Nega kože v hladnejših dneh

Zimski čas je obdobje, ko naša koža potrebuje več nege. Hladno ozračje, topli in suhi prostori zahtevajo od nas, da koži povrnemo vlago, jo nahranimo in zaščitimo pred dodatnim izhlapevanjem. Izbrati moramo izdelke, ki kožo primerno navlažijo in namastijo. Med najbolj izpostavljene dele telesa sodijo obraz in roke.

Nega obraza

Pri negi obraza se je potrebno izogibati čistilnim sredstvom in tonikom ki vsebujejo alkohol, saj ta še dodatno izsuši kožo. Tudi pilinge izvajamo maksimalno 2-krat na teden. Uporabimo vlažilno kremo, ki hkrati vsebuje tudi maščobe (olja). Pod kremo lahko nanesemo serum, ki močneje vlaži kožo. Pred spanjem lahko uporabimo še tako imenovane nočne kreme, ki so še bolj bogate z lipidi in kožo namastijo in nahranijo. V prelepih sončnih dneh svetujemo uporabo kreme z ustreznim zaščitnim faktorjem (SPF 20), ne pozabite pa tudi na zaščito ustnic pred sončnimi žarki. Vazelin ali mazilo za ustnice naj bo vedno pri roki.

Vlago v prostorih lahko izboljšamo z vlažilci zraka in tako, da pazimo, da nimamo preveč ogretih bivalnih prostorov. Tuširanje pozimi naj bo čim bolj kratko in ne s prevročo vodo, saj ta povzroči dodatno izhlapevanje vode. Za telo najbolje poskrbimo z uporabo hranljivih in vlažilnih losjonov.

Tekočina je zelo pomembna!

Zelo pomembno je, da zaužijemo dovolj tekočine, od 1,5 do 2 L na dan. Prav tako je povečana potreba po vitaminu C, ki je pomemben antioksidant in varuje celice, ter sodeluje pri gradnji kolagena kože.

Tudi rokam je potrebno dati pravilno nego. Najbolje bi bilo z negovalnim mazilom namazati roke po vsakem umivanju. Če so vaše roke zelo izsušene in razpokane, je pred spanjem priporočljiva uporaba bombažnih rokavic, saj na ta način mazilo bolj prodre v kožo.

Lepo vabljeni v Lekarno Mačkovec, kjer vam z veseljem odgovorimo na vsa vprašanja, ki se vam porajajo v teh mrzlih dneh.

Tjaša Jeke, mag. farm.

Nuxe Reve De Miel krema za roke in nohte, 50 ml
Nuxe Honey Winter darilni set, 50 ml + 4 g
Nuxe Reve De Miel krema za roke in nohte, 50 ml
Eucerin UreaRepair PLUS 5� Urea losjon, 250 ml
Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea losjon, 250 ml La Roche Posay Lipikar Surgras trdi sindet z lipidi, 150 g
La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ gel za umivanje telesa, 400 ml Vichy Aqualia Thermal 48 urni serum za vse tipe kož, 30 ml
La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ gel za umivanje telesa, 200 ml ali 400 ml Vichy Aqualia Thermal 48 urni serum za vse tipe kož, 30 ml
A-Derma Primalba gel za umivanje las in telesa, 500 ml
A-Derma hidratantno mleko za telo, 400 ml