Kako preprečiti in kontrolirati spremembe na koži izzvane s COVID-19 ukrepi

COVID-19 ukrepi. Strinjamo se, da so zaščitni ter preventivni ukrepi in oprema nujni, vendar pogosto ne ustrezajo koži. Kako ji lahko pomagamo?

KLINIČNE MANIFESTACIJE POVEZANE Z IZVAJANJEM PREVENTIVNIH UKREPOV IN UPORABO ZAŠČITNE OPREME

Čeprav COVID-19 ukrepi neposredno ne povzročajo težav s kožo, lahko preventivni ukrepi in oprema povzročijo neželjene učinke na koži in različne dermatoze. Do zdaj je bilo opaženih več različnih pojavov, kot so poškodbe zaradi pritiska, kontaktni dermatitis, urtikarija in poslabšanje že obstoječih kožnih bolezni, vključno s seboroičnim dermatitisom, atopijskim dermatitisom, aknami, pa tudi občutljivo kožo. Menijo, da so te spremembe sprva posledica učinka hiperhidracije, trenja, motenj pregradne funkcije kože in kontaktnih reakcij, kar seveda lahko poslabša obstoječe kožne bolezni. Če govorimo o specifičnih znakih in simptomih, so najpogostejši suhost / zategovanje in luščenje, sledijo občutljivost, srbenje, eritem, maceracija, razpoke in drugi. Kar zadeva najbolj prizadete regije, so to področje nosu, lica, čelo, retroaurikularna regija in seveda roke.

ROKE

Dolgotrajna uporaba rokavic lahko povzroči prekomerno hidracijo rožene plasti, kar lahko povzroči učinek maceracije, erozije in draženja. Materiali, iz katerih so izdelane rokavice, zlahka povzročajo kontaktni dermatitis in alergije na že poškodovani koži. Da bi stvari zapletle, je poškodovana koža bolj dovzetna za sekundarne okužbe. Pogosto umivanje rok lahko povzroči različne spremembe teksture kože, od povečane suhosti do draženja in celo alergičnega kontaktnega dermatitisa.

AKNE

Uporaba obraznih mask lahko prispeva k pojavu t.i. “maskne” na dva načina. Prvič, mehanske poškodbe povzročijo nastanek acne mecahnica in vključujejo simptome, kot so pekoč občutek in / ali pruritus. Posledično pruritus spodbudi praskanje, kar še poslabša acne mechanica in ogrozi zaščitni učinek maske. Drugič, nošenje mask poslabša acne mechanica zaradi lokalnega potenja, povečane vlažnosti in temperature, kar vodi do motnje izločanja keratinocitov iz pilosebacealnega kanala in njegovo zaporo.

KAKO NADZOROVATI TE SPREMEMBE?

OBRAZ

Ustrezna hidracija je zelo koristna pri preprečevanju dermatoz, ki jih povzroča dehidracija in suha koža. Za obnovo in ohranjanje celovitosti kožne pregrade so potrebna negovalna vlažilna sredstva ali emolienti, ki jih je treba nanesti vsaj 30 minut pred nanosom maske. Za obvladovanje rdečice in oteklin so priporočeni  20 minutni obkladki z gazo namočeni v hladni vodi ali fiziološki raztopini. Te postopke mora seveda spremljati tudi pomirjujoča vlažilna nega.  V primeru hujšega kontaktnega dermatitisa je priporočljiva uporaba blagih do zmerno močnih lokalnih kortikosteroidov. Še vedno lahko uporabimo maske ustrezne velikosti (ne tesne), da spremenimo način uporabe mask in vrste mask ter se tako izognemo stalnemu pritisku na istih mestih ter da redno negujemo in hidriramo obraz, še posebej pred nanosom maske za zmanjšanje trenja med kožo in masko.

Vichy Mineral 89 Probiotic Fractions Serum, 30 ml Vichy Normaderm Phytosolution čistilni gel, 400 ml Vichy Normaderm S.O.S. žveplovo mazilo La Roche Posay Effaclar Ultra serum, 30 ml

MASKA

Priporočila v zvezi z upravljalnikom mask vključujejo nošenje mask ustrezne velikosti (izogibajte se tesnim), pa tudi njihovo redno zamenjavo (vsake 4 ure), umivanje rok pred nanosom in snemanjem maske, dodajanje plasti gaze na masko za nadzor količine izdihane vodne pare in znojenja, umivanje in brisanje obraza čez dan in seveda uporaba nekomedogenih kozmetičnih izdelkov za čiščenje in nego. Izogibati se je treba uporabi agresivnih čistilnih sredstev in pregrete vode, saj vodijo do razgradnje kožne pregrade, kar lahko dodatno poslabša stanje. Običajno zdravljenje aken vulgaris bo morda potrebno, zlasti v primerih, ko je to stanje povezano s hudo hiperseborejo.

ROKE

Po umivanju in izpiranju rok jih je treba posušiti z nežnim tapkanjem (da se izognemo drgnjenju), da ne povzročimo iritacije kože. Po vsakem umivanju nanesite vlažilni negovalni izdelek (emolienti, vlažilci), ki bo poskrbel za dobro stopnjo vlažnosti kože in pomirjujoč učinek. Priporočljiva je uporaba hipoalergenih in neparfumiranih izdelkov.

La Roche Posay Lipikar Xerand krema za roke, 50 ml La Roche Posay Cicaplast Mains krema za roke, 50 ml