Glivična okužba nohtov

Glivična okužba nohtov ali onihomikoza. Približno 40 odstotkov Evropejcev se v svojem življenju sreča z glivično okužbo nohta. Še pogosteje pa se to dogaja pri tistih, ki so starejši ali pa imajo ostale sistemske bolezni (npr. sladkorno bolezen), kadijo ali so si nohte poškodovali.

Kaj je glivična okužba nohtov?

Eno od mest, kjer dermatofitne glivice najbolje uspevajo, je odmrlo tkivo, ki nastane iz nohtov in kože na nogah in rokah. Stopala so pogosto zaprta v čevljih ali škornjih. To ustvari toplo in vlažno okolje, kakršno zelo ustreza glivicam.

Če ste že nekaj časa zaskrbljeni zaradi težav z nohti, je pomembno, da obiščete zdravnika in ugotovite, ali imate onihomikozo (strokovni izraz za glivično okužbo nohtov).

Kakšni so simptomi?

Glivična okužba lahko prizadene nohte na rokah, zlasti če imate umetne nohte oblikovane z akrilom. Pojavi se, kadar se med noht in plast akrila ujame vlaga, ki vsebuje glivične spore. Če redno hodite na nego nohtov v ugleden salon, se to lahko redko zgodi. Vendar morate preveriti, kaj se dogaja, če vas podnohtje začne boleti.

Težava pogosteje prizadene nohte na nogah. Razlog za to je počasnejša rast, zmanjšana oskrba s krvjo in okolje, ki je pogosto vlažno.

Glivična okužba nohtov je odgovorna le za približno 50 % težav z nohti in samo fizični pregled nohta lahko pripelje do napačne ugotovitve. Zato je pomembno, da obiščete zdravnika, če vas kar koli skrbi.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj znakov, na katere morate biti pozorni:

  • Nohti na nogah se navadno odebelijo s starostjo, vendar če noht spremeni barvo in postane rumen, temno zelen ali črn, je to lahko znak prisotnosti gliv.
  • Območje okoli nohtov je lahko boleče na dotik ali pritisk, deli nohta se lahko odlomijo ali odpadejo in koža okoli nohtne posteljice je lahko rdeča in srbeča.

Kako lahko dobite glivično okužbo nohtov?

Lažje je, kot si morda mislite. Povzročitelj je ista gliva (iz rodu Thichophyton), ki povzroča srbečo kožo med prsti na nogah in na blazinicah stopal.  Če že imate glivično okužbo stopala (T. pedis), se ta zlahka razširi na nohte, zato je hitro zdravljenje tako pomembno. Tinea pedis je povezana z glivično okužbo nohtov v 30–59 % primerov.

Če uporabljate javne telovadnice, športne objekte, bazene ali skupne prhe, denimo v športnem objektu, se zlahka okužite. Gliva se najprej naseli na kožo med prsti, vendar se nezdravljena okužba lahko razširi na nohte.

Za okužbo so še zlasti dojemljivi tisti, ki imajo obolenja perifernega žilja, imajo sladkorno bolezen, luskavico, uporabljajo zdravila za zaviranje imunskega sistema (imunosupresivi) ali starejše osebe. Če imate katero koli od teh težav, vam priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom pred samozdravljenjem okužbe.

Pomembna je preventiva

Glivične okužbe nohtov so trdovratna težava. Preventivno ravnanje je pomembno. Ko obiščemo javno kopališče, bazen ali savno, preventivno nosimo natikače (zaželeni so plastični materiali, ki se lažje očistijo in hitreje osušijo). Skrbimo, da so stopala suha – po uporabi prhe, oziroma ko pridemo iz bazena ali savne, noge temeljito obrišemo in osušimo. Pomembno je, da nosimo nogavice in čevlje iz naravnih in zračnih snovi ter da imamo vedno suho kožo, ne le na nogah, temveč tudi na rokah. Če veliko močimo roke, je smiselno uporabljati kakovostne zaščitne rokavice, po delu pa si roke umijemo in temeljito osušimo. Izogibajmo se sladkorju in kajenju, saj pospešujeta razmnoževanje glivic. Nohte strižemo na kratko in pazimo, da ne poškodujemo kožice ob nohtih. Poškodbe nohtov in obnohtja namreč olajšajo vstop glivicam in s tem začetek onihomikoze.

exolorfin-50-mgml-lak-za-nohte-2-5-ml
Exolorfin 50 mg/ml zdravilni lak za nohte, 2,5 ml

 

Vir: Lek (Glivične okužbe nohtov)