Menopavza

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Menopavza je naravni konec menstrualnega cikla. Tako kot puberteta, ki označuje njegov začetek, je ta biološka sprememba univerzalna za vse ženske, pa vendar individualna v smislu določenih simptomov in časa nastopa predmenopavze in menopavze.

FAZE MENOPAVZE:

Menopavza je stanje, pri katerem telo več ne proizvaja celic jajčnikov, estrogena in progesterona, zaradi česar se menstrualni cikel ustavi. Obstajajo tri faze oziroma obdobja: predmenopavza, menopavza in postmenopavza. Predmenopavza ali perimenopavza se začne, ko hormonske motnje začnejo povzročati simptome menopavze. Sama menopavza je klinično opredeljena kot 12 zaporednih mesecev brez menstruacije. Ko pride do tega, okoli 51. leta starosti, nastopi faza postmenopavze.

SIMPTOMI PREDMENOPAVZE

Ne obstaja točno določen trenutek začetka simptomov menopavze. Znaki – vročinski valovi v nerednih obdobjih, globoka utrujenost, motnje spanja in nihanje razpoloženja se lahko začnejo kadarkoli, od nekaj mesecev do 10 let pred prenehanjem menstruacije. To je faza perimenopavze. Jajčniki upočasnijo proizvodnjo estrogena, medtem ko hipotalamus oz. žleza hipofiza poskuša pretirano nadomestiti ta primanjkljaj. Proizvajati začne hormone, ki spodbudijo čezmerno dejavnost jajčnikov, zaradi česar ženske čutijo navale estrogena. V tej fazi predmenopavze obstajajo številni simptomi čezmerne ravni estrogena: nepravilen cikel, daljše in močnejše menstruacije, intenzivnejši predmenstrualni sindromi, boleče prsi, težke noge, zadrževanje vode, povečana razdražljivost. Če jemljete tabletko, lahko to prehodno obdobje mine povsem neopaženo.

Prepoznavanje simptomov menopavze na koži

Hormonske spremembe, ki so posledica menopavze, vplivajo tudi na kožo. Pomanjkanje hormona mladosti kože DHEA in estrogena ne vpliva samo na raven kolagenskih in elastinskih vlaken, ki zagotavljajo tonus in gostoto kože, temveč tudi na stabilno obnovo, zaradi česar pride do postopnega tanjšanja vsake plasti kože. Hkrati pa se zmanjša tudi proizvodnja sebuma.

Prikazovanje 1–12 od 100 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave
X
X