Toplejši in daljši dnevi prinašajo vse več lepih ter brezskrbnih trenutkov preživetih na soncu, ki kot vir energije dobro vpliva na naše počutje, sodeluje pri tvorbi vitamina D v našem telesu in s tem krepi tudi naš imunski sistem. Sončni žarki oddajajo kratkovalovno UV-svetlobo, ki v primeru prekomerne izpostavljenosti povzročijo sončne opekline, prezgodnje staranje kože ter tudi fotoalergične reakcije in celo kožnega raka. Za brezskrbno uživancijo moramo torej poskrbeti za dobro pripravo in zaščito kože pred močnimi sončnimi žarki, ki jo izberemo glede na že prisotne težave in občutljivost posameznikove kože za sonce ter pigmentacijo.

Brezskrbno na sonce

 

La Roche Posay Anthelios uvmun 400 SPF 50+ fluid je primeren za vsakodnevno uporabo na občutljivi koži. Lahka in nelepljiva formula nudi zaščito širokega spektra pred UVA in UVB žarki, infrardečim sevanjem in onesnaževanjem ter je odporna pred vodo, znojem in peskom. Nevidna plast zaščite omogoča tudi preprosto nanašanje ličil.

 

 

 

La Roche Posay Anthelios losjon za zaščito pred soncem SPF 50+ eco zagotavlja visoko stopnjo zaščite širokega spektra. Okolju prijazen losjon ima nelepljivo strukturo, ki ne pušča belih sledi. Preizkušen za uporabo na reaktivni in alergični koži, primeren za celotno družino.

 

 

 

Pozabiti ne smemo tudi na zaščito ustnic. Avene balzam za usnice SPF 50+ nudi dolgotrajno zaščito ter vlaženje občutljivih ustnic. Je vodoodporen, povsem neviden na ustnicah ter brez dodanih dišav.

 

 

Nega kože po sončenju

 

Eucerin After Sun Sensitive Relief kremni gel je primeren za nego kože po izpostavljenosti soncu. Takoj po nanosu pomiri rdečo in razdraženo kožo, jo navlaži ter obnovi celice in s tem popravi nastale poškodbe na koži zaradi sonca. Primeren za celoten obraz in telo ter tudi v primeru nagnjenosti kože k alergijam na sonce.

 

 

Kaj lahko naredimo preventivno pri alergiji na sonce?

V primeru svetle in občutljive kože, ki se že ob kratkotrajni izpostavljenosti odzove z alergijsko reakcijo, lahko posežemo po prehranskih dopolnilih, ki z izbrano kombinacijo vitaminov kožo vnaprej pripravijo na sončne žarke. Pomembna je vsebnost beta-karotena, ki kot vir vitamina A in antioksidant, v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina in tako zaščiti naše celice v koži pred poškodbami. Pomembni so tudi vitamin E in C, selen ter tudi kalcij. Vse to lahko v telo vnesemo tudi s pestro in veliko količine sadnja in zelenjave. Pri tem pa ne smemo pozabiti na vnos vsaj 2L vode dnevno.

 

Napisala: Katja Legan, mag.farm.