Nahod je najpogostejše obolenje odraslih in otrok. Največkrat ga povzročijo virusi, ki se prenašajo s kapljično okužbo. Po inkubacijski dobi (nekaj ur do nekaj dni) se razvije kihanje, smrkanje  in izločanje vodenega izločka. Sluznica nosu in žrela je pordela in otečena. Pridruži se lahko tudi vročina. Količina sluzi se lahko poveča, postane sluzasto rumena, zeleno rumen gnojni izcedek pa kaže na bakterijsko vnetje sluznice.

Dihanje skozi nos je oteženo, dojenčki imajo zaradi tega težave pri pitju in hranjenju.

Po približno 10 dneh začnejo simptomi izzvenevati. Če traja nahod več kot 14 dni in je izcedek gost, zeleno obarvan svetujemo obisk pri zdravniku, ki oceni vrsto vnetja in po potrebi predpiše dodatno terapijo.

Osnovna pomoč je redna in dovolj pogosta higiena nosne sluznice. Le dovolj vlažna in očiščena sluznica ima zaščitno vlogo. Svetujemo pogosto (tudi do 15x dnevno) spiranje sluznice z izotonično fiziološko raztopino.  Za bolj dolgotrajen učinek (denimo ponoči) lahko nanesemo fiziološko raztopino v obliki mazila.

Hipertonična fiziološka raztopina pa po principu osmoze odtegne vlago iz prekomerno nabrekle nosne sluznice, zmanjša oteklino sluznice in tako olajša dihanje pri zamašenih nosnicah. Tako si lahko na varen in neagresiven način pomagamo tudi pri majhnih otrocih, nosečnicah…

Lekarni Mačkovec vam je na voljo nešteto prehranskih dodatkov in zdravil brez recepta tako, da vas lepo vabimo, da pridete po nasvet v našo lekarno. Pri nas vam bo farmacevt, ki ima pregled nad sestavo posameznih preparatov in ustrezno znanje, svetoval glede na vašo potrebo, najbolj primerno obliko samopomoči.

Sabina Repše, Mag. Farm.

Nasovital sistem za izpiranje nosu set za otroke, 1 set
Tonimer Lab: Normal pršilo za nos, 125 ml Nasovital sistem za izpiranje nosu set za otroke, 1 set
Aqua Maris Baby pršilo za nos, 50 ml Nasaleze mint pršilo za nos, 1 pršilo
Aqua Maris Baby pršilo za nos, 50 ml Nasaleze mint pršilo za nos, 1 pršilo