Kako zaščititi otroško kožo v toplih mesecih?

Sončne opekline v otroštvu so močno povezane z razvojem melanoma v poznejših letih. Medtem ko imajo starši pomembno vlogo pri zaščiti otrok pred soncem, je vpogled v možne premike v vedenjski odgovornosti staršev do svojih otrok in možen učinek otrokovega spola pomemben za usmerjanje ukrepov za zaščito pred soncem skozi otroštvo in mladost.

Sonce ugodno vpliva na zdravje in počutje otrok. Med drugim omogoča nastanek vitamina D, pozitivni vpliv sončnih žarkov, ki ga omogoča zmerno sončenje, se kaže tudi v krepitvi obrambne sposobnosti proti nalezljivim boleznim ter v izboljšani oskrbi tkiv s kisikom. Izogibajmo pa se prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom, ki lahko še toliko bolj škodi nežni otroški koži.

Debelina otroške kože znaša le eno petino debeline odrasle kože, čeprav ima enako število plastiPoroženela plast kože (najbolj zunanja plast povrhnjice) je tanjša, celice pa niso tako tesno skupaj. Zato je funkcija bariere manj učinkovita, sončni žarki pa se vpijejo hitreje in v globlje plasti.

Melanin

Melanin je tista snov, ki koži daje njeno naravno barvo oziroma pigmentacijo. Ko se zadržujemo na soncu, celice tvorijo dodaten melanin, da nas zaščitijo pred opeklinami – to imenujemo »porjavitev«. Otroci imajo melanocite (celice, ki tvorijo melanin), vendar še niso povsem razviti in zato ima njihova koža manj naravne zaščite pred soncem. Otroci s svetlo kožo, rdečimi lasmi ali pegami so bolj nagnjeni k sončnim opeklinam, ker njihova koža tvori manj melanina.

Kako izbrati izdelek za otroke z zaščitnim faktorjem?

Za dojenčke do šestega meseca starosti velja, da jih ne smemo izpostavljati soncu, odsvetuje pa se tudi uporaba kemičnih zaščitnih sredstev pred soncem. Po 6. mesecu starosti izberemo izdelek za zaščito pred soncem, ki naj ščiti pred UVA in UVB žarki.

Poleg UV- filtrov, ki so primarne sestavine za zaščito, pa boljši izdelki vsebujejo tudi sekundarne sestavine, kot so na primer antioksidanti, encimi, vlažilci, emolienti, ki pomagajo UV- filtrom do boljše zaščite, ščitijo kožo pred staranjem, imajo hladilni učinek ali preprečujejo njeno izsušitev. Za kožo, ki je še posebno občutljiva (kot tudi otroška koža) in nagnjena k pojavu alergij, izbiramo med izdelki za zaščito pred soncem, ki ne vsebujejo emulgatorjev, dišav, barvil, konzervansov. Tovrstni izdelki so primerni tudi pri atopijskem dermatitisu.

Pri izbiri varovalnih pripravkov za otroke je pomembna tudi njihova vodoodpornost, kakor tudi to, da jih je mogoče z lahkoto nanesti na kožo. Pripravek nanesemo na kožo 30 minut pred sončenjem, po vsakem kopanju, čeprav je pripravek označen kot vodoodporen. Prav tako se mora pripravek nanesti po močnejšem znojenju ali brisanju z brisačo.

Preventivni nasveti:

  • Dojenčke in majhne otroke nikoli neposredno ne izpostavimo močnim sončnim žarkom.
  • Izogibajmo se soncu med 10. in 16. uro, ko je najmočnejše in zato najbolj nevarno.
  • Otroke zaščitimo z lahkimi, svetlimi oblačili. Na glavo jim poveznimo pokrivalo, ki naj po možnosti zakriva tudi del tilnika.
  • Ne pozabimo tudi na kvalitetna sončna očala ter zaščito oči.
  • Vsaj 30 min pred začetkom izpostavitve sončnim žarkom otroško kožo v zadostni količini namažimo s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem.
  • Nanos ponovimo vsaki 2 uri oziroma po vsakem kopanju in tuširanju ter telesni aktivnosti.
  • Kožo ustrezno negujemo tudi po končani izpostavitvi soncu.
  • Otroku čez dan večkrat ponudimo dovolj tekočine.

Poleg zaščite pred soncem pa ne pozabite tudi na zaščito pred žuželkami!