prhljaj

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Prhljaj je stanje kože, ki ga je težko skriti, in prizadene okrog 50 % odraslih po svetu. Če trpite zaradi katere od oblik prhljaja ali poznate koga s to težavo, je pomembno, da veste, kaj ga povzroča in – najpomembnejše – kako ga nadzorovati.

Kaj je prhljaj?

Prhljaj je zelo pogosto stanje lasišča, ki se pojavlja v dveh oblikah. Mastni prhljaj ali seboroični dermatitis se pojavi v obliki mastnih in rumenih lusk na lasišču, ki se oprijemajo vaše glave in las. Suhi prhljaj se pojavi v obliki suhih, belih lusk na lasišču, ki prosto padajo z glave in las. Drugi simptomi lahko vključujejo srbečico, rdečino in mastno ali suho lasišče.

GLAVNI VZROKI PRHLJAJA

Prhljaj se pojavi, če se proces obnavljanja celic na lasišču skrajša, kar vodi do hitrega luščenja poroženelih kožnih celic na lasišču, ki se sprimejo v vidne luske.

Ta proces, znan tudi kot hiperproliferacija kože, sproži mikroorganizem Malassezia globosa, ki se hitro razmnožuje zaradi naravnih lipidov ali olj, ki jih tvori lasišče. Ta mikroorganizem razdraži lasišče in pojavijo se mikrovnetja in srbečica.

Vse našteto lahko sprožijo različni dejavniki, med drugimi:

  • genetska predispozicija – prhljaj je pogosto deden
  • podnebni pogoji – npr. izpostavljenost soncu, mraz, vročina, veter
  • fizična ali čustvena obremenitev
  • hormonske spremembe
  • dejavniki življenjskega sloga, kot sta prehrana ali uživanje alkohola

Mikrovnetja in vaše lasišče

Kaj so mikrovnetja? Gre za blaga vnetja kože. Ta so dejansko tako blaga, da jih ni mogoče zaznati niti s kliničnimi testi. Toda s preučevanjem kožnega tkiva z mikrovnetji lahko zaznamo prisotnost vnetnih imunskih celic – z drugimi besedami, koža se na draženje odzove z vnetjem in se skuša popraviti. Če so te kožne celice izpostavljene nadaljnjemu draženju, koža preide v »resničen« vnetni odziv.

Eucerin izdelke za nego las najdete na naši spletni lekarni in v lekarni. 
Vichy Dercos izdelki.

Prikazovanje 1–12 od 33 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave