Zobna preobčutljivost ali skelenje zob je neprijetno stanje, ki ga pogosto spremlja bolečina ob uživanju hladnih ali vročih jedi in lahko močno vpliva na naš vsakdan. V tem članku raziščemo vzroke za nastanek zobne preobčutljivosti in kako se lahko učinkovito spoprimemo s tem pojavom.

Vzroki za zobno preobčutljivost

Vzrokov za zobno preobčutljivost je lahko več. Običajno se pojavi zaradi izpostavljenosti dentina, ki je pod trdo sklenino med krono in vratom zoba ob dlesni. To se zgodi, kadar se dentin, notranji sloj zoba, razkrije zaradi obrabe sklenine, odmika dlesni ali poškodbe zoba. Z izpostavljenim dentinom zobje postanejo preobčutljivi, saj so tubuli v dentinu neposredno povezani z živčnimi končiči znotraj zoba. Občutljivost zob lahko vodi do nelagodja in bolečine ter omejuje sposobnost uživanja nekaterih živil in pijač.

Izpostavljeni tubuli v dentinu so vzrok za zobno preobčutljivost.

Najpogostejši vzroki za nastanek zobne preobčutljivosti

Agresivno ščetkanje

Pretrda ščetka ali agresivno ščetkanje lahko poškoduje sklenino in razkriva dentin, kar povečuje občutljivost in bolečino v zobeh.

Umik dlesni

Če se dlesni umaknejo ali potisnejo stran od zob, se lahko izpostavi vrat zoba. V vratu so majhne odprtine, t. i. dentinski tubuli, ki vodijo do živčnih končičev. Če so ti tubuli izpostavljeni, se poveča občutljivost za zunanje dražljaje.

Bolezni in poškodbe zob

Zaradi kariesa ali poškodb zoba postane dentin sčasoma dostopnejši. Prav tako lahko nekatere zobne bolezni vplivajo na zdravje sklenine, kar poveča občutljivost zob.

Parodontalna bolezen

Vnetje in umik dlesni lahko izpostavi korenine zob, kar povzroči preobčutljivost.

Agresivna zobozdravstvena obravnava

Po zobozdravstvenih posegih, kot so beljenje zob, odstranjevanje zobnega kamna in luščenje zobnih korenin, zobje lahko začasno postanejo preobčutljivi.

Prehranske navade

Pogosto uživanje kislih ali sladkih živil pripomore k razgradnji sklenine in poveča tveganje za zobno preobčutljivost.

 

Kako se učinkovito spoprijeti z zobno preobčutljivostjo?

Zobna preobčutljivost je lahko neprijetna. Poznamo pa nekaj načinov, s katerimi jo lahko preprečimo.

  1. Uporabljajte pravo zobno pasto. Zobne paste, zasnovane posebej za preobčutljive zobe, vsebujejo sestavine, ki pomagajo zmanjšati preobčutljivost in ustvariti zaščitno plast okoli dentina. Ti izdelki so obogateni s fluoridi, hidroksiapatitom in stroncijevimi solmi ter drugimi aktivnimi sestavinami, ki pomagajo okrepiti sklenino in zmanjšati zobno preobčutljivost.
  2. Pravilno ščetkajte zobe. Uporabljajte mehko zobno ščetko in nežno ščetkajte zobe, da preprečite poškodbe sklenine in razkrivanje dentina.
  3. Izogibajte se sprožilcem. Agresivno ščetkanje, karies, parodontalna bolezen in agresivna zobozdravstvena obravnava lahko povzročijo zobno preobčutljivost. Izogibajte se tem dejavnikom, da preprečite poškodbe zob.
  4. Redno obiskujte zobozdravnika. Redni obiski pri zobozdravniku pomagajo preprečiti zobno preobčutljivost in druge zobne težave.

Če se zobna preobčutljivost ne zmanjša, se posvetujte z zobozdravnikom.

 

Obnova in zaščita zob z biomimetično remineralizacijo

Poškodovana zobna sklenina in dentin se sama ne moreta obnoviti. Zadnja odkritja o naravni remineralizaciji trdih tkiv v ustni votlini so omogočila razvoj novih biomimetičnih funkcionalnih snovi, ki klinično dokazano omogočajo obnovo zob z remineralizacijo.1

BIOAKTIVNI KOMPLEKS – kombinacija hidroksiapatita, konjugiranega s hitozanom, in fluoriranega hidroksiapatita

 

Biomimetične funkcionalne snovi imajo kemične, fizikalne, morfološke in mehanske lastnosti, podobne naravni biološki zgradbi sklenine in dentina. So tudi biokompatibilne in ne škodijo našemu telesu. Najpomembneje pa je, da so te snovi s svojo biološko aktivnostjo zmožne kemične interakcije s trdnimi zobnimi tkivi, tako da se nova mineralna faza nalaga na obstoječo kot njeno nadaljevanje.

V fiziološkem okolju lahko biomimetične snovi spodbujajo obnovitvene procese (kot je remineralizacija), podobne tistim, ki so v bioloških tkivih že naravno prisotni.

Za konec

Zobna preobčutljivost ali skelenje zob je neprijetna izkušnja, vendar vemo, kako se z njo spoprijeti najučinkoviteje. Z izbiro prave zobne paste za občutljive zobe, pravilno tehniko ščetkanja, izogibanjem sprožilcem in rednimi obiski pri zobozdravniku lahko znatno izboljšamo svoje ustno zdravje. Ne dovolite, da vas skelenje zob ovira pri uživanju najljubše hrane in pijače. Sledite tem enostavnim nasvetom in naj iz vašega nasmeha ponovno zasije samozavest.

 

Pika Vene Lipar, univ. dipl. prof. bio. in ped.

Jure Ferlež, univ. dipl. kem.

 

Viri in literatura:

  1. He et al., Adv. 2020.
  2. Ionescu, A. C., et al. Funct. Biomater. 2020, 11, 36.
  3. https://curasept.si/wikisept/nega-zob/skelenje-zob/#drugi-korak-uporaba-prave-zobne-paste
  4. https://curasept.si/wikisept/zobna-preobcutljivost