Prigrizki pred spanjem pašejo, še posebej, če se zvečer uležemo na kavč pred televizijo. Ko pa to postane stalnica lahko prehranske navade resnično vplivajo na kvaliteto spanca ter na pridobivanje telesne teže.

Ko bo naslednjič vaš drhteči trebušček poklical večerni prigrizek, ga nahranite – vendar se izognite tem petim živilom:

  1. Kava

Kava in druge pijače s kofeinom so odlične za ohranjanje budnosti in osredotočenosti, kar pa pred spanjem ne potrebujete. Kofein je poživilo in diuretik, zato lahko zaradi kave po večerji težko zaspite in sili, da ponoči hodite na stranišče. Namesto tega izberite pijačo brez kofeina, kot je na primer čaj kamilice.

  1. Sladice

Čokolada, piškoti, sladoled in sladke žitarice ne bi smeli biti na vašem večernem meniju. Prepuščanje se sladkorju pozno v noč je slabo za zobe kot tudi za nespečnost. Enostavni sladkorji se hitro absorbirajo in vam spodbudijo energijo. Če želite zadovoljiti večerno hrepenenje po ogljikovih hidratih, ne da bi pri tem žrtvovali spanec, pojejte majhno skledo polnovrednih zrn, na primer rjavi riž ali kašo. Izbira živil z nižjim glikemičnim indeksom bo pomagala preprečiti visoko raven krvnega sladkorja.

  1. Salsa

Začinjena salsa, ki bi vam prebudi čute – ni ravno tisto, kar potrebujete pred spanjem. Feferoni in paradižnik sta tudi pogosta storilca zgage in refluksne kisline, ki se lahko poslabšata, ko ležite. Za mirnejši počitek lahko poskusite tzatziki ali humus.

  1. Piščančja bedra

Visoko nasičena maščobna piščančja bedra in druge maščobne mesne jedi ustvarjajo veliko dela za vaš prebavni sistem – aktivna prebava pa ohranja telo budno. Prijazne alternative, ki še vedno ponujajo beljakovine, so orehi ali rezina puranjih prsi. Oba sta vir triptofana in aminokislin, ki pomagata podpirati zdrave cikle spanja in budnosti.

  1. Vino

Ne glede na to, kako zaspano se počutite po kozarcu vina, to ni učinkovit način za spanje. Alkohol lahko moti vaš spanec in povzroči, da se boste prebudili sredi noči. Zabavna alternativa je temni češnjev sok, ki podpira ohranjanje zdrave ravni melatonina in morda pomaga tistim, ki imajo nespečnost [1].

Če imate kljub svoji izbiri hrane težave s spanjem, razmislite o tem, da svojo prehrano dopolnite z melatoninom INSOMNIS. Unikatna mešanica melatonina, magnezija in niacina je idealna za vse, ki imajo težave z zaspanjem in spanjem.

Insomnis kapsule, 30 kapsul