzivnost samega neprijetnega vonja. Ljudje, ki imajo težave s prekomernim potenjem, naj zato iz svoje prehrane izločijo nekatere sestavine. Na primer curry, česen in celo rdeče meso, kavo, močne čaje, gazirane in alkoholne pijače. Na potenje lahko vplivajo tudi nekatera zdravila proti bolečinam in sintetični hormoni za zdravljenje ščitnice. Med menopavzo in pri nekaterih zdravstvenih težavah, kot so okužbe, hipoglikemija, hipotiroidizem in hiperhidroza, je prav tako prisotno povečano znojenje.

URAVNAVANJE ZNOJENJA IN BOJ PROTI NEPRIJETNEMU VONJU

Deodoranti so danes univerzalni izraz, čeprav obstajajo razlike glede na stopnjo učinkovitosti zaščite pred znojenjem, pa tudi glede na toleranco za najbolj občutljivo kožo. Izraz deodorant se nanaša na snovi, ki jih nanesemo na telo, da preprečimo vonj, ki ga povzročajo bakterije, prisotne na naši koži. deodoranti se uporabljajo v formulah izdelkov, ki obstajajo v različnih oblikah, kot so sprej, roll-on ali stik. Če se ozremo nazaj v zgodovino, zgodba o deodorantih sega v 9. stoletje, ko je kurdski znanstvenik Ziryab predstavil deodorant. Prvi deodorant so prodajali v Ameriki že leta 1888. Takrat je bil deodorant naprodaj v kozarcu kot krema. Pozneje se je v obdobju 40. izboljšala metoda nanašanja in začelo se je oglaševanje izdelka z imenom “Ban Roll-on”, ki je bil pozneje lansiran v Evropi leta 1958 pod imenom “Mum Rollette”. Danes komuniciramo o deodorantih kot univerzalnem izrazu za zaščito pred znojenjem, vendar še vedno obstajajo razlike.

ANTIPERSPIRANTI IN DEODORANTI

Antiperspiranti delujejo na uravnavanje znojenja s svojim adstrigentnim učinkom, zmanjševanjem velikost por in z obstrukcijo kanalov žlez znojnic. Za razliko od deodorantov antiperspiranti preprečujejo potenje in so pogosto bolj učinkoviti kot deodoranti pri preprečevanju neprijetnega vonja. Čeprav se cink in cirkonij uporabljajo tudi kot antiperspiranti v kozmetični industriji, so aluminijeve soli še vedno najučinkovitejša učinkovina za zmanjšanje znojenja. Deodoranti nimajo antiperspirantnega učinka. Delujejo tako, da preprečujejo proliferacijo bakterij, ki so odgovorne za ustvarjanje neprijetnega vonja. Običajno vsebujejo parfum, antibakterijsko sredstvo in snovi, ki absorbirajo vlago.

Danes obstajajo številne dileme glede uporabe aluminijevih soli v antiperspirantih in njihovega vpliva na zdravje ljudi, zaradi strahu pred sistemsko absorpcijo. Vendar pa so številne študije dokazale, da tudi če bi se hipotetično aluminijeve soli iz kozmetičnih izdelkov absorbirale v minimalnem odmerku, bi bilo to v primerjavi z drugimi viri iz katerih se absorbira aluminijum, zelo zanemarljivo (recimo iz vode, hrane ali zdravil). Pomembno je vedeti, da obstajajo predpisi o uporabi in največji koncentraciji aluminijevih soli v kozmetiki. Tako v Evropi uporabo aluminijevih soli ureja zakonodaja, ki določa največjo koncentracijo v končnih izdelkih. Zanimivo je omeniti, da so denimo v ZDA deodoranti razvrščeni med kozmetične izdelke, antiperspiranti pa v razred medicinskih pripomočkov brez recepta. Kar zadeva predpise in vpliv na zdravje, se njihova uporaba uvršča v zelo strog regulativni okvir in temelji na dolgoletnih znanstvenih raziskavah.

Pri izbiri izdelkov za zaščito pred znojenjem in neprijetnim vonjem je pomembno vedno imeti v mislih, da lahko tudi naši pacienti, izberejo tisto, kar jim najbolj ustreza: glede na potrebe, ritem življenja, dnevne navade, občutljivost.

DODATNI NASVETI PRI PREPREČEVANJU ZNOJENJA IN NEPRIJETNEGA VONJA

Poleg pravilne higiene in uporabe izbranega izdelka, ki bo uravnaval potenje in nevtraliziral neprijeten vonj, je priporočljivo izogibanje začinjeni hrani, zmanjšanje uživanje napitkov s kofeinom in zagotavljanje zadostnega uživanja vode, sadja in zelenjave. Izogibajte se tudi sintetičnim oblačilom in nosite čim bolj naravne materiale. In nenazadnje, za vse nas, pa tudi za ljudi, ki se spopadajo s prekomernim potenjem, je zaželeno, da se izogibamo stresu in vadimo tehnike sproščanja ter poskrbimo, da smo čim bolj spočiti.

Vichy deodorant antitranspirant 48h roll-on za občutljivo in depilirano kožo, 50 ml Vichy Stress Resist tretma proti potenju 72 h roll-on deodorant, 50 ml Vichy mineralni dezodorant optimalna toleranca
Vichy deodorant antitranspirant 48h roll-on za občutljivo in depilirano kožo, 50 ml Vichy Stress Resist tretma proti potenju 72 h roll-on deodorant, 50 ml Vichy mineralni dezodorant optimalna toleranca 48h, 50 ml