Regeneracija po telesni aktivnosti

Magnezij. Ne glede na vrsto telesne aktivnosti – morda radi vrtnarite ali pa se ukvarjate s športom, ki zahteva vzdržljivost in moč: kdor je telesno aktiven, ima povečano potrebo po magneziju. Organizem porablja več mineralnih snovi prek mišične aktivnosti in med drugim izgublja magnezij z znojenjem. Zato bi morali športniki za dolgoročno vzdrževanje mišične funkcije in moči po športni aktivnosti hitro nadoknaditi nastalo izgubo magnezija in tekočine.

Vloga magnezija

Magnezij ima vlogo pri delovanju mišic ter pri ohranjanju zdravih kosti in zob, prispeva pa tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Dodajanje magnezija v obliki prehranskih dopolnil je priporočljivo ob povečani telesni aktivnosti in v primeru znakov pomanjkanja (npr. mišični krči), povečane potrebe po tem pomembnem mineralu pa imajo tudi nosečnice.

Magnezij je pomemben za energijski metabolizem. Encimi, ki sodelujejo pri metabolizmu glukoze, potrebujejo za aktivacijo magnezij. Brez magnezija ni proizvodnje energije. Tvorba laktatov (anaerobna razgradnja glukoze), ki se začne ob nezadostni oskrbi mišičnih celic s kisikom, ovira telesno vzdržljivost. Laktate je treba čim prej odstraniti iz organizma, za kar pa je spet potreben magnezij.

Prepoznajte pomanjkanje magnezija

Krči v mišicah in mečih so tipični znaki pomanjkanja magnezija. Seveda se s starostjo nagnjenost h krčem v mečih povečuje. Zato se predvsem starejši bolniki pogosto pritožujejo nad tovrstnimi tegobami.

  • Napetost mišic

Napetost mišic opozarja na povečano napetost telesa in se najpogosteje pojavlja skupaj s stresom in nervozo.

  • Glavoboli in migrene

Premalo magnezija povzroča pretirano razdražljivost mišičnih in živčnih vlaken. Posledica tega so napetosti na področju hrbta in vratu, ki lahko nato vodijo v stresne glavobole in migrene.

  • Srčne aritmije in visok krvni tlak

Raziskave v ZDA in Nemčiji so dokazale, da igra magnezij pomembno vlogo pri srčni funkciji. Nastop srčne aritmije, ki je eden najpogostejših vzrokov nenadnega infarkta, je povezan s premajhnim vnosom magnezija. Strokovnjaki zato svetujejo redno jemanje magnezija. Zato igra zadostna oskrba z magnezijem pomembno vlogo prav pri športu. Potreba za magnezijem raste na podlagi metabolizma, ki je zaradi športnih aktivnosti pospešen. Tipični znaki pomanjkanja magnezija so zategnjene mišice in krči, ki se lahko pojavijo že med športno aktivnostjo.

Vadba poveča potrebe po magneziju

Dokazov, da pomanjkanje magnezija zmanjša učinkovitost vadbe in poudari negativne posledice naporne vadbe (na primer oksidativni stres), je dovolj, so leta 2006 zapisali avtorji študije o povezavi med telesno vadbo in magnezijem, ki je bila objavljene v reviji Magnesium Research. Naporna vadba je povezana z večjo izgubo znoja in urina, kar lahko poveča potrebe po magneziju za 10 do 20 odstotkov.

Vpogled na vlogo magnezija na telesno vadbo pri odraslih ljudeh je podala študija, ki je bila leta 2002 objavljena v reviji The American Society for Nutritional Sciences. V študijo sicer niso bile vključene športnice, ampak skupina žensk v postmenopavzi, pri kateri so raziskovalci preučevali vpliv pomanjkljivega vnosa magnezija na metabolične odzive med vadbo. Prvi mesec so tako ženske s prehrano in dodatki dnevno zaužile 310 mg magnezija. V naslednjem mesecu dopolnila niso več prejemale in so jedle le hrano, s katero niso dosegle priporočene dnevne vrednosti magnezija, medtem ko so v tretjem mesecu znova dobivale tudi magnezijeva dopolnila. Ob koncu vsakega meseca so ženske opravile določene teste in analize: kolesarjenje do dosežene 80 odstotne maksimalne vrednosti srčnega utripa, EKG, opravili so jih tudi krvne teste in analizo izdihanega zraka.

Izkazalo se je, da pomanjkanje magnezija zmanjša presnovno učinkovitost, poveča srčni utrip in porabo kisika, ki sta potrebna ob opravljanju določenega telesnega napora. »To poročilo dokazuje, da med telesno dejavnimi skupinami nizek vnos magnezija oslabi vadbo,« so zaključili raziskovalci. Točnih mehanizmov za opisano povezavo niso navedli, so pa predvidevali, da gre za povezavo med pomanjkanjem magnezija in večjo porabo kisika za produkcijo ATP (adenozin trifosfata).

Vonpharma Magnezij citrat

Prehrambena živila vsebujejo magnezij v organski obliki, kot je npr. magnezijev citrat. Magnezijev citrat je gradnik v telesu, zato ga telo zelo dobro prenaša in je hitro aktiven. Magnezijev citrat telo absorbira precej bolje od drugih oblik magnezija, kot sta karbonat in oksid. V človeškem telesu prispeva k normalnemu delovanju mišic, podpira ravnovesje elektrolitov in prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, skrbi pa tudi za zdrave kosti in zobe. Izdelek v dnevnem vnosu vsebuje 100% priporočene dnevne količine čistega magnezija (magnezijevih ionov) pridobljenega iz kar 2.400mg magnezijevega citrata v kombinaciji z vitaminom B2, ki prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah in tako deluje sinergistično v kombinaciji z magnezijem.

Magnezij je eden ključnih mineralov, katerega priporočeni dnevni vnos je 375 mg. Magnezij je mineral, ki podpira delovanje več kot 300 encimov in je vključen v procese nastajanja in porabe energije. Nujen je tudi za prenos dražljajev med živčnimi in mišičnimi celicami. Vitamin B2 (riboflavin) prav tako sodeluje v številnih encimskih reakcijah, povezanih z energijsko presnovo. Z magnezijem pa deluje sinergistično, zato je smiselna njuna skupna kombinacija.