Posamezni vitamin B ali kar cel kompleks?

Vitamin B družino sestavlja osem vitaminov B.

Čeprav so splošno priznani kot skupina in pogosto sodelujejo v telesu, vsak od vitaminov B opravlja edinstvene in pomembne funkcije.

B kompleks vitaminov sestavljajo: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 ​​(piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kislina) in B12 (kobalamin).

Vitamini B so v vodi topni vitamini, zaradi česar se težko shranjujejo v telesu. Najboljši naravni vir teh vitaminov so kvasni kosmiči in pivski kvas. Poleg tega jih najdemo v žitnih otrobih, nekaterih stročnicah in oreščkih.

Vitamini in minerali igrajo ključno vlogo v vseh procesih organizma in so esencialni, nujno potrebni za življenje, vendar jih organizem večinoma ne more izdelati sam. Če sumimo, da s prehrano ne zadovoljimo potreb organizma po vitaminih ali mineralih (slabša absorbicija, povečane potrebe zaradi kakršnih koli razlogov itd.), jih je smiselno dodajati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Seznam težav, ki se lahko pojavijo ob pomanjkanju pomembne skupine vitaminov, torej vitaminov B-kompleksa, je dolg.

Kako najhitreje opazimo pomanjkanje vitaminov B-kompleksa?

 • utrujenost, predvsem popoldan
 • po kosilo nas “prime cuker”
 • zmedenost in raztresenost
 • pozabljivost
 • nespečnost
 • motnje srčnega utripa (npr. nabijanje srca)
 • gomazenje v rokah in nogah
 • napadalnost, nervoza

Zakaj je treba vitamin B jemati v kompleksu?

Vitamine B je dobro uživati skupaj, v kompletu oz. v tako imenovanem kompleksu, saj imajo podobno koencimsko funkcijo − za optimalno delovanje torej potrebujejo eni druge. Ker so B-vitamini topni v vodi in se zato težko shranjujejo v telesu, moramo poskrbeti za redni vnos teh vitaminov preko hrane ali kakovostnega prehranskega dopolnila. Ne smemo pozabiti še na zdravje črevesne mikrobiote – vitamine skupine B lahko namreč proizvajajo tudi bakterije, glivice in kvasovke v debelem črevesju.

Katere skupine imajo povečano tveganje za pomanjkanje vitaminov B kompleksa?

 • Starejši od 50 let.
 • Uporabniki antacidov.
 • Bolniki, ki imajo celiakijo, crohnovo bolezen, gastritis in druge bolezni na želodcu ali tankem črevesju.
 • Ljudje, ki redno pijejo alkohol.
 • Vegetarijanci in vegani.
 • Nosečnice in doječe ženske, ki potrebujejo več vitaminov B6, B12 in folno kislino.

Nekateri ljudje uživajo vitamine B kompleksa tudi za povečanje energije, izboljšanje razpoloženja, izboljšanje spomina, za dobre učinke pri zdravju las in kože ter spodbujanje imunskega sistema.

Staranje in vitamini B kompleksa

Staranje je naravni proces, ki je del življenja. Sam proces se pa razlikuje od osebe do osebe in lahko napreduje z različno hitrostjo. Če pogledamo realno, vsi se staramo in se temu ne moremo izogniti. Vendar, dejavniki kot so: zdrave prehranjevalne navade, dovolj gibanja, pitje zadostne količine vode, uživanje prehranskih dopolnil ter izogibanje stresnim situacijam proces staranja lahko nekoliko zamaknejo.

V starosti se potrebe po energiji in makronutrientih reducirajo, potrebe za mikronutrienti pa ostanejo enake ali večje kot v zreli dobi. Prav zaradi tega se starejša populacija zelo pogosto srečuje z pomanjkanjem vitaminov in mineralov. Najbolj pogosti deficiti, ki prizadenejo starejše osebe so deficit vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 (cianokobalamin) in B9 (folna kislina).

Veliko starejših od 60 let trpijo od pomanjkanja vitamina B12. Domneva se, da so problemi s spominom in zmanjšana mobilnost povezani prav z deficitom B12; niso pa povezani samo z znaki staranja.

Inovativen, najmočnejši, naraven in s podaljšanim sproščanjem

Večnamensko prehransko dopolnilo z bioaktivnim naravnim kompleksom B vitaminov pridobljenih iz kvasa. Zagotavlja celovit spekter esencialnih vitaminov iz skupine B obogatenih z inozitolom in holinom v optimalnih količinah in v pravilnem medsebojnem razmerju. VONpharma B kompleks je prehransko dopolnilo, ki v svoji sestavi, inovativnosti in načinu delovanja prikazuje čisto kvaliteto prehranskih dopolnil VONpharma in skrb za končnega uporabnika v prav vsakem prehranskem dopolnilu VONpharma.

Poleg izredno kvalitetne sestave, ki omogoča jemanje samo ene tablete dnevno se skrivnost ogromne prednosti izdelka VONpharma B kompleks 100 UR skriva v proizvodni matrici izdelka. Le-ta je namreč proizvedena z inovativno tehnologijo podaljšanega sproščanja- kar 10-12 urkar je najdaljše podaljšano sproščanje na tržišču in ustreza farmacevtskim standardom. Pomembno je vedeti: vitamini B skupine so vodotopni vitamini in odvečne (prevelike) količine naše telo zelo hitro izloči z urinom. Naše telo v obdobju do 6 ur ne more absorbirati večjih količin vitaminov B skupine in celoten presežek izloči skozi urin. Zato je pomembno, da so izdelki z višjimi odmerki vitaminov B skupine s podaljšanim sproščanjem.

Vonpharma B Kompleks 100 tablete s podaljšanim sproščanjem 10-12 ur, 80 tablet