mozolji

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Mozolji – vse o aknah in mastni koži. Veliko večino aken povzročajo hormonske spremembe, ki se pojavijo v puberteti, pa tudi v drugih obdobjih hormonskih sprememb, na primer pred menstruacijo ali med nosečnostjo pri ženskah.

Lahko pa jih povzročijo tudi drugi dejavniki, kot so stres, utrujenost, neprimerni izdelki za nego kože in nekatera zdravila, kot so kortikosteroidi. Akne so tudi dedne: če so jih imeli vaši starši, jih boste najbrž imeli tudi vi.

Linija La Roche-Posay Effaclar.
Linija Eucerin Dermopure

Nastanek hormonskih aken

Hormonske akne so posledica neravnovesja androgenih hormonov, . Ti hormoni naredijo kožo veliko bolj mastno. Določena količina sebuma (maščobe) je koristna za kožo saj jo ščiti kot vodoodporni sloj. Toda v puberteti hormonske spremembe povzročajo prekomerno izločanje, zato koža postane bolj mastna. Isti hormoni povzročajo prekomerno proizvodnjo korenocitov (celice roženega sloja kože), zaradi česar se pore zamašijo. To imenujemo komedon.

Mastna koža in bakterije, ki povzročajo akne

Zaradi zamašene pore ali komedona se sebum ne more več izločati, kot običajno. sebum v mastni koži zato postane vir hrane za bakterije, ki povzročajo akne, P. akne. Bakterije, ki povzročajo akne so “anaerobne”, kar pomeni, da se zaradi zamašene pore v okolju z manjkom kisika, počutijo kot doma. Rezultat? Zamašene pore se vnamejo. Pojavijo se akne, kot so papule (rdeče bunčice) ali pustule (rdeče bunčice napolnjene z gnojem) ali celo globoke ciste pri hudih oblikah aken.

Vrste aken

Retencijske akne sestavljajo zamašene pore ali komedoni. Te se delijo na dva tipa:

  • Odprti komedoni, znani kot ogrci, kjer zmes celic in sebuma v stiku z zrakom potemni
  • Zaprti komedoni, kjer je zmes ujeta pod površino in tvori tako imenovani beli komedon. Vnetne akne sestavljajo rdeče, privzdignjene lezije, pogosto z belo vsebino (lahko jim rečemo mozolji).

Pri mladostniških aknah se različne vrste nepravilnosti pogosto pojavljajo skupaj in so povezane z mastno kožo.

Prikazovanje 1–12 od 69 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X