Izraz atopija se nanaša na gensko nagnjenost k razvoju alergijskih bolezni, kot so alergijski rinitis, astma in atopijski dermatitis. Ponavadi je atopija povezana s pretiranim imunskim odzivom na običajne alergene. Kakšna bolezen je atopijski dermatitis? Zakaj je nega kože pri njegovem zdravljenju tako zelo pomembna? Kaj je pomembno povedati bolniku? Preberite si v spodnjem članku.

Atopijski dermatitis (AD) je zelo pogosto obolenje kože, katerega razširjenost se povečuje po vsem svetu. Enako prizadene tako ženske kot moške, kakor tudi vse barve polti. Najpogosteje se pojavi pri dojenčkih in otrocih. Pri 65 % bolnikov se simptomi AD pojavijo do petega leta starosti, medtem ko je pojav v odrasli dobi zelo redek. Približno 10 % dojenčkov in otrok ima simptome te bolezni. Pri približno 60 % teh otrok pa se ti simptomi v bolj ali manj hudi obliki nadaljujejo tudi v odrasli dobi. Te številke pomenijo, da na milijone ljudi po vsem svetu trpi zaradi simptomov atopijskega dermatitisa.

AD je danes veliko pogostejša težava, kot je bila pred 30 leti. Dermatologi ne vedo, zakaj je tako, čeprav vedo, da je pri nekaterih otrocih tveganje za razvoj AD večje kot pri drugih. Družinska anamneza te bolezni ostaja najmočnejši dejavnik tveganja, vendar se zdi, da je vpletenih še več dejavnikov. Na primer, znano je, da pri otrocih, ki živijo v razvitih državah, mestih ali v regijah s hladnim podnebjem, obstaja večje tveganje za razvoj AD, kakor tudi pri otrocih iz višjega družbenega sloja.

SIMPTOMI

Atopijo včasih opisujemo kot “srbenje, po katerem se pojavi ekcem”. Ekcem je posledica praskanja, zato bolj kot se bolnik praska, hujši bo ekcem. Temu pravimo začarani krog atopije. Področja rdeče ali suhe srbeče kože na določenih mestih, kot so komolci, zapestja, kolena in za ušesi, so znak AD pri otrocih. Mladostniki in odrasli imajo običajno lezije na istih mestih, pa tudi na rokah in stopalih, vendar se simptomi lahko pojavijo tudi na obrazu. Zaradi stalnega srbenja in posledičnega praskanja pogosto pride do okužbe lezij, ki lahko rosijo. Prav tako se lahko nato pojavijo kraste.

KATERI SO VZROKI ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

Vzroki atopijskega dermatitisa niso povsem znani, vendar se zdi, da je bolezen posledica kombinacije dednih in okoljskih dejavnikov. Znano je, da pri bolnikih obstaja močna preobčutljivost kože in povečano pojavljanje srbenja. Ti simptomi so posledica povečane prepustnosti kožne pregrade, kar vodi do sušenja kože, ki tako postane bolj nagnjena k draženju in vnetju pod vplivom številnih okoljskih dejavnikov. Pri približno polovici bolnikov so hude oblike AD posledica dedovanja mutiranega gena za filagrin, protein, ki je bistvenega pomena za uravnavanje epidermalne homeostaze. Danes z gotovostjo vemo, da tudi porušeno mikrobiomsko ravnovesje kože prispeva k poslabšanju stanja AD.

To področje je še vedno tema aktivnih raziskovanj. Za zdaj pa lahko z gotovostjo sklepamo, da: AD ni nalezljiv, da je lahko deden, da ga otroci pogosteje dobivajo, ter da je povezan s pojavom astme in alergijskega rinitisa.

DIAGNOZA

Diagnoza je ponavadi sestavljena iz fizičnega in vizualnega pregleda bolnikove kože. Osebna anamneza respiratornih alergij in družinska anamneza pogosto pomagata pri postavitvi diagnoze. Mnogi bolniki s hudimi oblikami AD imajo lahko povišane vrednosti nekaterih hematoloških in biokemijskih parametrov. Bris kože se naredi z namenom izključitve bakterijske okužbe, ki lahko dodatno zaplete stanje AD. Biopsija koža je redko v pomoč pri postavitvi diagnoze.

ZDRAVLJENJE

Pri velikem številu bolnikov točen vzrok AD ni jasen, zdravljenje pa je odvisno od redne uporabe ustrezne nege kože in topikalnih zdravil za blaženje vnetja. Antihistaminiki ne pomagajo veliko pri blaženju srbenja, čeprav jih predpisujejo za lajšanje spanca ponoči. Antibiotiki se uporabljajo v primeru suma bakterijske okužbe.

OBETI ZDRAVLJENJA

Pri nekaterih otrocih AD popolnoma izgine do drugega leta starosti. Približno polovica otrok z AD pa bo imela simptome tudi v poznejšem življenju. Dobra novica je, da AD s starostjo postane blažji. Ni pa mogoče vedeti, ali bo bolezen izginila ali ne. Ampak ena stvar je gotova, čeprav so lahko simptomi AD zelo hudi in naporni, je to bolezen mogoče uspešno nadzorovati, zato je protokol zdravljenja zelo pomemben, saj preprečuje poslabšanje stanja AD.

AD IN KAKOVOST ŽIVLJENJA

Atopijski dermatitis pri otroku lahko prizadene vso družino, zato je pomembno, da imajo družinski člani podporo, da bi se lahko uspešno borili s situacijo in frustracijami, ki jih ta prinaša. Ena od težav, s katero se soočajo družine, je čustveni in socialni stres, ki ga povzroča videz otrokove kože. Zato je še posebej pomembno, da otrok dobi vso možno psihološko pomoč.

Kljub temu lahko družine z AD vzdržujejo visoko raven življenjske kakovosti. Ključ do tega so izobraževanje, ozaveščanje in razvoj dobrih odnosov med bolnikom, družino in zdravnikom. Pomembno je, da zdravnik posreduje jasne informacije o bolezni in njenih simptomih ter družini razloži vse v zvezi z zdravljenjem, s čimer se zagotovi ustrezno in redno izvajanje zdravljenja, ki bo tako resnično zagotovilo izboljšanje stanja. Vloga farmacevta pri obrazložitvi izvajanja zdravljenja, nege in vedenja je prav tako zelo pomembna.

NASVETI ZA VSAKDANJE ŽIVLJENJE

Poleg uporabe zdravil in nege tudi spremembe vedenja pomembno prispevajo k skupnim rezultatom zdravljenja. V nadaljevanju so napisane nekatere spremembe, ki so lahko v veliko pomoč.

Kopanje: v topli, ne vroči ali hladni vodi, za 5 do 10 minut; uporabljajte strogo izbrana sredstva za umivanje, ki so prilagojena za AD; po kopanju je treba kožo osušiti s trepljanjem; zdravilo nanesite na kožo, ki je skoraj suha in v skladu z navodili zdravnika; nato nanesite ustrezno nego na celotno površino telesa.

Pomirjanje kože: uporabite nego vsaj dvakrat na dan. Takšen pristop preprečuje nastanek suhe in razpokane kože ter dolgoročno zmanjšuje potrebo po zdravilih; otrokovi nohti morajo biti kratki in gladki; temperatura in vlažnost zraka v prostoru, v katerem otrok prebiva, morata biti prijetni.

Oblačila: uporabljajte blage detergente izključno v skladu z navodili; oblačila dodatno izperite; ne uporabljajte mehčalca; uporabljajte le bombažna oblačila; z oblačil odstranite vse etikete, saj lahko drgnjenje povzroči draženje.

Ustrezna nega kože je ključnega pomena pri obvladovanju AD in se šteje za neodtujljiv del uspešnega zdravljenja. Če dermatolog ni dal priporočila za nego poleg zdravil, je dolžnost farmacevta, da to stori!

La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ gel za umivanje telesa, 400 ml La Roche Posay Lipikar AP+ stick za kožo proti ekcemom, 15 ml La Roche Posay Lipikar Xerand krema za roke, 50 ml
La Roche Posay Lipikar balzam AP+M
La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ gel za umivanje telesa
La Roche Posay Lipikar AP+ stick za kožo proti ekcemom, 15 ml
La Roche Posay Lipikar Xerand krema za roke, 50 ml

 

La Roche Posay Lipikar Surgras trdi sindet z lipidi, 150 g La Roche Posay Lipikar olje za umivanje, 400 ml La Roche Posay Lipikar gel Lavant za prhanje za občutljivo in suho kožo, 400 ml
La Roche Posay Lipikar Surgras trdi sindet z lipidi, 150 g
La Roche Posay Lipikar olje za umivanje
La Roche Posay Lipikar gel Lavant za prhanje za občutljivo in suho kožo
La Roche Posay Lipikar Lait Urea 5+ mleko za telo, 400 ml

 

Vir: Pharma Dermoclub