Dodajte še za 50,00  izdelkov za brezplačno dostavo!
V podjetju Almadea so specializirani za razvoj prehranskih dopolnil, ki vsebujejo sestavine naravnega izvora.

Kaj je menopavza?

Menopavza je zadnja menstruacija v življenju ženske. Določimo jo za nazaj, potem ko ženska 12 mesecev nima več menstruacije. Ženska tako ne more natančno vedeti, kdaj doživlja menopavzo.

Menopavza je znak, da je funkcija jajčnikov, kjer dozorevajo jajčeca oziroma ženske spolne celice in nastajajo spolni hormoni, prenehala. V jajčnikih je okrog 400.000 jajčnih celic. Z leti se število jajčnih celic zmanjšuje. Menopavza nastopi, ko v jajčnikih ni več jajčec in jajčniki prenehajo normalno hormonsko delovati. Zaradi pomanjkanja hormonov menstruacija izostane. Ko nastopi menopavza, ženska nima več naravne oploditvene sposobnosti.

Prehod v menopavzo označujemo kot obdobje fizioloških sprememb, ko ženska doseže reproduktivno biološko starost. V tem obdobju se ženska sooča s prehodnimi spremembami v zdravju in kakovosti življenja. Večina težav je povezanih s pomanjkanjem estrogena.

Hormonske spremembe

V jajčnikih nastajata ženska spolna hormona estrogen in progesteron. Njuno nastajanje uravnava povratna zveza hipotalamus-hipofiza-jajčniki. Ta skupaj z maternico postane v menopavzi nefunkcionalna in preneha z delovanjem pri zdravi ženski veliko prej kot ostali ženski organi.

Količina estrogena se začne zmanjševati, še preden opazimo simptome menopavze. Posledica je povečanje količine hormona FSH (folikel stimulirajoči hormon). Vrednosti hormona FSH nad 30 IE/L so značilne za pomenopavzo.

Estrogen in progesteron imata pomembno vlogo tako za spolne organe kot za celoten organizem. Ključna sta pri spočetju in vzdrževanju nosečnosti, izgradnji kosti in presnovi maščobe ter vplivata na srčno-žilni in živčni sistem.

Po nastopu menopavze ženska preživi ostanek življenja v hormonskem primanjkljaju, ki se različno odraža na kakovosti njenega življenja. Če ženski zaradi bolezni ali obsevanja operativno odstranijo jajčnike, tudi takšna ženska vstopi v menopavzo.

Preizkusite Almadea Menodea kapsule. 

Prikaz vseh 2 rezultatov

Vsi izdelki
Filtriraj izdelke
Cenovni razpon
Razvrsti po
Posebne možnosti dostave