mastna koža

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!

Mastna koža je izraz za tip kože s povečano tvorbo sebuma. Sebum nastaja v žlezah lojnicah v koži in prehaja na njeno površino, kjer pripomore k zaščiti kože. Za mastno kožo so značilni sijoč lesk in razširjene ter vidne pore. Več o mastni koži lahko najdete v poglavju o tipih in stanjih kože.

Za mastno kožo so značilni bleščeč lesk in vidne pore

Mastna koža je nagnjena k pojavu komedonov (črnih in belih ogrcev) in ti lahko vodijo do aken.  Akne so nenalezljivo stanje kože, pri katerem se pojavijo mozolji na obrazu in pogosto tudi na vratu, ramenih, hrbtu in prsnem košu.  Več o vzrokih za akne in razvoju tega stanja lahko preberete v članku Kaj povzroča nepravilnosti in kako se razvijejo v akne? Akne so najpogostejše pri mladostnikih, vendar simptomi lahko vztrajajo do odraslosti ali pa se celo takrat šele pojavijo. Preberite več o različnih vrstah aken.

Zakaj je koža, nagnjena k aknam, posebno dovzetna za poškodbe zaradi sonca?

Sonce je do določene mere dobro za nas, toda čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom lahko povzroči tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe pri vseh tipih kože, vključno z mastno kožo. Več o pozitivnih in negativnih učinkih sonca na kožo lahko preberete v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo.

Čezmerna in/ali nezaščitena izpostavljenost sončnim žarkom lahko okrepi vzroke in sprožilce aken, kar stanje še poslabša:

  • Koža se zaradi sonca izsuši in tudi mastna koža potrebuje vlago. Če se koža izsuši, začnejo žleze lojnice čezmerno delovati in tvorba odvečnega sebuma je ena ključnih faz v nastanku nepravilnosti.
  • Če se koža izsuši, njena površina otrdi. To ovira naravni proces luščenja odmrlih kožnih celic, zato se pore zamašijo in razvijejo se nepravilnosti.
  • Sonce povzroči tudi močnejše potenje in pospeši hitrost razgradnje potu na površini kože. To ustvari popolno okolje za razvoj bakterij, povezanih z aknami.

Eucerin izdelki – linija Dermopure.
La Roche-Posay izdelki – linija Effaclar.
Vichy izdelki – linija Normaderm

Prikazovanje 1–12 od 77 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave