Kako za vedno odpraviti prhljaj?

Prhljaj je realnost: več kot 50 % prebivalstva trpi zaradi prhljaja. Upoštevajte naše nasvete in se za vedno poslovite od prhljaja.

Kdo ne pozna koga s prhljajem?

Če menite, da gre za osamljeno težavo, vas bo morda presenetilo, da prhljaj sodi med 10 najpogostejših dnevnih dermatoloških posvetov.

Prhljaj prizadene približno 45 % prebivalstva, skoraj neodvisno od spola (vendar je pogostejša pri moških kot pri ženskah) ali etnične pripadnosti. Nekatere študije so pokazale, da več kot 85 % prebivalstva trpi zaradi določene oblike prhljaja, ki jih spremlja vse življenje. Najpogosteje prizadene ljudi od 15. do 50. leta starosti, redko pa je zabeležen pred adolescenco.

Prhljaj ni specifično stanje, čeprav lahko močno vpliva na tiste, ki jih prizadene, tako fizično kot psihično, kar drastično vpliva na njihovo kakovost življenja. Vendar pa prhljaj ni nič drugega kot le luskasto lasišče.

Čeprav vsi vemo, da prhljaj ni stanje ali bolezen, ga ljudje še vedno povezujejo s pomanjkanjem higiene in malomarnim odnosom do svojega videza, zato je lahko čustveni ali socialni vpliv nesorazmeren z resnostjo težave. Če je tako, boste poskusili storiti vse, da bi se čim hitreje znebili prhljaja. 

VZROKI 

Čeprav vzroki za prhljaj še niso povsem znani, lahko opazimo povezavo med različnimi dejavniki, ki se pojavljajo v večini primerov:

  1. Seboreja: zdi se, da je prhljaj tesno (vendar ne dokončno) povezan z delovanjem žlez lojnic, glede na to, da se primeri običajno pojavijo na začetku pubertete in da kosmiči prizadenejo področja lasišča z več sebuma.
  2. Mikrobi: to je ekosistem mikroorganizmov v našem telesu in na površini naše kože. Ta je pri vsaki osebi edinstven, čeprav so vrste, razširjenost in število mikrobov na splošno podobni.
    Zunanji ali notranji dejavniki lahko povzročijo neravnovesje pri teh mikroorganizmih, kar botruje nastanku prhljaja.
  3. Spremenjena pregradna funkcija in individualna predispozicija: študije so pokazale, da so nekateri ljudje nagnjeni k spremembi pregradne funkcije kože, ki privede do povečanja prepustnosti njene rožene plasti. To lahko pospeši absorpcijo dražečih maščobnih kislin, kar povzroči povečanje vnetja in celične proliferacije, posledica česar je nastanek prhljaja.

VRSTE PRHLJAJA

Za vsako težavo obstaja rešitev, tudi za prhljaj. Najprej je treba določiti vrsto prhljaja, ki ga imate, da boste lahko našli ustrezen tretma:

Suh prhljaj: kosmiči so beli, majhni in ohlapni, zlahka prepoznavni, ker padajo na ramena. Ta vrsta je običajno povezana z dražilnimi snovmi ali suhim lasiščem.

Masten prhljaj: kosmiči so rumenkasti, veliki in prilepljeni na lasišče. Ta vrsta je včasih povezana s seboroičnim dermatitisom.

Dobra novica? Prhljaj je težava, ki se hitro odzove na tretmaje, če so le ustrezni. Ker so ti tretmaji zasnovani za nanašanje na lasišče in lase, morajo imeti visoko kozmetično kakovost, prijetno teksturo in vonj ter sestavo, ki ne spremeni strukture kože. Aktivne sestavine, kot je selen, so zelo učinkovite proti prhljaju.

Naš najljubši izdelek v tem primeru je Vichyjev šampon Dercos Micropeel. Preberite mnenja ljudi, ki so preizkusili ta šampon proti prhljaju.