Nega atopijske kože

Razširjenost atopijskega dermatitisa se je od leta 1960 do danes povečala za 2,5-krat. Poleg tega, da je AD vse pogostejši, opažajo tudi, da je bolj rezistenten, saj ga je težje zdraviti, še posebej njegove hujše oblike. Nega atopijske kože – spodaj preberite naše nasvete glede ustrezne nege.

Pri več kot polovici otrok se bolezen pojavi v prvem letu življenja, nato pa pri številnih med njimi spontano izzveni, in sicer pri približno polovici do 7. leta starosti, pri večini (okrog 90 %) pa izgine do najstniških let.

Ekcem se lahko zelo poredko pojavlja tudi kasneje, v odrasli dobi. Veliko otrok z AD sočasno razvije alergije na hrano astmo in alergijski rinitis (seneni nahod). Ekcematozni plaki se v otroštvu lahko pojavijo kjerkoli, a največkrat na obrazu in okončinah. Zaradi srbenja in praskanja je moteno spanje, še posebej v zimskih mesecih, ko ogrevanje gospodinjstev zmanjša relativno vlažnost zraka, kar povečuje srbečico. Resnost AD se stopnjuje od slabo vidnih do živo rdečih eritemov, ki jih spremljajo tudi papule. V grobem lahko torej AD poteka v blagi, zmerni in hudi obliki.

Najpomembneje pri atopijski koži je redna in pravilna higiena kože, ki naj postane vaša vsakodnevna navada!

 

Preskušanja so pokazala učinkovitost zgodnje, dosledne uporabe mehčal za dojenčke z večjim tveganjem. Ta enostavna in stroškovno učinkovit pristop je povzročilo zmanjšanje 30-50% pri diagnozi AD po 6 mesecih,

Obravnava bolnikov z AD bi morala temeljiti na naslednjih štirih aktivnostih:

  • dosledni negi prizadete kože (popravljanje in ohranjanje normalno delujoče kožne bariere),
  • topikalna uporaba protivnetnih zdravil (zmanjševanje vnetnega odziva),
  • obvladovanje srbečice in okužb.

Vsakodnevna nega kože vključuje nanos mehčal dvakrat na dan, z nanosom v treh minutah po izstopu iz mlačnega tuša ali kopeli, da se prepreči izsuševanje kože. Pri tem je dovoljena uporaba nežne sintezne površinsko aktivne snovi, ki pa mora biti tudi brez dišav. Kožo lahko negujemo tudi z mazili, kremami ali losjoni. Ker mazila vsebujejo največji delež lipidov in najmanj dodatkov, so najprimernejša, poleg tega pa se tudi najbolje obnesejo kot vlažila. Najboljše vlažilne kreme za bolnike z AD so brez dišav in imajo minimalno vsebnost konzervansov, ki so potencialna dražila.

Nega atopijske kože in trenutki kopanja ter prhanja so zelo pomembni.

Temperatura vode naj bo med 32 in 33 °C, pri višjih temperaturah je srbenje bolj izrazito.

Kopanje naj traja največ 10 minut, sicer se koža preveč izsuši.

Za kopanje priporočamo uporabo sindetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože.

Po kopeli kožo dobro izperite in jo nežno posušite s pivnanjem brez drgnjenja.

Po kopanju obvezna uporabi emolientne kreme.

Za vsakodnevno nego kože so najboljše kreme, ki jo ohranjajo primerno vlažno, mastno in mehko ter so prilagojene potrebam tovrstnih bolnikov.

Zmanjšujejo suhost kože.

Zmanjšujejo razpokanost.

Obnavljajo kožo, preprečujejo njeno izsušenost in tako preprečijo vdor alergenov iz okolja.

Zmanjšujejo pogostnost pojava ekcema.

Z redno uporabo negovalnih krem se lahko zmanjša poraba kortikosteroidnih krem.

Zdravljenje AD mora biti usmerjeno v obnovo kožne pregrade, kar vključuje vlaženje in obnovo kože, omejevanje srbenja in zmanjšanje vnetja, kadar je to potrebno. Ob izbruhih pa na tržišču obstajajo tudi alternative kortikosteroidov, ki ne povzročajo neželenih učinkov.

Poleg tega, pa ima tudi pomembno vlogo hrana, ki jo uživate!

Zdravilna hrana

▪ esencialne maščobne kisline
▪ vegetarijanska dieta
▪ probiotiki
▪ vitamin E

Škodljiva hrana

▪ Mastna hrana
▪ Mlečni izdelki
▪ Bela moka
▪ Sladkarije
▪ Živila, ki sprožajo poslabšanja

 

Frezyderm Atoprel Emolient krema, 150 ml
Frezyderm Anticort krema, 50 ml