Atopijski dermatitis

Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
Atopijski dermatitis (AD) je zelo pogosto obolenje kože, katerega razširjenost se povečuje po vsem svetu. Enako prizadene tako ženske kot moške. Najpogosteje se pojavi pri dojenčkih in otrocih. Pri 65 % bolnikov se simptomi AD pojavijo do petega leta starosti.

Približno 10 % dojenčkov in otrok ima simptome te bolezni. Pri približno 60 % teh otrok pa se ti simptomi v bolj ali manj hudi obliki nadaljujejo tudi v odrasli dobi. Te številke pomenijo, da na milijone ljudi po vsem svetu trpi zaradi simptomov atopijskega dermatitisa.

Atopijski dermatitis je danes veliko pogostejša težava, kot je bila pred 30 leti. Dermatologi ne vedo, zakaj je tako, čeprav vedo, da je pri nekaterih otrocih tveganje za razvoj AD večje kot pri drugih.

Družinska anamneza te bolezni ostaja najmočnejši dejavnik tveganja, vendar se zdi, da je vpletenih še več dejavnikov. Na primer, znano je, da pri otrocih, ki živijo v razvitih državah, mestih ali v regijah s hladnim podnebjem, obstaja večje tveganje za razvoj AD, kakor tudi pri otrocih iz višjega družbenega sloja.

SIMPTOMI

Atopijo včasih opisujemo kot “srbenje, po katerem se pojavi ekcem”. Ekcem je posledica praskanja, zato bolj kot se bolnik praska, hujši bo ekcem. Temu pravimo začarani krog atopije. Področja rdeče ali suhe srbeče kože na določenih mestih, kot so komolci, zapestja, kolena in za ušesi, so znak AD pri otrocih. Mladostniki in odrasli imajo običajno lezije na istih mestih, pa tudi na rokah in stopalih, vendar se simptomi lahko pojavijo tudi na obrazu. Zaradi stalnega srbenja in posledičnega praskanja pogosto pride do okužbe lezij, ki lahko rosijo. Prav tako se lahko nato pojavijo kraste.

ATERI SO VZROKI ATOPIJSKEGA DERMATITISA?

Vzroki atopijskega dermatitisa niso povsem znani, vendar se zdi, da je bolezen posledica kombinacije dednih in okoljskih dejavnikov. Znano je, da pri bolnikih obstaja močna preobčutljivost kože in povečano pojavljanje srbenja. Ti simptomi so posledica povečane prepustnosti kožne pregrade, kar vodi do sušenja kože, ki tako postane bolj nagnjena k draženju in vnetju pod vplivom številnih okoljskih dejavnikov. Pri približno polovici bolnikov so hude oblike AD posledica dedovanja mutiranega gena za filagrin, protein, ki je bistvenega pomena za uravnavanje epidermalne homeostaze. Danes z gotovostjo vemo, da tudi porušeno mikrobiomsko ravnovesje kože prispeva k poslabšanju stanja AD.

Prikazovanje 1–12 od 72 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave