Ali prekomerno izpadanje las vpliva na vašo samozavest?

Izpadanje las je običajen proces, saj las v svoji zadnji fazi rasti preprosto odmre in odpade. Pogosto pa se ljudje srečujejo s stanjem, ko je redčenje lasišča preveliko. Medicinski izraz za izpad las je alopecija, ki je lahko omejena na manjša področja ali pa se izrazi na celem lasišču. Gre za precej pogosto težavo, s katero se srečujejo tako moški kot tudi ženske.

Kako so sestavljeni naši lasje?

Las je sestavljen predvsem iz keratina – posebne vrste beljakovine in celic melanocitov, ki tvorijo pigment melanin. Slednji je odgovoren za barvo las. Na površini vidimo predvsem lasno steblo, pod površjem kože pa najdemo lasno čebulico oziroma lasni mešiček.

Lasno steblo je sestavljeno iz sredice, srednje plasti (lasne skorje) in vrhnjega sloja (kutikule). Trdnost las je odvisna predvsem od skorje, saj je ta edini poroženeli del lasu, medtem ko sredica ni poroženela.

V srednji plasti se nahajajo tudi pigmenti, ki glede na medsebojno razmerje določajo barvo las. Vrhnji sloj las sestavljajo luskasti sloji celic, ki potekajo od korenine navzgor in predstavljajo ščit pred zunanjimi dejavniki.

Las sestavlja tudi lasni mešiček (folikel), ki je vdolbina, iz katere izrašča las. Las je v spodnjem delu mešička priraščen z lasno čebulico, ki je rahlo odebeljena. Na njenem dnu se nahaja še lasna brbončica s krvnimi žilicami, brez katere bi las enostavno odmrl.

Te žilice so na določenih predelih glave občutljive za moške spolne hormone, kar pojasni moško nagnjenost k plešavosti. Njihovo krčenje zaradi androgenov povzroči, da mešiček ne dobi dovolj hrane in las odmre.

Življenjski cikel las in izpadanje las

Pomembno za zdravje las je tudi delovanje žlez lojnic, ki proizvajajo maščobo.

Slednja v kombinaciji z vodo in beljakovinami (kombinacija mrtvih celic povrhnjice in izločkov žlez) tvori zaščitno maščobno prevleko, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov in odbija vodo ter UV žarke.

Prekomerno izpiranje te maščobne prevleke zato nikakor ni priporočljivo.

Vsak las oziroma lasni mešiček v svoji življenjski dobi preide tri obdobja.

V anagenem (rastnem) obdobju, ki traja tudi do 6 let, je večina lasnih mešičkov (pri zdravem lasišču do 90% vseh).

Anagenemu sledi katageno (prehodno) obdobje, ki traja do 2 tedna, to pa na koncu preide v telogeno obdobje (obdobje mirovanja), ki traja do 6 tednov.

Povprečno las, ki ni nagnjen k izpadanju, živi okoli 5 let, lasni mešiček pa lahko v življenju posameznika proizvede do okoli 25 las.

Na zdravem lasišču je v povprečju približno 100.000 las, ki rastejo s hitrostjo okoli 12 cm na leto, odvisno od posameznika.

Vzrokov za izpadanje las je lahko več:

– stres,
– hormonsko neravnovesje,
– hude bolezni,
– intenzivna zdravljenja,
– hitro hujšanje,
– pomanjkanje beljakovin,
– pomanjkanje biotika,
– presežek vitamina A,
– pomanjkanje železa, cinka ali selena,
– pomanjkanje D vitamina.
– jemanje določenih zdravil
– genetska predispozicija,
– nihanje hormonov (v nosečnosti ali menopavzi).

Kaj lahko storite, ko pride do  prekomernega izpadanje las?

Naredite preiskave hormonov, vitaminov, mineralov in presežkov težkih kovin, bakterij, parazitov.
– Uživajte določene vitamine in minerale, ki vam jih primanjkuje.
– Spremenite prehrano, glede na diagnostiko intolerance in alergij na določene vrste hrane.
– Omilite stres.
– Za lasišče uporabljajte samo dermatološke izdelke, ki resnično pomagajo pri prekomernemu izpadanju las ter pospešijo rast las.

 

Boj proti izpadanju las

Lasje so lahko velik dejavnik naše samozavesti, zato jih je potrebno skrbno negovati.

V primeru izpadanja las vedno najprej pomislimo na možne vzroke ter jih skušajmo popraviti.

Včasih zadostuje že malenkostna sprememba v načinu življenja, drugič spremenjen vnos hranil, vedno pa se moramo zavedati, da bo sprememba najverjetneje koristila ne zgolj lasem, temveč celemu telesu in posledično našemu splošnemu počutju.

Lasje s svojim zdravim videzom, sijajem in bujnostjo namreč privabljajo številne poglede ter izražajo našo samozavest in moč.