V času pogostejših prehladnih obolenj pogosto razmišljamo in iščemo nasvet kako bi okrepili naš imunski sistem, da bo obolevanje manj pogosto. Našteli bomo le nekaj najbolj pogostih ukrepov, ki jih posameznik lahko naredi, da posledično odgovorno skrbi za svoje zdravje in dobro počutje.

Uživati je potrebno raznovrstno in z vitamini ter minerali bogato prehrano. Posegajte po sezonsko dosegljivem sadju in zelenjavi, ki je bogata s C-vitaminom (npr. kislo zelje, limone, pomaranče, kivi..). Sodi med antioksidante, ki ščitijo tkiva pred poškodbami in deluje protivnetno.

Ker pa je hrana, ki jo užijemo velikokrat osiromašena, predpripravljena in kot taka ne najbolj primerna za zdrav imunski sistem, je primerno uživanje vitaminsko-mineralnih pripravkov. Zelo koristno je uživanje pripravkov z ameriškim slamnikom, ki ima dokazano imunostimulativno delovanje (pomaga, da se telo primerno odzove pri stiku z bakterijami, virusi…). Na podoben način delujejo tudi pripravki z beta-glukani, kolostrumom, izvlečki gobe Ganoderma lucidum in drugi pripravki.

Izogibajte se zadrževanju v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi. Preživite primerno oblečeni in obuti čim več časa zunaj, ne glede na letni čas in vremenske okoliščine. Z gibanjem na svežem zraku (kolikor se le da) dobi telo dovolj kisika. Z gibanjem pa se krepijo tudi vaše mišice, živčni sistem in krvni obtok. Gibanje pomembno vpliva tudi na človekovo duševno stanje in pozitivno življenjsko energijo.

Ob prehladu ali obolelemu v bližini si pogosto umivajte roke, uporabljajte papirnate robčke in pogosto prezračite prostore, v katerih se zadržujete. Oboleli pa naj pije zadostne količine mlačne tekočine (pomembno predvsem pri lajšanju izkašljevanja) in počiva.

V Lekarni Mačkovec vam je na voljo nešteto prehranskih dodatkov tako, da vas lepo vabimo, da pridete po nasvet v našo lekarno. Pri nas vam bo farmacevt, ki ima pregled nad sestavo posameznih preparatov in ustrezno znanje, svetoval glede na vašo potrebo, najbolj primerno obliko samopomoči.

Sabina Repše, Mag. Farm.

Arkoroyal Junior Gelee Royale Bio 500 mg matični mleček ampule, 20 x 15 ml Gelee Royale Super fiole, 10 x 9 ml
Arkoroyal Junior Gelee Royale Bio 500 mg matični mleček ampule, 20 x 15 ml  Gelee Royale Super fiole, 10 x 9 ml Terranova vitamin C 250 mg, 50 kapsul  Imunosal Senior za starejše, 60 kapsul