Aloe Vera

Aloe Vera, ali ste vedeli to? List aloje vere je čudežni vir zdravilnih učinkov in je zgrajen iz dveh delov: gela in lateksa. Večina ljudi pozna gel, to je bistra tekočina brez vonja, dobimo ga iz notranjega dela lista aloje. Alojin lateks pa je pridobljen iz skorje lista aloje vere. Okus lateksa je grenak, sestavina, ki jo dobimo, pa bolj rumenkaste barve. Dobro je vedeti, da se lahko varno uporablja prav notranji del lista aloje vere, lateks pa ima odvajalne lastnosti in ni namenjen redni ali pogosti uporabi.

Zgodovina aloe vere

Koristi aloje vere so prvič navedli v Mezopotamiji na glinasti tablici. Dokumentiran opis aloje vere kot zdravilne rastline so zapisali tudi Egipčani, in sicer, kako alojo vero uporabiti za zunanje in notranje namene. Leta 1980 je bila aloja vera navedena tudi v ameriški farmakopeji (uradni farmacevtski priročnik, ki vsebuje osnovne podatke o zdravilnih surovinah), kjer so jo uvrstili med izdelke za zaščito kože. Danes poznamo kar 400 vrst aloje vere, za namene hlajenja, pomiritve in vlaženja kože se najbolj uporablja Aloe barbadensis Miller.

Kako učinkuje?

Glavne aktivne sestavine gela aloje vere delujejo blažilno, protivnetno in mehčajo povrhnjico kože. Koža dobi pomembna hranila za rast zdravega tkiva in se hitreje celi. Aloje vera ima še eno izjemno lastnost: uničuje bakterije, ki se rade naselijo na poškodovani koži in povzročijo dodatno škodo.

Rastlino lahko gojite na vrtu ali v cvetličnem lončku

V obeh primerih bo aloje vera prinesla izjemne koristi. Eden izmed najbolj priljubljenih načinov uporabe te rastline v domačem okolju je gel njenih listov. Če gojite svojo alojo vero, lahko preprosto odtrgate list in uporabite njen gel oziroma sok. Poskrbite, da bo vaša rastlina imela dovolj časa, da dozori. Starejša ko je rastlina, večja bo koncentracija aktivnih sestavin.

Za kaj vse jo lahko uporabite aloe vero?

  • Aloja vera pospešuje nastajanje fibroblastov v koži. Ti so potrebni za obnovo kolagena, elastina in preprečevanje gub. Poleg tega aloja upočasnjuje tvorbo pigmentnih madežev, ki se pojavijo na koži kot posledica staranja. Aloja kožo tudi navlaži, saj na koži ustvari zaščitno plast in tako preprečuje njeno izsuševanje. Zato jo pogosto uporabijo kot ključno sestavino v kozmetičnih izdelkih.
  • Aloja je nepogrešljiva rešitev na vsakem kampiranju. Odlična je pri blaženju nevšečnosti, kot so pikih komarjev, saj kožo pomiri in omili srbenje.
  • Snovi iz gela aloje vere dajejo koži pomembna hranila za rast novega, zdravega tkiva in s tem pospešujejo celjenje. Tako gel ob lažjih sončnih in drugih opeklinah opečeni koži nudi takojšnje olajšanje.

Namig dneva: Gel aloje vere hranite v hladilniku, saj bo njegov hladilni učinek tako še večji in njena učinkovitost ob sončnih in drugih opeklinah še boljša. Najbolje bo, če debelo plast gela namažete neposredno na opečeno kožo in pustite delovati.

  • Svoje koristi uspešno izrazi tudi pri manjših urezninah ter po britju in depilaciji. Rečemo ji lahko univerzalno in učinkovito sredstvo za nego in prvo pomoč.
  • Idealna je tudi za oblikovanje pričeske, saj lasem povrne lesk in jih navlaži, pričeski pa dá obliko. Vsem ženskam lahko izboljša tudi izdelavo domačih mask za obraz, saj boste z njo lahko naredile učinkovite maske za kožo in boste še bolj samozavestne.
  • Študije so pokazale, da aloje vera celi tudi manjše poškodbe dlesni in zmanjša zobne obloge

Letos Fruit of the Earth v Sloveniji praznuje 25 let. V vseh teh letih je znamka pridobila številne zadovoljne uporabnike. Aloe Vera gel kozmetične znamke Fruit of the Earth je tako zlati standard v svoji kategoriji, saj ga odlikuje:

  • tekstura, ki se ne lepi,
  • prijeten hladilni učinek in
  • lahkotna naravna moč aloje, ki izsušeni in razdraženi koži povrne vlago.

Čisti gel je pridobljen iz sredinskega, gelastega, dela trajnostno gojenih in ročno nabranih listov aloje.