Zastrupitev s hrano

Ste vedeli, da se kar do 60% popotnikov in dopustnikov, sploh v poletnih mesecih, bori s potovalno zastrupitvijo hrane?

Zastrupitve s hrano se najpogosteje kažejo kot slabost, bruhanje in driska. Če nas mučijo krči v trebuhu, driska in bruhanje, ki se pojavijo od ene ure do štiri dni po uživanju določene hrane, to navadno pomeni, da gre za bakterijsko zastrupitev s hrano. Virusna zastrupitev se kaže kot bruhanje, driska, trebušni krči, glavobol, vročina in mrzlica. Ti simptomi se začnejo od 12 do 48 po zaužitju okužene hrane.

Ljudje, ki jedo ali pijejo okuženo hrano, lahko dobijo potovalno drisko, ki jo navadno povzroči bakterija E.coli. Bakterije lahko okužijo perutnino, jajca in meso ter povzročijo zastrupitve s salmonelo. Okužba s salmonelo je včasih lahko tudi smrtna, vendar večinoma povzroči le blago nelagodje. Škodljive bakterije se lahko naselijo na kuhanem ali surovem mesu in ribah, na mlečnih izdelkih, na hrani, ki predolgo stoji na sobni temperaturi …

Virusno zastrupitev s hrano lahko povzroči zlasti surova morska hrana, še posebej okužene školjke.

Z bruhanjem in drisko telo izloči strupe, zato je zelo pomembno, da v prvih 24 urah ne jemljete nobenih sredstev proti bruhanju ali driski. Ko tekočina že lahko ostane v vašem želodcu, približno pol dneva le pijte. Ko začnete spet uživati hrano, naj bodo živila lahko prebavljiva – na primer riž, kuhana žita, juhe.

KAKO POSKRBETI ZA PREVENTIVO?

Poskrbite za redno higieno rok in hrane.  V tujini pijte ustekleničeno vodo. Izogibajte se ne predelanemu mesu.

Proti driski si lahko pomagamo tudi z uživanjem probiotikov. Priporočljivo je, da jih začnemo uživati še pred odhodom na potovanje (vsaj teden dni prej), saj tako vzpostavimo ravnovesje v naši naravni črevesni mikrobioti in okrepimo našo zaščito pred okužbami. Probiotike uživajmo tudi ves čas potovanja.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki veljajo za nefarmakološke metode za spodbujanje zdravja črevesja.

Raziskave so pokazale, da probiotiki krepijo imunski sistem, igrajo vlogo tako pri prirojeni kot prilagodljivi imunosti ter povečujejo splošno učinkovitost. Poleg tega raziskave kažejo, da imajo probiotiki številne protivnetne učinke. Delujejo kot regulativna snov za imunski sistem in pomagajo vzdrževati homeostazo, ko gre za vnetne in protivnetne odzive. Probiotiki so bili vpleteni tudi v vpliv tako na črevesni kot na centralni živčni sistem, s čimer se zmanjšajo občutki bolečine z aktivacijo opioidnih in endokanabinoidnih receptorjev.

VONpharma PROBIOTIC v 1 vegeterijanski kapsuli zagotavlja kar 80 milijard aktivnih bakterij, ki tvorijo kolonijo in so odporne na želodčno kislino.
Izdelek ponuja najmočnejšo kombinacijo aktivnih bakterij. Mešanica probiotikov vsebuje samo klinično preverjene seve in v zadostnih količinah. Izdelek je oblikovan tako, da se do konca roka uporabnosti ohrani 80 milijard bakterij.