Vnetje mehurja

»Če boš sedela na hladnem ali če si ne boš preoblačila kopalk, boš dobila vnetje mehurja.« Gotovo je marsikatera izmed nas slišala take ali drugačne nasvete s strani mame, babice.

Dandanes pa vemo, da je za 70–95 % vnetje mehurja pri ženskah in moških v večini primerov odgovorna bakterija Escherichia coli (krajše E. coli), pa seveda premalo tekočine…

Kaj je krivo, da ta bakterija, ki naravno sobiva v našem telesu postane sovražnik številka 1 in povzroča tako hude težave?

Težave, ki vodijo v vnetje mehurja, se začnejo ko E. coli bakterije zaidejo v sečevod. Naše telo ima odlično obrambo in to je uriniranje ali po domače lulanje  Čepa nam bakterije uidejo dosežejo mehur, se lahko oprimejo sten mehurja in se hitro razrastejo. Pogosto naš imunski sistem ni dovolj močan, da bi lahko sam se boril proti hitro rastočim bakterijam, kar povzroči vnetje mehurja ali cistitis.

Večina vnetij je akutnih in lažje rešljivih. Poznamo tudi kronična vnetje mehurja, ki trajajo dlje časa. Najbolj pomembno je hitro prepoznati vnetje mehurja in ukrepati čimprej, da preprečimo, da bi se akutno stanje prevesilo v kronično ali pa celo resnejše obolenje sečil.

Kateri so najbolj pogosti znaki ‘prehlajenega mehurja’?

 • Močna in pogosta nuja po uriniranju.
 • Pekoči in boleč občutek pri uriniranju.
 • Pogosto uriniranje, ampak količina urina pri vsakem uriniranju je manjša.
 • Slabši curek urina
 • Moten urin.
 • Urin z močnim neprijetnim vonjem.
 • Bolečina v medenici. Predvsem boleč je osrednji del medenice in področje okoli sramne kosti.
 • Simptomi cistitisa se pojavijo različno redno; obstaja pa tudi možnost, da poteka vnetje sečil brez simptomov.

Ali je razlika med simptomi vnetja mehurja pri moških in ženskah?

Okužba sečnega mehurja je pri moškem zaradi anatomskih značilnosti vedno povezano z vnetjem prostate, ki je v neposrednem stiku z mehurjem, zato so vsa vnetja sečnega mehurja zapletene okužbe in zahtevajo daljše zdravljenje, zato je pri moških tako pomembna preventiva oz. hitro ukrepanje že pri prvih znakih.

Običajno so znaki vnetja podobni kot pri ženskah, vendar je ob hujšem vnetju prostate prisotna tudi septična temperatura (več kot 38 °C)

Zdravljenje vnetja spodnjih sečil traja pri moškem vsaj 2–4 tedne, za razliko od žensk, ki jim ob vnetju sečnega mehurja zadostuje tridnevna antibiotična kura.

Zakaj ženske vnetje mehurja dobimo bolj pogosto kot  moški?

Za to je kriva naša anatomija. Ženske smo bolj izpostavljene vnetju spodnjih sečil zaradi krajše sečnice in posledično slabše obrambe pred vdori bakterij iz zunanjega okolja. Poleg tega je sečnica v neposredni bližini in stiku s sluznico nožnice, kar nemalokrat odigra pomembno vlogo pri nastanku okužbe.

Zdravniki pa tudi  velikokrat opažajo, da nastanejo okužbe sečil pri ljudeh, ki pijejo manj tekočine.

In tu smo ženske, ki velikokrat v obilici opravil pozabimo nase in na vnos dovolj tekočine. Potem pa še stres, veliko kave in smo tam.

Zakaj so nosečnice za vnetje mehurja bolj izpostavljene? Je takšno vnetje nevarno za plod?

Zelo pomembno, še posebej v prvem trimesečju je za nosečnico, da ima sterilen urin oz. da v njem nima prisotnih bakterij.

Bakteriurija  (izredno povečana koncentracija belih krvničk in bakterij) dokazano povzroča prezgodnji porod, nižjo telesno težo ob rojstvu in višjo umrljivost otrok ob rojstvu.

Zato  je pri nosečkah še toliko bolj pomembna preventiva.

Vnetje mehurja – kaj pomaga?

Pri samopomoči moramo najprej prepoznati vrsto težave. Pri lažjem in akutnem vnetju sečnega mehurja si lahko pomagamo sami z raznovrstnimi prehranskimi dopolnili ali medicinskimi pripomočki.

V kolikor pa traja vnetje dlje časa (kronično) ali pa že čutimo znake ledvične infekcije (bolečina v ledvičnem predelu, slabost) pa se moramo napotiti k zdravniku.

Kaj vse lahko naredimo sami, da pozdravimo in  preprečimo ponovno vnetje mehurja:

 • Pogosto in redno pitje vode in redno uriniranje. Redno uriniranje pripomore, da se bakterije E. coli odplavijo iz uretre. S pitjem zadostne količine vode si zagotovimo redno polnjenje mehurja in s tem redno lulanje.
 • Celotno praznjenje mehurja. Pri uriniranju je potrebno mehur popolnoma izprazniti.
 • Brisanje od spredaj nazaj. S tem preprečimo razširitev E. coli iz anusa do vagine.
 • Nošenje ohlapnejših oblačil in bombažnega spodnjega perila. Tesna oblačila in spodnje perilo lahko dražijo sečnico. Priporočajo se tudi bombažno spodnje perilo, ki ne zadržuje vlage; sintetično spodnje perilo zadrži več vlage, ki ustvari idealno gojišče za bakterije.
 • Ponavadi se srečujemo srečujemo predvsem s ponavljajočo obliko vnetja, kjer si lahko pomagamo na naraven način.
 • Dodatna, hitra in učinkovito pomoč pa nam nudi tudi snov, ki se imenuje D-manoza.

Zakaj D manoza kot medicinski pripomoček?

 • Ker deluje tako pri akutnem vnetju kot ob ponavljajočih se vnetjih.
 • Ker deluje fizikalno. Kaj to pomeni? V bistvu, ko mi popijemo d manozo le ta deluje kot magnet, ki lovi bakterije ali pa zavzame prostor na sluznici in tako prepreči, da bi se naselila bakterija. Nato pa jo preprosto polulamo skupaj z bakterijami.
 • Ker je varna in učinkuje že po 30 min,
 • Je primerna za dekleta, fante, ženske in moške.
 • Uporablja se lahko kot podporna terapija z antibiotiki.

Ob tem si lahko dodatno pomagamo s pitjem čaja in kave oziroma rastlin (zlata rozga, peteršilj…), ki pripomorejo k pogostemu lulanju.

Najbolj pomembna stvar je hitro prepoznati vnetje, da lahko sami čimprej ukrepamo in tako preprečimo širitev infekcije na višje predele urinarnega trakta (infekcija sečevodov in ledvic).

Lekarna Mačkovec ima na voljo nešteto prehranskih dodatkov tako, da vas lepo vabimo, da pridete po nasvet v našo lekarno. Pri nas vam bo farmacevt, ki ima pregled nad sestavo posameznih preparatov in ustrezno znanje, svetoval glede na vašo potrebo, najbolj primerno obliko samopomoči.

Femidoc ONCE Uro Express D-manoza v vrečkah, 14 x 2 g
Femidoc Uro Express Direkt vrečke, 10 x 2 g
Femidoc ONCE Uro Express D-manoza v vrečkah, 14 x 2 g