Sestavimo imunski sistem iz naravnih gradnikov

Imunski sistem je odlično organizirana obramba, ki nas ščiti pred napadalci. Ti se skušajo v organizem prikrasti na najbolj pritajene načine. Le redko lahko točno določimo kako ali kje smo se okužili. Obrambnih linj je ogromno, najbolj občutljive meje pa so sluznice in telesne odprtine. Če dobro pogledamo skozi mikrosvet, smo pravzaprav zelo porozni! Koža je zaščitni plašč, a celice omogočajo prepustnost.

Imunski sistem

Imunski sistem ni mišica, da bi jo lahko krepili, mu pa lahko omogočimo kar se da odlično okolje in zaloge s katerimi bo vzdrževal svojo vojsko obrambnih celic. Prvo sestavo imunskega sistema podedujemo. Že pot na svet je polna mikroorganizmov. Protitelesa prejmemo tudi s prvo hrano – kolostrumom. Skromen nabor protiteles kasneje razširimo z okolico, polno mikroorganizmov. Imunski sistem je namreč prav vedno na preži. Vsak spopad s tujki shrani v spomin. Tako je ob naslednjem srečanju pripravljen na gotovo zmago. Povsem normalno je, da sem ter tja zbolimo. Navadno podležemo sezonskim obolenjem. Če pa se obolevnost pojavlja pogosto, je modro stopiti do zdravnika. Optimalno oskrbljen imunski sistem namreč zmore osnovne izzive.

Za graditev imunske odpornosti moramo poskrbeti večplastno. Kar 80% imunskega sistema namreč domuje v črevesju. Ohranjanje dobrih bakterij s probiotiki in raznoliko prehrano je odlična osnova. Ker smo obolenjem bolj podvrženi v hladnejših dneh leta in svežih ter polnovrednih zalog sadja in zelenjave ni ravno v izobilju je pomembno uživati tudi prehranska dopolnila. Hrana, ki pripotuje iz oddaljenih krajev vsebuje manj mikrohranil kot tista, pridelana in pobrana na domačih tleh.

Vitamini in imunski sistem

Sezonsko se je tako pomembno okrepiti z vitaminoma C in D ter mineralom cinkom. Prav vsak ima izjemno pomembno samostojno vlogo, odlično pa delujejo tudi kot reprezentanca.

Vitamin C je vodotopen antioksidant. Ima številne vloge in funkcije. Prispeva k delovanju živčnega sistema ter ščiti celice pred oksidativnim stresom. Posledično prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin D, imenovan tudi vitamin sonca pomaga pri absorpciji mineralov, posledično k ohranjanju zdravja kosti in zob ter tudi mišic. Ima pomembno vlogo pri delitvi celic in delovanju imunskega sistema. Nepogrešljiv cink dopolnjuje zgoraj naštete funkcije, ima pomembno vlogo tudi pri sintezi beljakovin, kognitivnih funkcijah, presnovi ter zaščiti.

Prehransko dopolnilo A. Vogel Zink Complex

Prehransko dopolnilo Zink Complex s kapucinko, cinkovim citratom, vitaminom C iz acerole ter vitaminom D iz lišajev je osnovano po modrosti ljudskega zdravnika Alfreda Vogla. Izbrane sestavine so iz naravnih virov, da jih telo prepozna in lažje sprejme. Odmerek je osnovan po priporočenem dnevnem vnosu ter načelu postopnosti. Dolgoročno uživanje manjših odmerkov se na daljši rok obrestuje. Prekomerno zalaganje telesa z elementi, ki jih ne more kopičiti je namreč nesmiselno. Slej ko prej jih izloči.

Vitamin C, vitamin D in zink so odlična ekipa, ki podpira delovanje imunskega sistema. Za svoje delo potrebuje namreč ogromno energije. Spomnite se le, kako izčrpani ste, ko se vaše telo bori s povišano telesno temperaturo. Tudi ko obležite, je vaš imunski sistem še vedno sredi borbe. S podporo imunskega sistema odgovorno poskrbimo tudi za regeneracijo. Bolniški postelji pa se je bolje zdrav  izogniti, kot obležati – bi lahko priredili aktualen pregovor. Stebre zdravja postavljamo aktivno. Pričnite že danes!