Glede na delovanje ženskih spolnih organov (predvsem jajčnikov) razlikujemo različna starostna obdobja v življenju ženske.

Menopavza je zadnja spontana menstruacija (zadnja menstruacija je tista, ki ji v obdobju 12 mesecev ne sledi več nobena redna menstruacijska krvavitev).

Pojavi se med 45. in 55. letom. Menopavza nastopi, ker jajčniki prenehajo delovati. Posledica hormonskih sprememb je menopavzalni (klimaterični) sindrom. Ta se lahko kaže s psihičnimi(slabost, depresija, motnje razpoloženja, utrujenost, strah itn.) in telesnimi znaki (zgodnji: vročica, rdečica, razbijanje srca, polivi vročine; pozni: povešene dojke, suha nožnica, uvela in suha koža). Menopavza povzroča tudi nastanek osteoporoze in vpliva na pojav srčno- žilnih bolezni.

Priporočamo uporabo Dermedic Oilage linije.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je nenalezljiva, zelo pogosta kožna bolezen, ki prizadene okrog 10–20 % otrok in 2–5 % odraslih po vsem svetu. Gre za kronično stanje kože, kar pomeni, da so simptomi lahko dolgotrajni, čeprav jih dojenčki in otroci lahko »prerastejo«. Značilni sta dve fazi bolezni – neakutna (brez izraženih simptomov) in akutna (izbruh). V obeh fazah lahko ustrezna nega kože pomaga ublažiti neugodje.

Zakaj se pojavi atopijski dermatitis?

Bolezen ima do 20 odstotkov predšolskih in šolskih otrok v razvitih deželah sveta. Atopijski dermatitis se najpogosteje začne med drugim in šestim mesecem starosti, vendar se lahko pojavi tudi pozneje, tako pri otrocih kot pri odraslih.

Pri večini obolelih je prve znake bolezni na koži mogoče opaziti med drugim in petim letom starosti. Intenzivnost bolezni se z leti najpogosteje zmanjšuje, tako več kot 90 odstotkov obolelih otrok po desetem letu nima več kožnih sprememb.

Priporočamo uporabo Dermedic Linum linije.