Prihaja jesenski čas in z njim povečana pogostost prehladnih obolenj. Povzročitelji so običajno virusi, bolj ali manj znanih je več kot 200 različnih virusov. Prehladna obolenja so najpogostejša v obdobju od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Odrasli običajno zbolijo 2-3 krat na leto, otroci pa lahko tudi do 12-krat letno. Simptomi so najbolj izraziti na področju sluznice žrela, nosu in obnosnih votlin. Pogosto pa se pridruži tudi bakterijsko vnetje. Skupni simptom, ki se pojavlja pri obeh vrstah okužbe so bolečine v grlu, ki otežujejo govor in požiranje in tako pomembno znižujejo kakovost življenja, izcejanje iz nosu in oči in kašelj. Lahko se pojavijo še blage bolečine v mišicah, glavobol in zmerno povišana telesna temperatura. Znaki prehlada se pojavijo 2-3 dni po okužbi in trajajo 7 do 10 dni.

Potreben je počitek in pitje dovolj tekočine, v lekarni pa vam bomo pomagali s svetovanjem uporabe zdravil, ki blažijo simptome prehlada:

  • Pastile oz. pršila s kombinacijo lokalnega anestetika in antiseptika dokazano blažijo bolečine v grlu, uničujejo različne vrste virusov, bakterij in gliv in uspešno zavirajo razmnoževanje povzročiteljev bolezni. – Zdravila, ki blažijo bolečine in povišano telesno temperaturo.
  • Pršila ali kapljice, ki povzročijo skrčenje žilic v nosni sluznici in s tem zmanjšajo njeno oteklino in izločanje sluzi.
  • Zdravila, ki pomirjajo pri virozah običajno suh ali dražeč kašelj. Če je kašelj vlažen, pa je prvi ukrep lajšanje izkašljevanja.

Ker je odločitev za obliko samozdravljenja zelo pomembna in v nekaterih primerih potrebna tudi napotitev k zdravniku (temperatura nad 38° C in produktiven oz. vlažen kašelj, težko dihanje, bolečine v ušesih, prisotnost krvi ali gnoja v izločku pri kašljanju in smrkanju,..) vam svetujemo, da ob pojavu simptomov pridete v lekarno, kjer vam bomo s strokovnim znanjem lahko svetovali o najbolj primerni obliki pomoči.

Sabina Repše, Mag. Farm.

Septolete Plus pastile z okusom medu in limete, 18 pastil Angal 2 mg na 0,5 mg v 1 ml oralno pršilo z okusom mentola, 30 ml Junior angini sirup, 100 ml
Septolete Plus pastile z okusom medu in limete, 18 pastil Angal 2 mg na 0,5 mg v 1 ml oralno pršilo z okusom mentola, 30 ml Operil 0,5 mg/ml pršilo za nos za odrasle, 10 ml Junior angini sirup, 100 ml