Prihaja težko pričakovano poletje, ki nas bo ogrelo z božajočimi sončnimi žarki. Da bodo le-ti resnično napolnili naše telo z energijo in ne povzročili bolečih opeklin in dolgotrajnih poškodb kože si preberite nekaj zanimivosti.

Koža pokriva telo (skupna površina je od 1,6 – 1,9 m2) in s tem organizem varuje pred vdorom mikrobov, pred prekomernim izhlapevanjem tekočin iz telesa, uravnava telesno temperaturo, omogoča občutenje bolečin in prijetnih dražljajev, varuje organizem pred sončnimi žarki, sodeluje pri izločanju telesu nepotrebnih ali škodljivih snovi,…

Sestavljena je iz treh plasti, ki so povrhnjica (epidermis), usnjica (dermis) in podkožje. Povrhnjica je debela približno milimeter. Zgornji del te plasti je sestavljen iz mrtvih, poroženelih celic, ki neprestano odpadajo kot drobne luske, ki telo varujejo pred mehanskimi vplivi okolja. Pod tem delom je živi del povrhnjice, kjer stalno nastajajo nove celice. Tukaj so tudi melanociti, celice ki tvorijo zrnca barvila (pigment melanin). Ta del odigra bistveno vlogo pri zaščiti kože pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, ker se pod vplivom ultravijoličnih žarkov poveča količina pigmenta, ki ščiti spodnje plasti kože.

Sonce nam s svetlobo in toploto nudi veliko užitkov in je za številne življenje nujno potrebno. Hkrati pa se lahko prelevi v sovražnika, saj so ultravijolični žarki (UV žarki) ob prekomernem izpostavljanju lahko povzročitelji sončnih opeklin, prezgodnjega staranja kože, sive mrene, kožnega raka,…

UV-B so žarki srednjih dolžin in prodrejo do zgornjih plasti kože. Odgovor na njihov vpliv je porjavelost, v primeru pretiravanj pri sončenju pa nastanek opeklin.

UV-A so žarki dolgih valovnih dolžin in prodirajo globlje v kožo. Povzročajo preobčutljivost, obenem pa so odgovorni za globinske poškodbe struktur elastina, kolagena in dednih zasnov celic. Koža postane manj prožna in se guba, žile pa so tanjše in bolj krhke. Dokazan je tudi njihov vpliv pri razvoju kožnega raka. Ti so lahko odgovorni za pozne posledice prekomernega izpostavljanja soncu, ki se lahko pokažejo tudi veliko let kasneje. Zdi se kot da si celice zapomnijo vso škodo, ki jo povzročimo v letih pridobivanja modne zagorele polti.

Koža pozna kar nekaj mehanizmov, da se ubrani škodljivih vplivov sončnih žarkov. Eden od njih je povečana tvorba pigmenta melanina, ki preprečuje prodiranje žarkov v spodnje plasti kože.

Izpostavljanje umetni UV svetlobi v solarijih je lahko priprava kože na večjo osončenost v poletnih mesecih. Ravno tako pa je potrebna previdnost in prava mera, ker ima pretiravanje enake posledice kot pretirano sončenje. Dolgoročno kožo spreminja in pospešuje staranje kože. Poškodbe so večje, če so žarnice dotrajane ali poškodovane. Previdnost pri izpostavljanju soncu je potrebna predvsem pri svetlolasih in svetlopoltih ljudeh, otrocih, ljudeh, ki imajo nekatere kožne bolezni, bolnikih z visokim krvnim pritiskom ali srčnih bolnikih in pri uživanju nekaterih zdravil.

Za vse ostale pa velja nekaj nasvetov, da bo sonce res pomenilo užitek in ne mučno doživljanje vsakega giba opečene kože.

  • Ne izpostavljajmo se soncu med 11.00 in 16.00 uro in se izogibajmo močni, neposredni svetlobi.
  • Uporabljajmo pokrivala svetlih barv in sredstva za zaščito pred sončnimi žarki. Tega je v trgovinah in lekarnah že široka paleta in si vsak lahko najde najprimernejšo. Varovalna moč je označena z zaščitnim faktorjem SPF in številko (višja kot je številka, močnejša je zaščita). Zaščitno sredstvo potrebuje približno pol ure, da je učinkovito in zato ga nanesemo toliko časa pred izpostavljanjem soncu. Po kopanju ali obilnem znojenju ga moramo ponovno nanesti.
  • Uporabljamo kvalitetna sončna očala, ki s certifikatom dokazano varujejo oči pred sončnimi žarki UV-A in UV-B spektra.

Pomembno pa je vedeti, da do poškodb kože pride tudi v meglenem, oblačnem ali hladnejšem vremenu saj UV sevanje nima toplotnega učinka in daje tako varljiv občutek, da za opekline in dolgotrajnejše posledice v takem vremenu ni možnosti.

Tako lahko zaključimo, da je sonce za življenje na planetu, ki ga imamo začasno v najemu nujno potrebno in povezano z nešteto prijetnimi doživljanji. Zavedati pa se moramo, da je porjavelost samo obrambni mehanizem telesa pred poškodbami kožnih struktur, ki imajo lahko za nas tudi zelo neprijetne posledice.

Na koncu vam želimo, da bi se z upoštevanjem kakšnega izmed zgornjih nasvetov v mesecih, ki prihajajo počutili dobro v svoji koži pred svetlim in toplim soncem.

Sabina Repše, Mag. Farm.

Avene Sun olje v pršilu ZF30, 200 ml
La Roche Posay Anthelios Wet-Gel otroški gel ZF 50+, 250 ml
Eucerin Sun Photoaging Control obarvana CC krema ZF50+ Light, 50 ml
A-Derma Protect AC ZF 50+, 40 ml
Bioderma Photoderm AKN mat fluid ZF 30 + DARILO, 40 ml+100 ml Nuxe Sun mlečno razpršilo za obraz in telo z ZF 20 (150 ml) + DARILO